artroplastika
Spoštovani!
8 let hodim na kontrole radi obrabe levega kolka in sem zdaj na prednostni listi. Imam pa pomisleke zaradi izkušenj operacij mojega brata, o čemer sem vas že seznanila.
Klinična slika in RTG obraba levega kolka. Praktično izginula sklepna špranja s sklerotičnimi in cističnimi spremembami v acetabulu in glavici femurja. Gibljivost v levem kolku flektira od 15 do 8o st., v desnem od 15 do 120/13o. Moč stopal leže v redu. Ekstremiteti se v dolžini ne razlikujeta.
Scintigrafija skeleta: osteoblastne aktivne spremembe razen v področju nosu vnetno degenerativne etiologije. V področju nosu pa so lahko posledica sinusitisa.
Bolečine se selijo v stegnenico, koleno, v spodnji križni predel, občasno jemljem antirevmatike, izvajam priporočene aktivnosti, drugih zdravil razen kalcija nimam. Osteoporoza se je glede na leto 02 pomembno izboljšala z jemanjem Fosamaxa.
Nevem, kaj storiti in vas prosim za vaše mnenje.
Glede na napisano vam lahko le svetujem, da se odločite za predlagano operacijo. Ta je sicer res povezana z določenimi tveganji za zaplete a je kvaliteta življenja po uspelem posegu bistveno drugačna in vsekakor več kot odtehta vsa potencialna tveganja. Če temu ne bi bilo tako bi bile nedvomno tudi čakalne vrste za tovrstne posege bistveno krajše.