Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija aritmija v nosečnosti

aritmija v nosečnosti

Pozdravljeni,
sem v devetem tednu tretje nosečnosti, stara 30 let. Že od približno sedmega tedna dalje zaznavam občasno neredno bitje srca, ki ga občutim kot trepetanje in traja ponavadi cca 30 minut. Včeraj zvečer pa mi je srce “trepetalo” kakšni dve uri. Izmerila sem si krvni tlak, ki je bil normalen, 80/115, bitje srca pa je bilo slišati neredno in brez ritma.
Zanima me ali je tovrsten pojav v nosečnosti običajen ali mu moram posvečati kaj več pozornosti. Naj še omenim, da s srcem kakšnih tež
av do sedaj nisem imela, se pa spomnim, da sem v času pubertete občasno imela podobna neredna bitja srca. Zdravniške pomoči okoli tega nisem nikdar iskala.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Meta

Napisali ste, da ste tretjič noseča, da imate v zadnjem času večkrat neredne utripe in da ste take neredne utripe imeli tudi v puberteti. Niste pa napisali ali ste jih imeli tudi v času prve in druge nosečnosti.

Nagibam se k mnenju, da gre za prehodne motnje brez organskih sprememb na srcu. Priporočam oceno funkcije ščitnice. Ne zanemarite redne telesne rekreativne dejavnosti.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za vaš odgovor.
V prvi in drugi nosečnosti teh težav nisem imela. Naj povem še to, da je bila prva nosečnost končana s carskim rezom v splošni anesteziji. zanima me ali zna biti tovrstna motnja, pa čeprav prehodna, težava pri morebitnem ponovnem carskem rezu?
Hvala in lep pozdrav!
Meta

Po podatkih s katerimi razpolagam, ne pričakujem zapletov niti v času nosečnosti, niti med porodom. Vsekakor priporočam pregled funkcije ščitnice.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Danes, v 21 tednu nosecnosti sem opazla aritmijo- neenakomerno bitje srca. Moram priznat da zelo slabo prenasam vrocino, v stanovanju je temperatura okrog 29 stopinj. Bila sem zelo prestrasena in mam obcutek da mi je od tistega straha se bilo hujse, kot da se je srce borilo da vzpostavi normalen ritem srca in to je trajalo okrog 40 sekund. Aritmija mi ni neznan pojav, se prej pred nosecnostjo sem se soocala z njo ampak je trajala krajsi cas – po dva zaporedna ”preskoka” srca, danes sem jih mela najmanj 5-6 zaporednih preskokov. Obicajno se mi aritmija pojavi ko so vrocine neznosne in ko sem v nekaksnem ”obcutljivem obdobju”, npr.nosecnost, v casu studija pred izpiti, ko sem depresivna, zivcna, v negotovosti …
Stara sem 28 let, zelo avtosugestivna in vcasih mogoce malo prevec hipohondricna.

Hvala za odgovor!

V vašem dopisu ni nobenega podatka sumljivega za obstoj organske bolezni srca. Poizkusite preživeti najbolj vroče ure dneva v prostorih z zadovoljivo sobno temperaturo. Po potrebi vzemite blago pomirjevalo.

Pozdravljeni!

Tudi jaz sem opazila že pred nosečnostjo, pa tudi v času nosečnosti neenakomerno bitje srca.
Srce mi udari kot, če bi se mi hotelo zaleteti oz. mi močno udari in v tistem trenutku imam občutek, kot bi ga začutila v grlu in ko se to zgodi se mi za trenutek ustavi in potem spet začne hitro biti. To se mi dogaja občasno včasih večkrat na dan, včasih pa tudi po več dni nič. Takrat me postane strah in utrip se še poveča. Zdaj upam, da ni kaj resnega, kajti že sem hodila pred časom do kardiologa in takrat mi kakršnih organskih težav niso našli.

Hvala za odgovor.
Anita

Izgleda, da imate občasne prezgodnje utripe, ki nastajajo v prekatih. Mislim, da ni potrebno redno dajanje zdravil.

Hvala za odgovor, vendar nobenega zdravila ne jemljem zaradi neenakomernega bitja srca.
Bi pa vprašala vseeno, če se je potrebno zglasiti pri kardiologu, kajti še letos nameravam zanositi (se zdravim zaradi neplodnosti na UKC Maribor) in se bojim, da bi bilo kaj narobe v času nosečnosti, ali da bi škodovalo plodu.

Lep pozdrav, Anita.

