angina pectoris
Pozdravljeni, prosim za nasvet pri mojih težavah.
Stara sem 51 let. V maju letos mi je kardiolog postavil diagnozo : obremenitvena angina pectoris. Že od prej pa se zdravim za hiperlipidimijo in bronhijalno astmo s katero pa nimam nobenih težav.
Zaradi zadihamosti in slabega počutja sem se pred 1 mesecem in pol začela zdraviti tudi z Nitro dur obliži – o,2 mg. Prvih 14 dni sta se dihanje in fizična zmogljivost zelo izboljšala, nato pa se je stanje začelo poslabševati in sedaj skoraj ne čutim delovanja obližev. V prsih in vratu me peče skoraj cel dan, razen če popolnoma mirujem.
Jemljem še naslednja zdravila : 2 x 3,25 mg Dilatrend, Aspirin protect, Tulip 40 mg in 2 vdiha Seretida dnevno. Sem tudi v čakalni vrsti za koronografijo.
Prosim za nasvet, kaj bi še lahko storila za svoje zdravje saj se pri vsaki obremenitvi ali razburjenju zelo zadiham in utrudim. Pritisk imam normalen 130/70, srčni utrip pa okoli 90. Prosim tudi za mnenje pri fizični aktivnosti – ali se lahko “potrudim” ali ostaja nevarnost za povečanje srčnih težav. Zahvaljujem se vam za odgovor.
Morda veste, da obstajajo 3 jakosti Nitrodur obližev (0,2, 0,4 in 0,6 mg). Zato prosite zdravnika, da vam napiše recept za Nitrodur 0,4 mg. Upam, da vam je zdravnik povedal, da smete imetiobliž na sebi samo 12 ur in da mora biti presledek 12 ur za naslednjega.
Če se stanje ob višjem odmerku Nitrodurja ne bo zadosti popravilo, poizkusite še učinek tablete za odvajanje vode (Edemid ali podobno).
Izgleda, da se je moč srca v zadnjem času zmanjšala in da ne kaže večati obremenitev dokler se stanje povsem ne stabilizira.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.