Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija ATOPIČNI DERMATITIS – KAJ JESTI????

ATOPIČNI DERMATITIS – KAJ JESTI????

Spoštovani!

Imam eno veliko prošnjo, naš malček 2,5 l. ima atopični dermatitis iz česar sledi, da je alergičen na : jajca, kravje mleko, oreščke, arašide, konzervanse, paradižnik, čokolada, ….

Ker so navodila zdravnikov eno izbira in pripravljanje hrane pa drugo bi prosila, če mi lahko svetujete kje naj najdem recepte za pripravo hrane brez naštetih živil oz. skritih alergenov v drugih živilih, ki vsebujejo kar koli od naštetega.

Hvala za pomoč!

Če odtipkaš v iskalnik “recepti”, boš že dobila kar nekaj nasvetov.
Sicer pa npr. na strani KArmen Mlinar:

Ali so s testi ugotovili, da je alergicen na vse nasteto?
Tudi moja dva otroka imata atopicni dermatitis in testi so pokazali samo alergijo na jajce. Kljub dieti brez jajca je bila koza katastrofalno slaba. Potem sem sama testirala in odkrila, da prvemu dela tezave mleko in drugemu psenica. Koza je zdaj krasna, ne potrebujemo vec krem.

Kaj jemo ?
Zajtrk: rizevo mleko, ovseni kosmici, corn flakes itd.
Malice: sadne kasice (vcasih kupljene, vcasih zmiksam banano, jabolko, avokado, dodam rizevo mleko, med itd..), rizeve krhlje, doma narejen pop corn (ce ni prevec slan, je zdrav)
Kosila: meso + zelenjavo
Vecerje: testenine iz koruze ali riza (pri nas se dobi), krompir z zelnjavo, sardine iz konzerve, tuna ali kaksne druge ribe, riz z zelenavno omako, ki mi je ostala od kosila itd..

Moja 2 otroka zdaj jesta bolj zdravo, res pa je, da jaz veliko kuham. Ampak scasoma postanes pravi mojster in upam, da se bo to enkrat obrestovalo in da bomo kaj tudi prerasli.

Ja, vse te alergije so ugotovili na testiranju – kožni testi + krvni testi .

Glede na vaš jedilnik opažam, da jeste morske ribe, katere so našemu malčku strogo odsvetovali, češ, da so zelo alergena hrana prav tako kot jagode, citrusi, paprika,paradižnik in tudi med je med njimi.

Je pa stresno, ko se zaveš, da večina hrane vsebuje nekaj kar tvoj otrok ne sme jesti, ampak kot pravite saj se navadiš.

Saj ni tako hudo, tudi jaz se izogibam paradizniku, citrusov sploh ne marata in jih ne jesta…, cokolade ne rabijo, oresckov tudi ne. Otroci se pa navadijo, da necesa ne smejo jesti. Moj 2.5 letnik mi vedno pove, da jajcka pa ne more ampak ga bo, ko bo velik.

Sama se sla po skupinah, ki jih telo potrebuje in nasla stvari, ki jih lahko jemo in tako sestavljam jedilnik:

– ogljikovi hidrati (krompir, riz, testenine, izbire je veliko)
– meso
– zelenjava (kuham zelenjavne juhe, cvetaca, brokoli, korenje..to naredi dober okus juhi)
-sadje (miksam v kasice)
-mascobe (zlicko olivnega olja mu dam skoraj k vsaki jedi)
itd…

Srecno!

Ovseni kosmiči, pšenični zdrob, koruzni zdrob, pirin polnozrnat zdrob na riževem mleku. Dodaš lahko rozine, suhe slive, jabolka…

Pazi se koruznih kosmičev (corn flakes), ker velikokrat lahko vsebujejo sledi arašidov.

Palačinke: moka in ovseno mleko (riževo in sojino nista tako v redu, ker se palačinke preveč lepijo).

Ajdovi, koruzni žganci in riževo mleko.

Mlečni riž na sojinem + ovsenem + riževem mleku.

Bela kava iz riževega mleka (kupujem Alnaturino).

Knedlci (marelični, slivovi…) iz krompirja in moke (ni potrebno jajce!).

Potica iz kruhovega testa in makove ali rožičeve file (mak ali rožičeva moka, riževo mleko, sladkor). Lahko pa narediš luštna rogljičke namesto potice.

Kruh pečem sama, ker ne zaupam kupljenim (itak jih večina vsebuje mleko in en kup dodatkov).

Receptov za piškote boš tudi na tem forumu našla kar nekaj. So čisto užitni 🙂

Puding (tudi kupujem Alnaturine) na riževem ali ovsenem ali sojinem mleku.

