atop.dermatitis ali občutljiva koža
Pozdravljeni,
mene pa zanima, ali je to alergija ali le občutljiva koža.
malček je star 4,5 mesece. po 1. mesecu so se mu začele pojavljati rdeče pikice po obrazu, in je babca rekla, da je to čiščenje kože, stanje se je zelo poslabšalo, zato naju pediater pošlje na alergo, tam kožni testi negativni, krvni za KM in jajca tudi,(10 dni na strogi dieti brez mleka in jajc) čez 3 dni greva na dermo, vse negativno, pri 3.meseci vzamejo kri, izvidi spet negativni, občasno pa se mu še vedno pojavljajo rdeče pikice in to samo PO OBRAZU… baje da gre za atopijski dermatitis…
mene moti to, ker ni dokazana nobena alergija pa tudi pikice in s tem tudi zelo suho kožo, so samo na obrazu in na vratu… včasih čisto majhne po telesu…
danes pa ima obraze čisto rdeče, vrat v pikicah, pod koleni pikice, in po trebuščku in po ritki… 🙁
ali je to alergija ali le občutljiva koža??
hvala za vaša mnenja, izkušnje
težko je kar koli rečt, ker AD ni vedno posledica alergije.
poleg tega so vam testirali le mleko in jajca. kot se svetuje vsem bi bilo dobro si pisat dnevnik hrane. sploh če se dojita, ker potem je lahko kaj kar poješ ti in le tako boš ugotovila kaj si jedla in kdaj je dobil poslabšanje kože.
je pa tudi tako da v času kurilne sezone se AD poslabša.
v lekarni povejte kako in kaj je z otrokom pa vam bodo svetovali katero kremo uporaljat enako milo in kopeli.
Bubchen kozmetiko takoj prenehajte uporabljati!!!!
Za nego ritke uporabljajte le bombažne krpice in mlačno vodo, za mazat pa hladilno mazilo – moji so odgovarjale le huggies plenice za italijanski in ameriški trg (smo jih nabavljali v Udinah oz. dobivali od znancev iz Kanade)
Alergija na plesni obstaja in se jo da dokazati s krvnimi preiskavami;
znaki so pa lahko različni, ko so nam prekopavali ulico in se je plesen v zemlji mešala z zrakom, je moja hči dobila astmatični napad….
bubchen je težka kozmetika za otroke, čeprav so včasih imeli tako reklamo. to ti bodo povedali tudi farmacevti. ne uporabljaja nič od njih, pa tudi mila in šampone ne, enako ne titih ki so pakirani v raznoraznih figuricah iz risank (jaz mečem vse v en koš, težave smo imeli z dvema).
vsaka alergija se lahko kaže tudi na koži.
čisto za primerjavo: moja ima poleg nekaterih prehrambenih alergij še alergijo na pršico, ki pa se ji kaže vedno kot slabost in ne povzroča težav pri dihanju (z izjemo pogostih nahodov).
Ppika poka, to je klasični znak za alergijo na pršico, lahko pa tudi na pralni prašek ali mehčalec.
Svetujem ti, da pereš (vse, ne le posteljnino in perilo) s pralnim praškom, ki je najmanj agresiven, mehčalce pa opustiš. Take pralne praške, ki so namenjeni ravno alergikom, dobiš v DM.
Glede pršice je že Tanč pisala, da je dobro preden gremo v nabavo antialergenih žimnic in odej (ker stanejo veliko), narediti test. Jogi prekrijte s kakšno plastično ponjavo, vzglavnik (če ga otrok uporablja) pa se lahko da za nekaj dni zamrzniti, tako pršice uničimo. V otrokovi sobi brišemo prah z mokro cunjo, suho brisanje odmrle delce samo dvigne v zrak. Poskusite tako kakšen teden ali dva, če bo vidna izboljšava, gre skoraj sigurno za pršice in prašne delce. Lahko pa tudi vprašaš za testiranje na pršico, vendar so testi pri tej starosti otroka velikokrat lažno negativni.
ojla
sporočam da smo probali z pralnim praškom in ni nič bolje…
zdaj bomo probali še z jogijem itd. glede pršice…
danes pa ima oba obraza živordeča, taki majhni mazoljčki in kot da bi malo vodice teklo iz njih in seveda zelo zelo suha koža samo na ličkih.