Aritmija v nosečnosti – anitaz

Mislim, da porodničarji tudi v Mariboru obvladajo vprašanje katera zdravila ne sme nosečnica jemati na začetku oziroma pred koncem nosečnosti, sicer lahko pokličete ustrezno službo v porodnišnici v Ljubljani (01.522.6115, ga.dr.Medič Veruška in sodelavci).

Pozdravljeni,

Tudi sama se obračam na vas z vprašanjem v zvezi s srčno aritmijo v nosečnosti. Sedaj sem drugič noseča (26 tednov) in se z rahlo aritmijo (kot bi mi srce malo zastalo oz. skočilo v grlo) srečujem že od začetka nosečnosti. Pred to nosečnostjo česa podobnega še nikoli nisem občutila (ne v prvi nosečnosti, ne kdaj prej ali kasneje).
Pa te kratkotrajne aritmije me niti ne bi pretirano motile niti skrbele, saj mi je ginekolog rekel, da je to normalno in povezano s hormoni in manjšimi premiki organov v nosečnosti zaradi rastočega ploda.
Se mi je pa že dvakrat zgodilo, da je to trajalo dlje časa in občutek je bil skrajno neprijeten. Stvar se je pojavila iz ”čistega mira”, neodvisno od kakršnih koli okoliščin, s katerimi bi to lahko povezala 8fizične aktiovnosti, psihične obremenitve…). Včeraj npr. je stvar trajala okrog 5 minut in ker sem se želela prepričati, da je neprijeten občutek res povezan z delovanjem srca, sem si na vratu poiskala žilo z utripom – in utrip je bil res zelo pospešen, jaz pa sem imela občutek, kot da me bo začelo dušiti (verjetno malo tudi zaradi strahu) in da bom, če se stvar kaj kmalu ne neha, kar omedlela.
Ker imam v sorodstvu nekoga iz zdravstva, sem šla še isti dan na EKG pregled, ki je seveda pokazal normalno delovanje srca, saj takrat aritmije nisem imela. Zdravnica pa mi je rekla, da če sem zdrava, to naj ne bi bilo škodljivo. In če se ponovi, naj grem takrat takoj v času trajanja aritmije na urgenco. Jaz pa si ne predstavljam, da bi zadeva, trajala toliko časa, da bi mi uspelo priti do zdravnika, saj je bilo že teh 5 minut skrajno neprijetno 🙁
Zdaj me pa zanima vaše mnenje – mislite, da bi morala še na kakšne preiskave ali je pač to (zaradi česar si jaz delam skrbi) precej nepomembno in bo najverjetneje minilo brez hujših posledic?
Obstaja mogoče kaj, kar bi bilo v takih trenutkih pametno/koristno storiti, da bi se srce čimprej vrnilo v normalne ritme.
Hvala v naprej za Vaše mnenje.

Napisali ste, da v času prve nosečnosti niste imeli nobene motnje srčnega delovanja in, da poteka sedanja nosečnost nekoliko drugače.Pojavile so se neprijetne senzacije pri srcu ob nastopih nerednih utripov. Na vprašanje zakaj so motnje srčnega ritma nastale v teku druge nosečnosti, ki jih v teku prve niste imeli, bi težko odgovoril, ni pa vam treba biti v skrbeh. V vašem dopisu ni navedb, ki bi dopuščale sum, da je srce zbolelo. Prisotne so le občasne kratke ali malo daljše motnje srčnega delovanja zelo verjetno zaradi hormonskih vplivov. Skrbite za zdrav način življenja (ne zanemarite ugodnega vpliva vsakodnevne hoje).Ni zadržkov, da vzamete po potrebi blago pomirjevalo (Persen ali podobno)

Spoštovani!

