Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje antidepresivi

antidepresivi

Pozdravljeni

Zdravnik mi je predpisal Wellbutrin XR 150 mg in Mapron 50 mg. Zanima me zakaj dvoje zdravil – gre pri obeh za antidepresive in kakšna je razlika med njima? Kdaj naj vzamem katero?

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Wellbutrin (bupropion) in Mapron (sertralin) sta antidepresiva, ki se lahko jemljeta skupaj. Če obstaja možnost nerednega jemanja zdravil, je priporočljivo, da se obe zdravili vzame sočasno, in sicer zjutraj. Profil stranskih učinkov je pri obeh zdravilih podoben. Predvsem je lahko izražena povečana zaspanost.

Lahko se pojavijo tudi drugi neželeni učinki, vendar se njihova pojavnost ne spremeni bistveno v primeru, da zdravili jemljete ločeno, se pravi ne ob istem času. V kolikor bi prišlo do pojava neželenih učinkov, kot na primer: povečana slabost/bruhanje, pretirana zaspanost, omotica, znojenje, zardevanje, nemir, tresenje in zvišan krvni tlak, je pomembno, da se o tem pogovorite z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za odgovor. Zanima me tudi zakaj dve zdravili? Se dopolnjujeta? Lahko bi imel eno zdravilo z večjim doziranjem.

Spoštovani!

Učinki omenjenih dveh zdravil se med seboj dopolnjujejo. Zato je delovanje kombinacije močnejše kot delovanje zgolj ene od obeh učinkovin v višjem odmerku. Lahko bi sicer našli tudi drug antidepresiv, kjer bi zgolj ena učinkovina pokrila celoten spekter delovanja, ki ga sedaj pokrivata sertralina kot bupropiona, vendar bi bil v tem primeru profil stranskih učinkov veliko bolj neugoden. Včasih je smiselno uporabljati kombinacije učinkovin z različnimi profili delovanja, saj na ta način z nižjimi odmerki zdravil (s tem najpogosteje tudi z manj izraženimi neželenimi učinki) lahko dosežemo boljše rezultate. Seveda pa to ni pravilno, saj ne drži čisto v vseh primerih.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Zanima me, če ima kdo izkušnje z antidepresivi Wellbutrin?

New Report

Close