Asperger-povedati bivšemu
Pozdravljeni!
Sem v situaciji, v kateri bi potrebovala Vaša cenjena mnenja.
Z očetom mojega 13-letnika nisva v zvezi že 10 let. Imeli smo kar nekaj težav okoli preživnine in okoli stikov, ki niso bili redni, saj oče ni znal izrazit želje po stikih s sinom. Midva z bivšim žal ne komunicirava.
Sin je pred tremi leti dobil diagnozo Aspergerjev sindrom in letos sta z očetom našla stik, po doooolgem času je prespal tam, pa me zanima- mu povedati ali ne da ima otrok Aspergerjev sindrom? Strah me je prihodnosti, kaj bo s sinom.
Hvala za mnenje.
P.
pogumna,
Kako imate stike urejene sedaj? Vsekakor bosta se oče in sin večkrat videla, saj tako sklepam po vašem pisanju.
Na vsak način bi bilo smiselno povedati očetu, kaj je z otrokom.
Spoštovana petraT,
stikov nimava urejenih. Sin gre pač občasno k njemu, ker stanujemo zelo blizu, to je vse.
Kako se naj sploh lotim- napišem pismo verjetno, ker ne zmore čez sebe, da bi se pogovorila.
Ko ga je pred leti zaradi težav s sinom vabila psihologinja na pogorov, se sploh ni iodzival. Nikoli. Sama sem za vse!
Lp,
P
Se nam je dogajalo nekaj podobnega, sicer malo obratno, vendar vseeno…
Moj nasvet je, da počakate. Naj oče (ponovno) spozna svojega sina in mu povejte kasneje.
Naj na fanta ne gleda skoz oči “nenormanosti.”
Je pa odvisno, kako izstopajoče so njegove težave. Na neki točki bo verjetno oče sam ugotovil, da otrok ni običajen. Zato mu lahko že večkrat prej namignete, da je pač le mali posebnež.
Še toliko v razmislek: Pri našemu se je ta “odsotnost” moškega lika velikokrat odražala v njegovih ritualih. Na primer, ni se hotel odpovedati določeni igrači, ki mu jo je že enkrat davno dal oče. Ponorel je, če je ni imel na očeh. Na ta način se je spoprijel z izgubo.
Zato govorite z otrokom – naj on narekuje ritem srečevanja; če mu ustreza le občasno videvanje ali pri njemu noče prespati, ga podprite, da bo z očetom lahko ustvaril lepe spomine. To potrebuje. Čeprav morda ne pokaže.