Najdi forum

astma?

pred tremi leti sem zbolela za gripo. od takrat naprej sem hitreje zasopla pojavijo se tudi bolecine v prsnem kosu (tudi ko mirujem). letos sem zbolela zdravnik je menil da imam pljucnico ki je povezana z mocnim prehladom. predpisal mi je antibiotike amoksiklav. cez teden dni sem ponovno obiskala zdravnika tokrat drugega . ta mi je rekel da imam lazji bronhitis in mi predpisal antibiotike amoksiklav in razprsilo berodual (4 krat na dan po 2 vdiha) cez 5 dni sem na zeljo starsev obiskala pulmologa. opravila sem alergijski kozni test, poslusal mi je srce in pljuca, opravila se tudi test pri katerem ti ugotovijo kapaciteto pljuc. zaradi uzivanja antibiotikov nisem opravila metaholinskega testa. ugotovil je da sem alergicna na pasjo dlako in prsice, kapaciteto pljuc imam normalno in rekel je tudi da imam pljuca cista.
vcasih imam obcutek da me nekdo drzi za grlo, kot bi me rahlo dusilo imam tudi obcutek da se ne morem nadihati. ne dolgo nazaj pa sem od vsakem izdihu zacela mocno kasljati (kaselj je bil piskajoc in bolec) pojavil se je tudi obcutek rahlega dusenja. to je trajalo preblizno 3-4 ur. velikokrat mi po poziralniku tece sluz ki je zal ne morem izpljuniti.
stari oce ima tudi alergijo na pasjo dlako in prsice. do sedaj ni dozivel nobenega napada. bratranec ima astmo in je prav tako alergicen na prsice in pasjo ter macjo dlako. ima pogoste napade.
ko sem bila se mlajsa sem prebolela 2 pljucnici(eno za drugo), 2 bronhitisa in slinavko ter nekaj prehladov. sedaj sem stara 16 let-
upam da sem vam povedala dovolj podatkov da vam lahko zastavim par vprasanj na katera bi bila hvalezna da bi odgovorili.
ali imam astmo ce sem largicna na pasjo dlako in prsice? ali je dogodek ki je vpisan v drugem odstavku kaze kot napad? ali bi morala jemati kaksna zdravila? ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor. xxx

Spoštovana!

Glede nato, da imaš dokazano alergijo na določene zadeve, gre za astmo, ki pa je seveda samo stanje. Koliko je to stanje problematično zate, bo odvisno tako od naravnega razvoja bolezni (več ko bo v tvoji okolici alergenov, več ko boš preživela pljučnih infektov, več ko bo tobačnega dima in drugih škodljivih plinov v zraku), hitreje bo bolezen napredovala, kot tudi od sprotnega zdravljenja. Ne glede na astmo lahko v življenju počneš praktično vse aktivnosti, kot bi jih sicer.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

doma imam pumpico beroduala ki mi je ostala od takrat ko sem letos zbolela za lazjim bronhitisom ali kar koli je to takrat bilo. pulmolog mi je rekel naj beroduala ne uporabljam. kljub njegovim odsvetovanjem sem ga parkrat uporabljala . zanima me ali naj ga uporabljam ali ne in ali je res da slabo vpliva na srce?

levinja

Spoštovani!

Kadar imaš občutek dušenja, lahko uporabiš Berodual. Pospešuje srčni utrip, zato ga ne uporabljaj, kadar ni potrebno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi jaz sem imela pred časom podobne težave kot ti. Pri meni je šlo za tri lažje napade dušenja, vendar ob tem nisem piskala in tudi izkašljala nisem kakšne sluzi. To se je zgodilo teden dni po neprebolelem prehladu z vročino. Enkrat doma pri smejanju na postelji, nato pa dvakrat pri hoji navkrber. Sedaj je hvala bogu mir. Opravila sem metaholinski test in dobila takšno diagnozo. Latenta bronhialna astma i.o. Nikoli prej nisem prebolevala angin, ne grip, ne bronhitisa naekrta pa tole. Alergična nisem na nič, tudi v sorodstvu nimamo alergikov in asmatikov. Nevem, upam samo, da se bo vse skupaj pomirilo.

