Najdi forum

anksioznost

Vem, da to ne sodi najbolj na ta forum ampak se mi zdi najbolj primeren za to vprašanje.
Pred dvemi leti in pol sem se pričela zdraviti zaradi anksioznosti . Kmalu po jemanju antidepresivov sem se počutila mnogo bolje in po neporetrgoma jemanja 9-10 mesecev sem prenehala s tableti. Sedaj sem tako bila brez tablet letošnje leto. In ker sem si nekako zadala, da se mi mora telo malo “oprati” teh tablet, sva z možen načrtovala sedaj še enega otroka-katerega si oba močno želiva. Stara sem 30 let.
Sedaj pa se mi “moja”anksioznot zopet nekaj pojavlja – zadnjih 14 dni. Pri obisku psihiatrinje s katero imamo mesečna skupinska srečanja mi je ona predlagala ponovni začetek jemanja antidepresivov, čeprav vse skupaj občutim v zelo blagi obliki. Pravi, da zaradi tega, ker se nameravamo z družino spomladi preseliti, pa zaradi razmer v službi-nov lastnik, da bi bilo pametno ponovno pričet, da se nebi ponovno kaj poglobilo. Ker je imela zdravnica nato že drugo skupino nisem imela prilike povedati želje še po enem otroku.
karmen, mogoče vi veste oz kaj mi svetujete naj pričnem z jemanjem antidepresivov in jih jemljem naslednjih 10 mesecev in naj nato zanosim, ali naj probam prebrodit vse to skupaj brez tablet in zanosim prej ( seveda če ne bo depresija hujša) oziroma ali antidepresiv lahko jemljem celo med nosečnostjo? Hvala za morebitni odgovor in ne mi zamerit če to ne paše v ta forum.

Draga Saška,
hvala za vaše zaupanje, da ste se obrnili tudi name. Prav nič vam ne zamerim, da vprašanje sicer ne spada na ta forum, prav rada vam pomgama, kolikor znam, zmorem in tudi smem. Žal pa vas bom z odgovorom razočarala. Ker nisem v stroki, vam na vaše vprašanje enostavno ne znam, ne morem in tudi ne smem odgovarjati. Menim, da bi se morali z vašo zdravnico temeljito pogovoriti in ji tudi povedati, da načrtujete dojenčka.

Če vas zanima relacija antidepresivi/dojenje, je pa takole:

Določeni antidepresivi so sicer pogojno združljivi z dojenjem, če jim mati uživa krajši čas. Žal pa večina antidepresivov (še posebej dolgotrajno jemanje) ni združljiva z dojenjem.

Svetujem vam, da se z vprašanjem obrnete tudi na dr. Rejca, na sosednjem forumu “Psihiatrija”. Glede jemanja antidepresivov med nosečnostjo pa bo najbolj pristojen dr. Pušenjak, tudi na sosednjem forumu “Ginekologija”.

Ste morda pomislili, da bi lahko začetno stanje anksioznosti zdravili tudi kako drugače, ne le z zdravili? Ali da bi povprašali za drugo mnenje? Kaj pravi vaša zdravnica?

Če želite vas prosim, da mi napišete vaš e-mail naslov, ki ga tukaj seveda ne bom javno objavila, da vam pošljem še en naslov, kamor se lahko obrnete po pomoč.

Če berete angleško, vam lahko pošljem tudi nekaj člankov.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close