APS, možganska kap, OOO in dvojčki
Stara sem 36 let, mama 5 let staremu sinu. Rodila sem z carskim rezom, ko je bil sin star 4 tedne me je zadela možganska kap. Lani so mi zaprli lukcnjico na srcu PFO, imam tudi antifosfolipidni sindrom, in kri je bila 1x tudi RHD +. Kljub vsem omejitvam in stanjem je bila želja po še enem otrokuizjemno velika in po posvetu z nevrologom, ginekologom in revmatologom sem ponovno zanosila. Vendar sem pa ravno izvedla da sem noseča z dvojčki. Ker je skrb in bojazen, da bi šlo kaj narobe zelo prisotna, bi zato resnično želela mnenje glede rizika ali celo prekinitve nosečnosti. Trenutna terpaija aspirin 100 in fragmin 7500. Hyplaxy terpija prekinjena zaradi močnih stranskih ućinkov.
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
mislim, da sem vam bil na isto vprašanje že odgovoril pred dnevi. Takrat sem omenil tudi možnost redukcije z 2 na 1. Sem pa spregledal pomembno informacijo in to je, da so vam zaprli ostanek ovalnega okna, kar je bil bržkone razlog, da se vam je strdek, ki bi se sicer ustavil v pljučih, prebil do sistemskega krvnega obtoka in do možgan, kjer je povzročil kap. Ta nevarnost je zdaj odpravljena, zato o realno zvišanem tveganju v tem smislu ni več mogoče govoriti. Še vedno pa seveda obstaja tudi še ponujena možnost kolikor toliko zmanjšati dodatno tveganje zapletov zaradi več plodne nosečnosti, če gre seveda za bihorijsko nosečnost.