Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija asimetrično plazenje

asimetrično plazenje

Ni tema življenjskega pomena, a ker o njej z iskalnikom ne najdem ničesar, se vseeno obračam na vas. Prvi sin se ni nikoli plazil “normalno”. Pri 9-ih mesecih se je začel premikati tako, da se je z eno nogico odrival naprej, po drugem kolenu pa se je drsal. Pediatrinja je rekla, da je to t.i. opičji način in da s tem ni nič narobe. Tako se je plazil, dokler ni normalno shodil.
Pri drugi punčki sem upala, da bo le osvojila normalno premikanje po 4-ih in smo se nameno glede tega z njo precej ukvarjali. Tudi mali bratec ji skozi “demonstrira” pravilno plazenje, že od začetka sem jo postavljala preko moje noge na vse štiri, da je morala doseči kako igračo itd…A čim jo postavimo na kolena in na rokice, se prekucne nazaj v sedeči položaj. In sedaj se je začela premikati po istem vzorcu asimetričnega plazenja, kot ga je imel bratec. Ali je mogoče, da je tudi to kako gensko pogojeno? Bi bilo bolje, da ji takega premikanja ne bi pustili? Sama imam skoliozo hrbtenice in mi take asimetrije pri otrocih niso najbolj všeč, poleg tega je to plazenje uporabno samo na gladkih tleh, npr. na domačem parketu, medtem ko je povsod drugje punčka nemobilna. KAj pravzaprav sploh lahko naredimo in če sploh je potrebno kaj? PA še to, če ima kakšen pomen – punčka se ob oporu tudi sama dviguje na noge. Havla za mnenje in lep petek želim!

POzdravljeni, Sonček Žan,
pogosto se otroci tako plazijo. Nekako tako izgleda, da si močno želijo biti gibčni in odmigati nekam, pa takoj, ko osvojijo najmanj kot je potrebno za gibanje, uporabljajo samo to. Samo, da gre naprej. Bolje bi bilo, da se simetrično plazijo, da sta obe nogici lepo v štirinočnem položaju. Rekla bi, da jo kar naprej popravljajte (tako kot ste napisali, je odlično-preko vaše noge na vseh štirih), da osvoji pravilen položaj, še preden do konca pogrunta, da pride povsod tudi s svojim “opičjim” načinom:)
Postavljanje na nogice je v redu, če vstane sama.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tudi naš drugi je tako plazil, vsalič se je vsedel, eno nogo je imel spredaj. Pokazali smo se fizioterapevtki, ki je rekla, da lahko ne pomeni nič, lahko je pa predispozicija za slabo držo. Mi smo ga morali držati za gležnje ali bedra in je šlo. Sicer se je bunil, počasi se je navadil kontrole, ki jo sicer lahko delaš samo doma. Na kolena smo ga posedli in zibali sem in tja, tako da je lovil ravnotežje. Še nekaj je vaj. Moram reči, da sedaj, ko že dobro hodi in tudi že skoraj teče, še vedno ne plazi pravilno, nogo še vedno spodmika naprej. Tudi neuro fiziatrinja ga je videla in rekla , da ni panike, edino res pomembno je to, da se ne vsede nepravilno (noge drži nazaj).

Pozdravljeni.

Nisem vedela v kero temo naj napišem pa vam pišem kar tu.

Tudi jaz bi potrebovala vaše mnenje ali prav razmišljam, seveda pa razumem da je vsak otrok individum in da tako tezko ocenite stanje otroka ali se gre za kakšno posebno stanje.

Imam fantka, starega 10,5m. Z gibalnim razvojem je zelo v zaostanku, kot pravi razvojna pediatrinja, 1teden nazaj se je začel plaziti asimetrično, samo z eno nogico, poseda se še ne tudi nima ravnotežja. Z rokicam se sploh noče prijeti oz odrinit od tal oz podloge ko ga dvigujem.

Ima motnje misicnega tonusa, hipoton je v medinici in trebuščku. Rokice in nogice pa naj bi bile hipertonične, torej trde in zategnjene. V izvidu je zapisano tudi da ima okvaro centralnega živčnega sistema- neopredeljeno.

Glede na trdo in grobo točenje rokic ob mizo ali ob moj obraz, predvidevam da je zaradi tega tudi težava z mahanjem in ploskanjem? Je možno?

Naj omenim da se velikokrat tudi “zategne” in zacne rokice zvijat v zapestju oz kot bi se na nek način stimuliral,to pocne kar tako, ko ga vozim v vozicku ali ko je jezen ali vesel oz v pricakovanju, tudi ko ga hocem dvigniti, dvigne rokice nad moje vendar se zategne v celem telesu, vcasih zacne tudi hitro dihati. V razvojni so mi rekli da je to načeloma zaradi poroda, ampak jaz malce dvomim v to. Kaj pravite zakaj še lahko pride do tega?

Naj omenim da tudi noče ponavljati za menoj, na ime se odziva redko, tudi ocesni kontakt ima zadnje čase slab, ko se zbudi najprej pogleda v okno v rolete, je mozno zato ker ga je zacela bolj zanimati okolica? Po naravi je bolj živahen. Ko mu pojem določeno pesmico takrat me zelo gleda, tudi nasmehne se mi ko ga hecam, vcasih tudi ko se mu nasmehnem mi nasmeh vrne. Predvidevam da ima za vse mejnike še čas do 1leta, vendar me zanima ali mislte da lahko s temi mejniki zaostaja zaradi počasnejsega gibalnega razvoja?

Lp

 

Vsekakor nadaljujte orbavnavo v razvojni ambulanti in razvojni nevrofizioterapiji, morda svetujem tudi pregled pri pediatru nevrologu, da se opredeli nevrološka  motnja, ki je lahko vzrok takšnemu vsestranskemu razvopjnemu zaostanku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close