Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Angina?

Angina?

Spoštovani,

 

3-letni sin je bolan od petka, torej teče 7. dan.

V petek in soboto je malo posmrkaval in pokašljeval, brez vročine in posebnosti. Smrkav je bil tudi mož in nekaj otrok v vrtcu.

To je izzvenelo do nedelje ali ponedeljka.

Vročina mu je preko vikenda, od nedelje, narasla iz malo nad 37 v nedeljo, na 39,4°C danes.

Včeraj najvišja TT je bila 39,1, danes 39,4.

 

V torek je tožil za bolečinami v ušesih, TT je bila 38,6, a so bila ušesa na pregledu lepa. Desna bezgavka je bila močno odebeljena.

 

V sredo (včeraj), je bila TT že malo nad 39.

Opazila sem bele obloge na mandljih, zato sva se šla pokazat nazaj k zdravnici. Obloge so bile očitne, ima zadah iz ust. Obloge na mandljih je zdravnica jasno videla.

 

Bris mandljev je bil negativen, krvni testi pa: mononukleoza negativna, CRP 62, levkociti 22.5. Otrok ni bil ješč, odklanjal je tudi pijačo, da smo ga morali siliti piti in smo ga nahecali s sladkim sokom, da je vsaj malo pil. Sicer v splošnem siten, jokav, nerazpoložen, razen ko prime Calpol se kakšni 2 uri igra in je boljše volje.

Zdravnica je rekla, da se ji ne zdi, da bi bilo potrebno karkoli zdraviti in naj počakamo. Eventuelno, ob poslabšanju, bi ga poslala na infekcijsko.

Driske nič. Kakal je 1x v 3 dneh in sicer zelo na suho, bobke. Bruhal 1x.

Nobenih prehladnih znakov od nedelje. Oči bp.

 

Danes, v četrtek, se mu je poslabšalo: TT  zjutraj je bila 39,4. Oblog na manjdlih več. Otrok vidno prizadet. Po Calpolu bolj živahen in je tudi nekaj malega jedel in pil.

Dopoldan sem šla samoplačniško v laboratorij, CRP je bil 70, levkociti 14,5.

Potem sem klicala zdravnico, a je rekla, da otrok trenutno ne potrebuje zdravljenja. Povprašala sem jo po antibiotiku in angini, a me je zavrnila.

 

Zanima me, ali me upravičeno skrbi, da sin preboleva angino in da bi moral dobiti antibiotik?

 

Hvala in lep pozdrav.

Glede na potek, je angina malo verjetna. Eden od bistvenih kriterijev za angino je odsotnost vsakršnega izcedka iz nosu (razen pri gnojnem prehladu, kot zaplet)., Mnogo virusnih okužb povzroča vbnetje žrela in newbnic, pa ne gre za streptokokno angino. Najverjetneje gre za  adenovirozo, pri kateri vidimo rdeče žrelo, obloge, višje parametre vnetja in je včasih težko odločiti ali je zadeeva virusna ali bakterijska. Vsekakro je pomemben negativen strep bris.

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close