aparat za pripravo sojinega, riževega mleka
Ker opažam, da vse več mamic otrokom kupuje riževo, sojino, ovseno mleko, bi vas rada seznanila za aparatom Veganstar, s katerim si omenjena mleka lahko pripravite doma. Postopek je enostaven, za pripravo sojinega mleka 15 minut, riževega 3 minute. aparat je mogoče kupiti na Štajerskem, stane cca 47.000 sit, sama sem ga kupila pozimi in sem z njim zelo zadovoljna.
Če bi želele še kakšno informacijo, jo z veseljem posredujem.
Tudi jaz imam vprašanja: koliko riža porabiš za en liter riževega mleka? Kakšen riž kupuješ (verjetno mora biti neoluščen, po možnosti biološko pridelan, da ima stvar smisel)? Si kdaj poskusila delati ovseno mleko?
Pred časom sem si že ogledovala tele zadevice, pa moram priznati, da se mi zdi predrago, da bi kar tako na blef kupila, potem pa bi videla, da se pravzaprav ne splača. Si morda računala kakšne primerjave s kupovanjem riževega in sojinega mleka?
Hvala za odgovore!
Jaz si pa rizevo, kokosovo (prej tudi mandljevo mleko) mleko delam kar z mikserjem. Potrebna je samo vroca voda in kokosova moka (mandlji). Pri rizu je postopek malo drugacen, riz se samo zelo dolgo kuha in potem precedi. Kalcij, ce niste alergicni na ribe, lahko dodate koralni kalcij sami. Ovseno mleko pa se nisem poskusila, a domnevam da je postopek podoben kot pri rizu. Pri sojinem mleku pa je od temperature vode in drobnih trikov pri postopku precej odvisen okus, potrebna je pa spet samo voda, soja in mikser. Receptov je polno na netu.
Meni je za sladke stvari najljubse kokosovo.
LP Barb
Seveda, saj je cisto enostavno:
225 g kokosove moke in 450 ml vrele vode se da v mikser (za vecjo kolicino pac dvakrat toliko, ce je mikser dovolj velik). Miksa se 30 sekund – treba je pazit, da je posoda od mikserja primerna za vrelo vodo, drugace je bolje date malo manj vroco vodo. Jaz sem eno posodo ze unicla, je pocila plastika. Boshev mikser mi pa zdrzi. Pa na vrhu jaz pokrov ponavadi drzim s krpo, ker sem se ze enkrat skoraj poparila (preverjeno deluje pa tudi le z vroco, ne vrelo vodo). No, po miksanju pa se pusti, da se malce ohladi, potem pa precedi preko muslina v drugo posodo. Jaz imam kar eno tetra plenico za to, konce fajn stisnemo skupaj, da izcedimo cimvec in preostanek kokosa zavrzemo.
Jaz ponavadi takoj porabim za kak puding, lahko pa dan dva pocaka v hladilniku, le da je treba potem pred uporabo premesat. Ni dodanih umetnih emulgatorjev in se voda pocasi loci od mascobnega dela. Nic narobe, le estetska zadeva:))
LP Barb
Takole: kupujem kar mlečni riž v DM, sojo pa sem kupila v zrnju v Šmarjah pri Jelšah, prav tako riž, le da mi je le tega prej zmanjkalo. Cenovno zelo ugodno, saj imajo lastno bio proizvodnjo. Cen se ne spomnim.
Aparat ima dve merici in sicer za pripravo 0.8 l in 1.3 l napitka. V posodo nalijem vročo vodo, doziram v merico riž oz. sojo (sojo obvezno prej namočim v vodi za cca. 3 ure), stresem v filtrirno posodo (dve sta priloženi – za sojo in riž) ter izberem ustrezen program. Pri sojinem mleku traja postopek 15 minut, kuhanje, mletje, drobljenje; vse naredi aparat s pritiskom na en gumb, pri riževem pa jaz izberem ročni postopek, torej kuhanje 2 minuti ter ročno mletje riža, 5 x 2 sekundi.
Količinsko gre sestavin zelo malo, cca. 1 mala zajemalka, postopek je res zelo enostaven, hiter, aparat se pomiva na roko, le filtrirno cedilo se lahko v stroju. Meni se je nakup izplačal, saj sin pije riževo mleko, cca. 1 l na dva dni, sama pijem sojino, ostalih še nisem poskusila. Le parkrat sem kar v filtrirno posodo dodala dateljne in rozine za izboljšanje okusa. SOjino mleko je po okusu meni osebno zelo všeč, riževo pa ne toliko, nikakor pa ni primerljivo s kupljenim. Glede na to, da na deklaraciji piše, da je izdelano le iz riža in vode (govorim res o povsem naravnem riževem napitku brez dodatkov), to ne more biti res, saj je okus povsem drugačen. Le tega mi uporabljamo za pripravo kašic, sladkamo ga z doma pripravljenimi marmeladami, pa se je okusa sin navadil.
Toliko. Če vas še kaj zanima, pa le vprašajte.
Lep pozdrav!