antipsihotiki in nosečnost
lep pozdrav
zanima me kako je z antipsihotiki v nosečnosti jih lahko jemleš ali so prepovedani.
naj povem da imam shizo. od leta 2008 junija od takrat jemlejem antipsihotike za en tedn sem nehla takrat sem bila tudi pod velikim stresom in se mi je spet pojavla sedaj miruje ob rednem jemenju tablet. fant se zelo boji da če bi zanosila in da bi za prvo trimesečje nehala jemat tablete bi se bolezen pojavila.
hvala za odgovor
Pozdravljena!
Glede zdravljenja z antipsihotičnimi zdravili bi vas opozorila na čas trajanja zdravljenja. Nekatera od teh zdravil so namenjena kratkotrajnemu zdravljenju do 6 tednov, pri drugih pa čas ni odmerjen. Zato se pogovorite s svojim zdravnikom tako glede predvidenega trajanja jemanja zdravila in primernega termina za zanositev.
Pri zdravilih te vrste ni dovolj podatkov o njihovi varnosti v času nosečnosti. To je tudi razumljivo, ker bi klinično preskušanje takih zdravil pri nosečnicah ne bilo etično sprejemljivo. Poskusi se izvajajo v takih primerih le na poskusnih živalih.
Pri živalih sicer ni bilo opaziti teratogenih učinkov (deformacij) na plodu, pač pa so opazili motnje vezane na centralni živčni sistem. Zato je potrebno novorojenčke prve mesece po rojstvu opazovati.
Na splošno je možno jemati taka zdravila samo v primerih, kadar njihova prednost odtehta tveganje.
Svetujem vam posvet z zdravnikom in varno načrtovanje nosečnosti.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.