vprasanje za dr.Janka Kersnika
danes smo s prijatelji plavalji od blejskega otoka.veliko smo se tunkali in potapljali. od zacetka sem pod vodo zdrzala kar nekaj casa( ne vem tocneca casa). kar na enkrat pa nisem pod vodo zdrzala niti 5. sek. ob vsakem globjem vdihu je bilo mozno slisati piskanje parkrat sem zakasljalu iz pljuc kar me je precej bolelo. nato se je pojavila bolecina v prsnem kosu. nisem imela obcutka dusenja. to je cez cas ponehalo. nazaj domov smo sli s kolesi. po mekaj 10. metrih sem zacela tezko dihati, piskati, bolelo me je v pljucih, rahlo sem kasljala. dvakrat sem vdihnila prsilo berodual in mirovala kaksnih 5 min. se vedno nisem zasledila nikakrsnega olajsanja. ko sem prisla domov sem se uledla. cez kasno uro je bilo boljse. tezje diham tudi ce je zrak mrzel oz. pretopel (kot je sedaj) imam podobne simptome.
ali je bil to astmaticen napad?

za Meli
tudi jaz tezje diham kadar se smejem v postelji ali ko hodim v hrib. ali vas smem vprasati kaj ste naredili da se to ni ponavljalo?

Spoštovani!

Lahko da imate prav, vendar na podlagi vašega opisa ni mogoče z gotovostjo trditi, da je šlo za astmatični napad. Lahko, da ste bili že preutrujeni, oziroma je bila zahteva mnišic po kisiku tako močna, da pač ni bilo več rezerve in vam je narasla tudi frekvenca dihanja. Vse skupaj ni dovoljevalo daljšega zadrževanja diha.

Če bi se težave nadaljevale tudi ob manjših napadih, potem se obrnite na vašega zdravnika in pulmologa, če bi bilo potrebno orpaviti določene teste.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pravzaprav nič. Sama sem v opazovanju, se pravi, da če se bodo napadi pojavljali bodo postavili pravo diagnozo: astmo. Sedaj nimam nobenih zdravil. Upam, da se bo vse skupaj umirilo. Res pa mi ni jasno od kod vse skupaj. Še nikoli nisem imela angine ne gripe….V svojem življenju sem imela tri prehlade z vročino – ta zadnji ni bil zdravljen. Le čaj in tablete proti vročini – en dan, nato je vročina minila in se spet po nekaj dneh vrnila. Nato pa se je pojavil ta kašelj z hropenjem trikrat.

Levinja imaš vsak dan težave?

za Meli
ne nimam jih vsak dan. pogosto pa obcutim rahlo dusenje. vcasih tudi veckrat na dan. naj se povem da ob vsakem obcutku da me dusi ne uporabim beroduala saj si mislim da bo ponehalo in da je nesmiselno.

vprasanje za dr. Jankota Kersnika
v avtomu imamo vgrajeno klimo. porabljamo jo pogosto posebej v teh pasje vrocih dnevih. zanima me kako klima vpliva na moje zdravje (predvsem na pljuca) in zakaj vcasih kasljam ter me rahlo dusi(vcasih) tudi ce sem za klratek cas izpostavljena klimi. kasljam in dusiti me zacne se posebej pozimi ko imamo klimo nastavljeno na visno temperaturo. zakaj?
ve z naprej hvala za vas odgovor in trud
levinja

Spoštovani!

Klima izsuši zrak, z vpihavanjem zraka pa lahko prinaša tudi prah, kar oboje draži sluznico. Suh zrak in prašni delci pa lahko dražijo sluznico in povzročijo napade.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

imam se eno vprasanje za vas dr. Kersnik
zanima me zakaj me v pljucih boli brez kakrsnegakoli dusenja in kasljanja in kaj naj v takam primeru naredim
zahvaljujem se za odgovor
levinja

Spoštovani!

Tovrstne bolečine in dušenje pa imajo prav lahko psihično ozadje, a je le na podlagi povedanega to lahko zelo spekulativen odgovor. Ker imate zelo raznolike in burne znake in težave, bi bilo zagotovo dobro obiskati zdravnika in se temeljito pogovoriti (ne samo o eni stvari).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

zahvaljujem se za vse vase odgovore in vas trud. mislim da se bom se velikokrat obrnila na vas.
levinja

Spoštovani!

Hvala, čeprav sam nisem bil tako zelo zadovoljen z odgovori, ker je v takih primerih zelo neprijetno gledati v zaslon in si predstavljati človeka, ki ima težave, ki jih zapis lahko le deloma ilustrira. Pa vseeno na svidenje ob naslednjem vprašanju. Potrudil se bom po svojih močeh.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close