V DM dobiš kar nekaj prigrizkov in sladic od Alnature, ki jih alergik lahko je (sadne ploščice, bobi palčke, grisini…).

Biskvite pečem tako, da enostavno spustim jajca in dam malo več tekočine, maslo nadomestim z margarino Vitaquell, mleko s sojinim mlekom. Lahko tudi jajčni nadomestek No Egg od Orgrama, ampak sploh ni potreben. Na tak način z nekaj izkušnjami narediš tudi krasno torto.

Tako, natresla sem ti nekaj idej, zdaj pa kuhalnico v roke pa eksperimentirat :-)) Začetek je res težak, potem pa steče. Sčasom kar nekako pozabiš na stare recepte (no, jaz sem jih res, ker sem tudi sama zaradi dojenja alergičarke že dve leti na dieti), se navadiš na nove, pa gre. Srečno!

Precej idej so ze napisali. Samo dodala bi, da ne pozabi na ajdo, proso, kvinojo, lečo vseh vrst. Z rdečo lečo se da prima juho zgostit, ali vanjo zakuhaš ajdovo kašo. Palačinke so lahko kar ajdove: 4 žlice vode in žlica ajdove moke, scep soli. So zelo okusne. V DMu se dobijo proseni kosmiči, zelo uporabna zadeva – z riževim mlekom, v juhci…. Ali pa riževi kosmiči (Biotop). Kar pogumno,
LP Barb

Ne vem sicer iz kje si,ampak jaz sem se ob šoku,ki sem ga takrat doživela,ko sem dobila izvide stroga dieta,obrnila na dietetičarko,ki mi je dala vsa navodila glede prehrane.Začetek je zelo težak,ampak manjši je otrok lažje je pričeti z dieto,naš zdaj triletnik tudi sam ve kaj ne sme in kaj lahko,tako da tudi od drugih ne jemlje ponujenih stvari.

Mogoče samo za vspodbudo:
Vsaka stvar, pa če je še tako huda ima tudi pozitivno stran. Sprejmi spremenjen način prehrane kot nekaj pozitivnega, saj se boste z novim načinom prehranjevanja izognili marsikateremu živilu, ki v človeškem telesu nima kaj početi in dolgoročno prinaša le bolezen. Sami smo imeli kar grenko preizkušnjo, preživeli smo jo, sedaj pa pazimo, da vsaka packarija ne zaide v naša telesa…

Pa kar korajžno… Mojca

Naj povem še jaz.Moja hči je stara 7 let .Z alergijo se bojujeva že od 2 leta.Testirali so jo že 5krat,nikoli niso našli vzroka .Letos so jo pa zaradi poslabšanja sprejeli na zdravljenje na dermatološko kliniko.Notri so ji izvajali razna testiranja,vse je bilo negativno.Diagnoza ATOPIČNI DERMATITIS.Ni dobila nikakršne diete,je lahko vse ima pa goro mazil in pa sirupov proti srbenju,za tuširanje uporablja izključno trdo milo Aderma.Od takrat ;se pravi od januarja;ima kožo super.
lp

naja-k, ali ste kdaj poskusili sami poiskat vzrok ? Moj sin je imel tak hud AD in vsi testi so bili OK, razen alergije na jajca. Vem kako hudo je gledati otroke kako trpijo in jim ne mores pomagati. Kot obsedena sem iskala vzrok. Potem sem sla lepo po vrsti. Najpogostejsi alergeni so jasni: mleko, psenica ( s temi se otroci najveckrat srecujejo vsak dan), jajca, orescki, ribe itd….Pri prvem otroku se je ze po treh dneh koza zmehcala in po 1 tednu je bila cista ! Pri drugem ni bilo nic boljse in sem z jedilnika crtala se psenico. Tudi pri drugem se je koza uredila po 1 tednu.
Po sestih letih mazanja dveh otrok z vsemi moznimi kremami imam sedaj tezave s kozo na rokah jaz.
Se opravicujem, ce se ponavljam ampak za nas je to velika odresitev in upam, da bo komu nasa izkusnja koristila. Ker poznam druzine s podobnimi izkusnjami se sprasujem zakaj zdravniki ne svetujejo v tej smeri ?
Srecno !

naja-k, spregledala sem KLJUCNI zadnji dve besedi, da ima kozo super, SE OPRAVICUJEM.
Tudi mi smo imeli to milo pa nam ni pomagalo.
Krasno, da ste nasli resitev !
Lep pozdrav !

