Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Antibiotik po porodu

Antibiotik po porodu

Pozdravljeni,

stara sem 26 let. Junija letos sem rodila prvega otroka. Nosecnost bp. Porod (rodila sem v 38. tednu) se je začel tako, da mi je plodovnica zacela odtekati po kapljicah. V porodnisnici so mi izmerili temperaturo 37,6 stopinje celzija.V 12 urah od prejema umetnih popadkov sem rodila. Z dojencico je bilo vse ok.
Moje prvo vprasanje je, ali bi mogoce lahko infekcija vplivala na razpok plodovih ovojev? V bolnisnici mi niso znali odgovoriti na vprasanje. Mogoce res ni pomembno vprasanje, ker je bilo vse ok in je ze vse za mano, vendar si še vedno belim glavo s tem.

Po 6 tednih po porodu je ginekologinja ugotovila ostanke v maternici. Maternica je bila sicer lepo skrcena, tudi bolelo me ni nic, le krvavela sem v presledkih. Dali so mi antibiotik amoksiklav 875mg 1tbl na 8 ur. Dobila sem dve skatli antibiotika (28 tablet). Z druzino smo sli na izlet in sem si s sabo vzela tablete, ki sem jih ob prihodu domov pozabila v torbi (2 tableti). Cisto sem pozabila na njiju. Tako, da sem terapijo antibiotika koncala za 2 tableti prehitro. Bi me moralo skrbeti?

Ker maternica se vedno ni izlocila ostankov od poroda (se vedno sem krvavela) mi je ginekologinja v svoji ambulanti opravila operativno histeroskopijo. V izvidu piše, da je sluznica endometrija večinoma tanka, na zadnji steni, zgoraj v fundusu pa je rezidualno trofoblastno tkivo. Ginekologinja je scistila vse in poslala na histološko preiskavo. Po posegu sem krvavela še en teden, bolečin nisem imela. Histološka preiskava je potrdila, da gre za ostanke po porodu. Ali bi ginekologinja lahko med operativno histeroskopijo opazila vnetje? Ali je to mozno le z odvzemom vzorca.
Hvala.

 

Spoštovani,

v terminu (med 37. in 42. tednom nosečnosti) je razpok ovojev povsem normalen in eden od pričakovanih načinov začetka poroda, in zlasti pri tako hitrem porodu, domnevam, da ste bili najprej že precej odprti in je šele nato prišlo do razpoka. Zato menim, da infekcija ni bila razlog zanj. Temperture pod 38 st. C pa so tako imenovane “subfebrile temperture”, ki se lahko fiziološko pojavijo iz mnogo razlogov in ne zgolj ob infekciji.
Kar zadeva diagnozo “zaostanki v maternici”, si z informacijo, da so “vam predpisali antibiotike” žal ne morem kaj dosti pomagati, saj se antibiotiki žal prepogosto predpisujejo na pamet in brez prave indikacije. Zato toliko manj lahko komentiram, če kaj ali popolnoma nič ne pomeni dejstvo, da ste s terapijo prenehali 2 tableti pred načrtovanim. Glede na to, da nimate težav pa domnevam, da vam ni nič in to je glavni namen vsega. Vsako celjenje kakršnekoli rane, tudi te na ležišču posteljice, poteka z “vnetjem” (vnetje je namreč odziv organizma na poškodbo tkiva, ne nujno na infekcijo), zato samo vnetje ni bistven podatek, oziroma nam kaj dosti o naravi tega ne pove. Tudi tu velja, da če vam ni nič, lahko pozabite.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close