Najdi forum

angina

Lep pozdrav!

Fant je po 5 dneh prišel iz bolnišnic. Tam so mu postavili diagnozo Angina pseudomembranosa. Po ustih oz. grlu pa se mu delajo tudi aftoze. V izvidu so mu napisali, da ne izključujejo tudi okužbe z Epstein Barr virusom. Ker sem sama noseča (v 8. mesecu), me zanima ali je ta njegova bolezen nalezljiva in na kakšen način se je lahko nalezem. Kolikšna je inkubacijska doba? Se mogoče lahko kako zaščitim? Fant mora ostati v bolniškem staležu še do 6. 9., torej še 10 dni, ko ima v bolnišnici kontrolo. V tem času mora jemati twindal, venter, bekomplek, naprosin.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Infekcijska mononukleoza je bolezen, ki jo povzroča Epstein Barrov virus, je zelo slabo nalezljiva bolezen. Bolnik viruse izloča še okoli 18 mesecev po preboleli bolezni. Poudariti pa je treba, da se najverjetneje prenaša s slino zlasti pri poljubljanju in jo zato imenujemo tudi »kissing disease«. V zvezi z nosečnostjo in zarodkom ni posebnosti, ki bi vas morale skrbeti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

pozdravljeni!

Imam 13-letno hčerko, ki se aktivno ukvarja s športom. V letošnjem poletju so se ji pri koncijskih treningih začele pojavljati bolečine v desnem kolenu, na sprednji strani, ki so povezane s fizično aktivnostjo. Najbolj se težave izrazijo pri teku. Bolečine tudi niso vedno enako močne. Tako je v preteklih 14 dneh redno trenirala,a so se ji pojavile samo občasno, potem pa pride dan, ko jo po treningu koleno zelo boli. Kaj bi mi svetovali vi, kakšno pot naj uberem, saj ima do športa izredno veselje in še slišati noče o počitku.

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdraljam!

TINA

Spoštovani!

Vaš opis kraja bolečine je bolj splošen, zato vam bom odgovoril o dveh hipotetično možnih težavah:
1. Če jo boli “kost” pod kolenom na sprednji strani goleni, potem gre za t.i. Mb. Schlatter oziroma za nekrozo narastišča štiriglave mišice na golenico. V takme primeru je modro dg. potrditi z rentgenskim slikanjem. Zdravljenje je: POČITEK in izogibanje celo šolski telesni vzgoji približno eno leto.

2. Če jo boli v področju pogačice ali za njo, potem gre za okvaro sklepnega hrustanca, kar je dosti teže dokazati. Prav tako je potreben počitek in izogibanje aktivnostim, kjer stegneica nabija v pogačico (košarka, tek po neravnem, …).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close