Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje anoreksija in osteoporoza

anoreksija in osteoporoza

Pozdravljeni.

Zaradi anoreksije se zdravim skoraj leto dni (Enota za motnje hranjenja, Lj). V tem času sem uspela težo spraviti na 41 kg (visoka sem 164 cm). Pred kratkim so mi odkrili osteoporozo.
Zanima me, kakšno medikamentozno zdravljenje mi priporočate za preprečevanje napredovanja osteoporoze, od različnih zdravnikov sem namreč dobila zelo različna mnenja. Nekateri poudarjajo, da je najpomembnejše, da najprej pridobim menstruacijo, drugi poudarjajo, da bi me to le izčrpavalo in je trenutno primarnega pomena zaustaviti napredovanje osteoporoze.
Zavedam se, da sta amenoreja in osteoporoza povezani, vendar me skrbi, da bi zaradi nizke teže (41 kg) hormonsko zdravljenje za pridobitev menstruacije slabo vplivalo na moje telo (pred cca. 2 letoma sem zaradi jemanja Logesta – z namenom pridobivanja menstruacije – posledično nenamerno precej shujšala, zato smo jemanje opustili).

Kateri hormon (estrogen/progesteron) je v moji situaciji najpomembnejši?

Trenutna medikamentozna terapija:
Megace, Ensure Plus, Folacin, B complex, Vit D, kalcijev karbonat (po potrebi Naprosyn).

Zdravnik, pri katerem sem opravila preglede za osteoporozo mi je svetoval jemanje Cycloprogynova (menstruacija+hormonsko zdravljenje), ginekologinja Cerazette (zaradi progesterona), moja osebna zdravnica pa Activelle (zaradi estrogena, da ne bi imela krvavitve, ki bi me lahko preveč izčrpala).

Kaj bi mi svetovali vi?

Najlepša hvala za vašo pozornost.

Spoštovani!

V tem trenutku, je daleč najpomembnejše, da poskušate čim več postoriti na področju pridobivanja telesne mase in tako čimpreje pridobiti priporočeno telesno maso.

Neštete izvedene klinične študije so namreč pokazale, da ima edino pridobivanje telesne mase z uživanjem raznovrstne, zdrave in pestre prehrane (vključena mora biti tudi ustrezna količina kalcija, D vitamina in ostalih vitaminov in mineralov) resnično dokazan učinek na upočasnitev procesa osteoporoze in ponovnega pridobivanja na mineralni gostoti kosti.

Menim, da v tem trenutku nikakor ni ključna izbira hormonskega pripravka, temveč zgolj pridobivanje na telesni masi in telesni kondiciji, kar bo posledično samo od sebe odpravilo tudi vzrok trenutne amenoreje, kar pomeni dodaten doprinos k zavrtju osteoporoze.

V kolikor pa me že sprašujete za nasvet v konkretnem primeru, se mi izmed vsega omenjenega zdi še najbolj smotrna izbira Cycloprogynove.

Drugače, pa bi bila najbolj ustrezna izbira uporaba hormona dehidroepiandrosterona (DHEA), ki pa zaenkrat v Sloveniji še ni registriran, lahko pa da ga imajo na kakšni kliniki. Povprašajte pri zdravniku.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close