Najdi forum

Sem oseba, ki ima že nekaj generalizirano anksiozno motno (nevrotiformne težave), ki je svoj vrhunec dosegla po težavah z srcem (paroksizmi atrijske fibrilacije). Razlogov je veliko vendar je skoraj gotovo, da je eden izmed njih zaskrbljenost za zdravje. Poleg b-blokatorjev, ki preprečujejo napade hitrega bitja srca in občasnim jemenjem alprazolama (xanax ) obiskujem skupinsko terapijo, ki jo vodi psihiater. Ker so težave zelo nihajoče me zanima kako odreagirati v primeru stopnjevanja le teh. V službi se mi večkrat zgodi, da imam po stiskajočih bolečinah v vratu in telesnemu nemiru hude težave z zbranostjo. Zanima me predvsem uporaba tablet. Nekateri pravijo, da je boljše, da z benzodiazepini narediš občasno »kuro«, kot da jih uporabiš samo takrat, ko je anksioznost tako močna, da je neobvladljiva. Kakšno je vaše mnenje? Zanima me tudi kaj je to pomoč z biopovratno zvezo?

Lep pozdrav!

Jos

Spoštovani Jos,

zdravnik, ki vam benzodiazepine predpisuje mora natančno vedeti, kako dolgo je neprekinjeno jemanje varno, oz. kdaj bi se lahko razvila odvisnost. Na to vas je bržkone opozoril.
Če gre za istega zdravnika, ki vodi tudi psihoterapijo, morate svoja vprašanja nasloviti nanj, psihoterapevt, tudi če vam sam ne predpisuje zdravil, mora biti namreč seznanjen z vašo terapijo, ker glede nanjo tudi uravnava svoje posege.
Biopovratna zveza ali bio feedback je tehnika, s katero se učite obvladovati npr. prehitro bitje srca s tem, da srčno akcijo spremljate na zaslonu. Sproti namreč lahko ugotavljate stopnjo relaksacije. Kompleksnejše priprave za biofeedback so v bistvu detektorji laži, ki beležijo poleg srčnega utripa in število vdihov v minuti, tudi prevodnost kože, znojenje in nezavedne gibe. Skupno vsemu temu je, da ima vsako psihično doživljanje svoj biokemični in fizikalni korelat, ki se na ekranu prikaže.

New Report

Close