Pred časom ste mi že pomagali z vašim cenjenim mnenjem in zopet se obračam na vas.
Pred slabima dvema letoma sem po travmatičnem dogodku padla v anksioznost in depresijo,za katero sem bila tudi zdravljena z antidepresivi.
Skoraj istočasno so se mi začele pojavlati extasisole
,ki so me zelo motile,zato smo jih tudi zdravili z propanolol-om.UZ srca bp.
V holterju ugotovljene posamezne ventrikularne extrasistole(do 160),pretežno ene oblike,prisotna krajša do nekaj sek. bigeminija.
Zdravila sem se dobro leto,med tem se je stanje izboljšalo (3x obdobje 1mes. ko težav sploh ni bilo 🙂 )
Po posvetu z kardiologom glede nosečnosti je kardiolog dejal,da ne vidi nobenih zadržkov ni pričakuje,da bo do težave z nosečnostjo minile saj se meni aritmija ni pojavljala med naporom in da lahko preneham z jemanjem tablet naenkrat,ker imam zdravo srce (njegove besede).
ha…in čez teden dni sem ugotovila ,da sem noseča.Tablete prenehala jemat in kakšen teden je bilo super.Nato pa so se težave z aritmijo zopet začele.Malo sem pripisovala to hormonom(jemala sem tudi progesteronsko terapijo).
Potem pa je zadeva postala tako moteča,da sem zopet začela terapijo z betablokerjem (Concor 1,25),opravila ponovni UZ, holter in znova obisk pri kardiologu (Zaradi čakalne vrste tokrat pri drugem).
UZ bp
izvid holter;

Status:KT 115/65, TV 168, TT;71kg , NOSEČNOST 18t.
Razpon frevenc od 56-127/min.Povprečno 76/min,ni bilo pavz, bradikardij,AV prevodnih motenj ali tahikardij.
Ugotovljena normalna ektopična aktivnost (3SVES max. 2/uro),ob tem pa povečano ventrikularno ektopično aktivnost-skupno 884 VES max 112/uro,prisotni 2 obliki,ena prevladuje,5 parov in 3 kratke epizode bigeminije do 9 sek.
Tudi ekg tist dan je bil bp…Reden sinusni ritem 73 na min,normalna os,drobni (nepomembni)zobci Q v odvodih sp.stene.
Terapija: concor 2,5 s katero se strinjal tudi moj ginekolog.
Sedaj sem v 25t nosečnosti in lahko rečem,da se mi je stanje malo izboljšalo,ampak vseeno imam obdobja,ko je motenj več ponavadi ob najmanjšem naporu (hoja,pospravljanje,manjši stres).
Včasih je hudo in mi zmanjka sape (že tako malo težje diham zdaj),takrat se mi začne tudi vrtet in včasih se počutim da bo skup padla.Tlak imam sicer nizek 95/60,ob težavah pa imam ponavdi višjega 105-110/75.Pomaga mi če se uležem k počitku-ni pa pravilo.
Moje vprašanje pa se ubistvu nanaša na porod … in sicer me skrbi,če imam zdaj ob manjših naporih težave,kaj bo šele tam,bojim se,da se ne bom še ustrašila kake “drugačne aktivnosti srca”,da me bo zagrabla panika in bo potem še slabše…
in bi vprašala če je” moj problem” indikacija za protibolečinska sredstva (ultiva,epiduralna) med porodom i če mislite,da lahko predlagam to svojemu ginekologu.
Želim si roditi v Lj., kjer dobiš taka protibolečinska sredstva samo ,če je to nujno oz. če ima anastezilog čas.
Priznam,da me moja aritmija obremenjuje,sploh kadar se ob tem še slabše počutim.
Kaj menite vi?
Hvala Vam za kakršno koli mnenje.
…in topel pozdrav

Vtis imam, da so vam prezgodnji utripi”omajali” samozavest. Prepričan sem, da se bo le-ta ponovno utrdila, ko boste ugotovili, da gre za motnje, ki niso nevarne niti za vas, niti za nadaljnji potek nosečnosti in niti za potek poroda. V dopisu ste navedli dve meritvi krvnega tlaka.Domnevam, da ste bolnica z nizkim tlakom in, da so težave deloma posledica tega stanja. Imate morda izkušnje o koristi vsaj polurnih sprehodov, delno ob živahni hoji, ki bi jih opravila nekaj krat na teden? Ali ima ginekolog zadržek pred uživanjem blagega pomirjevala (Persen?), ki vam lahko koristi proti anksioznosti? Ne bodite v skrbeh glede poteka poroda. Naj vam otrdi zaupanje vase novo bitijce, vzvišena radost za vsako mamico

Spoštovani!

Hvala vam za vaš odgovor.
In imate prav…prezgodnji utripi so res omajali mojo samozavest.Lahko rečem,da sem se jih sicer navadila in tudi verjamem,da niso nevarni zame,ampak,ko jih je preveč,me začne begati…
Tlak imam že celo življenje nizek,zdaj med nosečnostjo pa je še nižji.
Zanimivo mi je ,da ko imam težave z vrtoglavico in aritmijo imam ponavadi višji tlak kot sicer.
O uživanju blagih pomirjeval nisva z ginekologom nič govorila,ker težav z anksioznostjo med nosečnostjo nisem imela,mogoče kdaj kaka tesnoba(ampak saj to je del življenja).Še največjo tesnobo sem doživljala ob motnjah srčnega ritma.Takrat se odpravim k počitku inj e nekako bolje.Mogoče mi res manjka malo več sprehodov v naravi.
Se bom potrudila in uživala v nosečnost naprej.
Porod …hmmm,kar bo,pač bo …bodo ja poskrbeli zame.