piki

Ali lahko še malo bolj natančno napišeš, kako si to šla? Ali si naredila pač opustitveno dieto, npr, najprej 1 teden brez mleka …
Koliko je bil otrok star in kako je prenašal novosti v prehrani in omejitve

lp nadja

Nadja,
Zacela sem pri mleku in mlecnih izdelkih in cez noc ukinila vse. Starejsi (6 let) zelo dobro razume, da je alergik in da nekaterih stvari ne sme. Po prvem tednu, ko so bili rezultati ocitni, sploh ni bilo nobenih tezav vec. Na sreco rad je jabolka in korenje in sem s tem nadomestila razne jogurte, sircke itd. Rizevo mleko dobro nadomesti mleko pri zajtrku za pripravo raznih kosmicev, za nagrado pa veckrat dobi kruh z Nutello, za to mi je zelo hvalezen :).
Pri mlajsem (2,5 let) je bilo bolj komplicirano, ker po ukinitvi mleka ni bilo bistvenega izboljsanja. Ukinila sem se psenico in po nekaj dneh je bila koza cista. Mislim, da sem morala se 1x uporabiti kortizon, da sem pozdravila najhujse dele in od takrat je koza skoraj popolnoma cista. Mlajsi je imel zelo hud AD, po celem telesu, cele noci se je praskal, veckrat do krvi….spal je pri nama z mozem, kremo sva imela pri roki, da sva ga lahko kar sproti mazala, tudi veckat na noc.
Dieta brez psenice je bolj komplicirana, predvsem za malice je tezko. Zacela sem spet kupovati sadne kasice za dojencke, rizeve in koruzne krhlje, to mu nadomesti kruh. Tudi on se je kar dobro privadil dieti. Se mi zdi, da se otroci veliko hitreje sprijaznijo s tem in da imamo odrasli vecje tezave s tem. Prej je bil velik ljubitelj kruha in vcasih je res tezko. Prejsnji teden je jemal antibiotike in sem mu zato zacela dajat probioticne jogurte in ni bilo ocitnega poslabsanja, malenkost v pregibih. Se en dokaz, da je pri njem problem psenica.
Zelim vam veliko srece in mocne volje. Rezultati poplacajo ves trud.
lep pozdrav

Sin (10mesecev) ima tudi hud AD in sem po dolgiiii mlečni, jajčni dieti in ukinitvi nekaterega sadja, sedaj ukinila še pšenico. Zdi se mi, da bo pa zdaj končno bolje. Me pa zato zdaj neznansko skrbi kaj to pomeni. Ali ta občutljivost ali alergija na pšenico tudi izzveni s starostjo, ali se je bo moral izogibati celo življenje? Ali je to alergija samo na pšenično zrno, ker znakov za celiakijo nima?
Sem pa kupila zadnjič v Bios-m odlične brez -glutenske, -jajčne, – mlečne piškotke, prepečence, moko, gris….in za to tudi odlično plačala….sem pa vsaj brez skrbi ko veselo gloda piškotke…:)!
lep pozdrav,
mojcapec

tako kot piki smo ugotavljali tudi mi, le da sem zraven še dojila in azto sva bila na dieti oba. vse sem pridno beležila. Ker je bil izpuščaj hud, je pri nas trajalo nekaj mesecev, da sem ugotovila, da težave povzročajo jajca, čokolada in še kaj. Potem so ga testirali na te reči in so bila jajca absolutno pozitivna, pa pršice tudi. Ko črtaš jajca, moraš izključiti tudi lecitin. Pri nas se je koža uredila kakšen mesec potem ko smo uvedli strogo dieto brez jajc in lecitina, za vsak primer ukinili še druge možne prehranske alergene in napovedali vojno pršicam.
Mojcapec, veliko a. na hrano izzveni do 2., 3. leta. Mi nimamo te sreče.

hvala za odgovor.

Če bi vsi naredili toliko za zdravje kot ste vi in vam podobni, potem bi bile marsikdaj čakalnice v zdravstvenih domovih manj zasedene

lp

nadja

“Veliko otaca pa kilava deca”se glasi odgovor na vaše vprašanje.
Alergija na vse našteto izhaja in same prebave. Ni stvar izločanja vsega naštetega iz prehrane in kako brez tega pripraviti hrano, stvar je v obratni smeri, kako vse izločeno iz prehrane vrniti k prehrani. Odgovor na vse ti in še več lahko dobite pri izkušenem alergologu in uravnovešeni prehrani da nič ne izločite našteto, ampak da vse uporabljate pod pogojem da odpravite vzrok zaradi česa je telo kot celota alergično na določeno prehrano.
To lahko storite če pokličete na dežurni tel. 031/605-301

New Report

Close