Najdi forum

Angina

Pozdravljeni,

ze 3 dni me boli grlo, zadnje 2 dni je poziranje zelo bolece, imela pa sem tudi povisano telesno temperaturo do 38,5, ki je trajala 2 dni. Poleg bolecega grla in vrocine imam tudi glavobol in bolecine v misicah (ki so ob upadu povisane telesne temperature bolj znosne). Danes sem obiskala zdravnika, odvzeli so mi bris na bakterijsko angino in pregledali kri. Bris je bil negativen, kri pa je pokazala povisan vnetni parameter. Ob pregledu grla ni bilo vidnih belih oblog temvec samo vneto oz rdece zrelo. Zdravnik mi je vseno predpisal antibiotik hincocil 5 dni na 8 ur kljub negativnemu brisu, saj naj bi bil vnetni parameter na meji bakterijske okuzbe. Sedaj me zanima ali je antibiotik res potreben, ker sem od meseca februarja ze 3x jemala antibiotik ter mi jemanje le teh povzroca veliko tezav. Je mozno da je vnetje virusno in je crp lahko tudi zato povisan? Res ne bi po nepotrebnem spet jemala antibiotikov, posebno ce gre za virus in ne bo nekega ucinka.

hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

vaše vprašanje o CRP in antibiotikih zastavite infektologu.

Hitri bris pokaže samo prisotnost Streptokoka na mestu, kjer je bil odvzet. drugih bakterij ta hitri test ne pokaže, prav tako ne bakterij iz globjih predelov znotraj mandlja, ki se jih bris ni dotaknil.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close