Hvala vam za vaš čas in prijeten zimski čas vam želim.

Hvala za vzpodbudno vsebino odgovora. Moja mama nas je rodila vseh 9 otrok na svojem domu, samo s pomočjo gospe, priučene vaške babice.Časi so zelo spremenili in danes je zelo preskrbljeno za strokovno vodstvo vsakega poroda. Bodite brez skrbi. Srečno.

Tudi jaz (14. teden, prvič noseča) imam aritmijo najmanj 1x tedensko, ali zvečer in proti jutru, 1 mesec zaenkrat traja.. ko mirujem, 1x je bila, ko sem vozila kolo… vidim, da ima kar nekaj nosečnic s tem težave… kaj je vzrok in kdaj je treba zadevo raziskati malo bolje? Jaz za zdaj ne delam panike in čakam, da mine… koliko nevarno je, kaj lahko naredim in kdaj se oglasiti splošnemu zdravniku- koliko naj še čakam? Hvala

Glede na vsebino dopisa, mislim, da imate aritmijo (posamezne prezgodnje utripe srca) razmeroma poredkoma in, da je aritmija kratkotrajna. Ker ne pričakujem zapletov priporočam le zdrav način življenja (ne zanemarite zelo ugoden vpliv polurnih sprehodov v naravi) in blaga pomirjevala (Persen?). Če bo aritmija vztrajala vam lahko izbrani zdravnik predpiše ustrezno zdravilo.

Pozdravljeni!

Sem prvič noseča, stara 27 let in v 31 tednu nosečnosti. Imam prirojeno srčno napako, za mano so 3 operacije. Po posvetu s kariologinjo mi je ta odobrila nosečnost. Spadam v WHOII skupino. Do sedaj nisem imela skoraj nikakršnih težav. Sem športnica vitke postave.

Med nosečnostjo in tudi pred njo sem imela obdobja aritmij, ki so se pojavljala predvsem v večernem času (času miovanja). Temu nisem posvečala veliko pozornosti, saj sem jih navajena. Pred 4 dnevi, pa so se pojavile zelo velike motnje. V bistvu moje srce ne najde več ritma. Najhujše je ponoči, ko se umirim. Srce mi skorajda več ne utripa normalno. Upala sem, da se bo stanje umirilo, a se ne. Že celo življenje imam nizek pulz, ok.50 v mirovanju in tudi sedaj mi ne naraste nad 60. Vendar močno razbija, da se cela stresem, nekoliko spotim in verjetno predvsem od strahu tudi težje diham.
Pred dnevi sem bila sprejeta v lokalno bolnišnico kamor me je napotila zaskrbljena ginekologinja. Po pregledu v porodnišničnem bloku so mi dali holter. Zdaj sem doma in čakam izvide. Danes bom probala dobiti tudi mojo kardiologinjo.
Resno me skrbi (pa nisem paničarka), da ne bi zdržala do konca nosečnosti in da ne bi bilo kaj narobe z otrokom, glede na to, da ni prav pretirano velik. Zaostaja približno 2 tedna.

Zanima me, kako si lahko pomagam sama, ali obstaja kakšno zdravilo, ki bi pomirilo aritmijo. Do sedaj nisem nikoli jemala zdravil za srce.

Operacije: St po op. VSD (starost 6mesecev, teflonska krpa) in resekciji subaortne membrane (starost 4 leta)
St.p. reeksciziji recidiva subaortne membrane in sprostitev nekoronalnega lističa aortne zaklopke (15 let)
Predvidena še ena operacija, umetna zaklopka.

Najlepša hvala za odgovor! Lp, M.

Mislim, da ni zadržka, da skušate zboljšate stanje z blagimi pomirjevali (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Druga možnost: da se obrnete na oddelek na Ginekološki kliniki v Ljubljani, na katerem se posebno bavijo z vprašanji zdravljenja srčnih težav pri nosečnicah (tel. 01.522.6241 ali01.522.6115).

New Report

Close