Po celem telesu lepa koža, nič suha…drugje niti pikice???
MORDA KAKŠNO MNENJE??
Pozdravljena!
Moje mnenje je, da opazuj, sproti poskušaj olajšati težavice in postopoma preizkušaj tako kot že delaš, kaj bo bolje. Če se ti zdi, da gre na slabše pa še kar omeni zdravniku.
Pri nas sicer je dokazana alergija na več stvari (hrana), imamo pa AD, ki je bil sprva le na določenih mestih, nato pa je postopoma prešlo v zelo hudo obliko. Vsa koža je bila precej rdeča, v pregibih se ni le luščila ampak tudi pokala do krvi, ob tem se je pojavila tudi kri v blatu – enako se je dogajalo tudi s sluznico znotraj telesa, kot s kožo. Torej, grozno,a dovolj o težavah. Sedaj je dobro.
Moja izkušnja je bila, da sem bila premalo pozorna, ko se je začelo stopnjevati (zdravnik me je miril in mi rekel, naj nadaljujem z dieto – brez mleka, kar sem tudi počela). Pri nas se je stanje enkrat začelo slabšati in to je potekalo zelo postopoma slabih 14 dni, nato pa je šlo čez eno mejo in takrat pa je postalo naenkrat zelo hudo. (pokazalo se je, da ima zelo hudo alergijo tudi na jajca ter pomanjkanje cinka, kar je menda oteževalo celjenje kože).
Omenila bi, kaj je pomagalo pri hudih težavah s kožo – tiste stvari, ki jih lahko brez težav dobiš, da omiliš težave s kožo:
– za celo telo: bepanten, kar verjetno poznaš (mazala po potrebi – kar naprej, ker je imel zelo suho kožo) in krema, ki je na recept – 10% olivno olje v linola fett, ko je bilo boljše občasno tudi ribodermin
– za predele, kjer je bila koža zelo rdeča, se je morda luščilo – predvsem pregibi, pa se je zelo obnesla Mustela Stelatria krema.
– Če pa je koža še srbeča, še sedaj uporabim kopeli – zjutraj ga namakamo v kopeli s harstovim lubjem, zvečer pa dodamo nekaj kapljic olivnega olja.
Ponavadi kurilna sezona stanje poslabša in tudi vročina poleti. Torej takrat čimveč svežega zraka tudi v stanovanje, kožo pa poskusiti hladiti – ne preveč oblačiti, posebej ne notri, tudi s kopelmi, se je pri nas hudo izboljšalo, čeprav je izgledalo precej grozno kratko obdobje.
V upanju, da boš čimprej ugotovila, kaj vama škodi oz. da bi težave čimprej izzvenele, Lep pozdrav
pozdravljeni,
Smo bili pri dežurni dermatologinji, ker se je poslabšalo, najprej je imel en dan samo ful rdeča lica, potem pa 2-3 dan se je razširilo na vrat in pa pod koleni-ampak čisto majhne pikice…
in pravi:
– da sploh ni nujno da gre za alergijo (pediater pravi da bodo slej ko prej ugotovili kaj je)
– da ga ni potrebno kopati in umivati vsak dan (njegova dermatologinja pravi, da kopanje vsak dan)
– da lahko da ima pač suho in občutljivo kožo, ki potrebuje pravilno nego
– mazati s hladilnim mazilom vsak dan
kako naj človek ohrani zdravo pamet pri takih stvareh…
🙁
do kdaj pa ponavadi/v večini izgine pri dojenčkih/otrocih AD???
lp