Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Proktologija Analna fisura in hipertrofična papila

Analna fisura in hipertrofična papila

Pozdravljeni,
pred leti so mi postavili diagnozo hemoroidov, nakar smo sedaj ugotovili, da je bila diagnoza napacna in se je slo za analno fisuro. Ker sem zadnjik napacno zdravila, se je zaradi zaprtja pojavila vecja fisura s hipertroficno papilo. Zadeva je grozno neprijetna in sem rahlo obupana, ker se ne izboljsuje, ceprav delam vse kar lahko, da bi se zadeva zacelila. Me pa zanima, kako je glede hipetroficne papile? Ali se zadeva kdaj poleze ali ostane taksna kot je. Za fisuro je glavno, da se zaceli, ne vem pa kako je s papilo. Jo je potrebno odrezati, ce postane prevec moteca in ne neha bolet?
Hvala, lp

Pozdravljena!
Hemoroidi in fisura sta dve različni diagnozi, lahko je tudi res, da je pri vas bilo oboje prisotno. Ne glede na to, pa so tezave sedaj s slednjo.
Fisura se ob izvajanju ukrepov lahko pozdravi, če pa je prisotna več kot 3 mesece pa gre za kronično, zdravljenje te pa je zahtevnejše in s časom se možnost za spontano zacelitev zmanjšuje. To je predvsem na račun zabrazgotinjenih robov kronične fisure, ki izgubijo potencial, da bi se “lepo sprijeli” . Vloga analnih žlez tukaj je, da izločajo sluz, ki zaščiti fisuro (zato lahko tudi prosojen, včasih za okolico dražeč sekret). Kadar je to ščitenje dolgotrajno, se žleza poveča, da lahko izloča več sluzi, včasih do te mere, da je pecljata in lahko izpada iz zadnjika. Predvsem v tem primeru je boleča, saj je ujeta med stiski zadnjičnih mišic, ali podvržena zunanjim vplivom ob izpadu. Povečana žleza se načeloma ne zmanjša, zato se jo odstranjuje operativno. Glede na vaše tezave bi to vsekakor bilo primerno zdravljenje.
Morda je ob odločanju za operativni poseg smiselno razmisliti tudi o izrezu kronične fisure – s tem se naredi sicer večjo, svežo fisuro, saj se odreže zavrazgotinjene robove. Ampak sveži in gladki robovi imajo, kot že omenjeno boljši potencial za celjenje. Nadaljno zdravljenje “nove” fisure je kot dosedaj, z nego ki jo že izvajate.
Lp

Hvala za odgovor.
Me pa zanima se nekaj. Opazila sem, da je moje blato naceloma mehko, ampak ne na zacetku. V bistvu ze leta odvajam blato na tak nacin, da me na zacetku zapece, blato je vecje, preostanek pa je okej.
Kljub strogi dieti z vlakninami, dosti tekocine in gibanja, je zacetek se vedno trd in me rani oz.ne dopusca, da se mi analna razpoka zaceli. Kaj bi lahko bil razlog trsega blatu na zacetku? Nemogoce je, da bi bila dehidrirana ali da bi blato predolgo stalo v crevesju, saj odvajam vsak dan. Je mogoce kaj narobe z mojim crevesjem fizicno gledano?
Ali bi priporocali klistir za moj primer, saj slisim da uspesno zmehca zasusene čepe.
Hvala

Uredništvo priporoča

To je verjetno razlog, da se vaša fisura ne zaceli. Vsakič ko “zapeče” pomeni da se je ponovno ranilo. Čisto normalno je, da je začetek blata kompaktnejši, zato le dalje uživajte hrano in tekočine kot dosedaj.
Klistirje bi v času, ko je fisura prisotna povsem odsvetovala, saj lahko s pripomočki, ki jih vstavljate predel dodatno poškodujete, sama voda pa lahko deluje tudi nekoliko dražeče. Poskusite pred odvajanjem z nanosom olivnega olja (ne rabi bit nobeno posebno, lahko prelijete kar malo tistega iz kuhinje 🙂 ). Zelo pomembno je, da ga vnesete z prstom (lahko uporabite tiste navadne rokavice za 1kratno uporabo) in dovolj globoko – kazalec vsaj do drugega členka in vmasirate v steno. Olje bo zmehčalo začetni del blata, hkrati pa bo analni kanal “podmazan” in bo ob odvajanju manj trenja in s tem zmanjšate možnost ponovnih poškodb. Če to ne bo zadostovalo, lahko poskusite tudi z glicerinskimi svečkami ali si sami izdelate maslene (košček jedilnega masla zavijete v alu folijo in zamrznete).

Lp

Ponovno se vam zahvaljujem za tako hiter in izcrpen odgovor.
Tezava je v tem, ker sem po pregledu dobila posebno kremo ki bi jo mogla mazat 2-3krat na dan in pa ribje mazilo in se mi zdi, da sem si s tem dodatno odprla rano in me zdaj pece se bolj, poleg trdega blata na zacetku… S kazalcem pa sploh ne uspem, to sem do zdaj pocela samo z mezincem, do pred treh dni ko sem spet zakrvavela pa od bolecine ne spravim vec noter nic. Mislim, da sem popolnoma pretiravala z mazanjem, poleg vsega pa se na blato silila s sveckami in odvajali vsak dan, da ne bi bilo pretrdo. Ampak se mi zdi, da sem naredila vec skode kot koristi, ker sem bila pred tem vajena hodit samo vsak drugi ali tretji dan na potrebo.
Mislite, da bi bilo bolje, da se ne silim hodit vec kot sem vajena in da bi bilo bolje zmanjsat kolicino nanosov s kremami in olji?
Pocasi se mi dozdeva, da sem dober primer nekoga za katerega bi bil boljsi operativni poseg kjer se prereze misica sama, sploh ker se s tem ubadam ze dobrih 10 let in se mi vec enostavno ne da, ker vpliva ze na psiho, zaradi tega sem tudi vec v bolniski… Ampak so mi rekli, da bi probali najprej z injekcijami, v primeru da si ne bom uspela sama zacelit, ceprav se mi zdi, da je to spet samo zacasna resitev.
Kako dolgo traja okrevanje pri operaciji kjer se prereze misica in izreze fisura kot ste omenili v prejsnji objavi? Hvala

Pozdravljena!
Kreme vsekakor delujejo zaščitno in ne naredijo nič škode (razen če vas sama krema draži, potem jo je potrebno menjati). Je pa res, da pri močnem krču lahko za “rinjenjem” prsta fisuri ne naredite usluge. Če be ena izmed krem nitroglicerinska, potem je se posebej priporočljivo da jo nanesete pred odvajanjem, saj ima učinek sproščanja mišice. Lahko poskusite tudi s toplo kopeljo pred nanosom kreme.
Odvajanje pa morda res poskusite, da ne silite ampak da ujamete spet vaš ritem.
Glede na poslabšanje stanja do te mere, da je sfinkter v močnem krču in da se s težavo spopadate že tako dolgo, bi morda res bilo smiselno razmisliti o naslednji stopnji zdravljenja.
“Injekcije“ ne vem točno kaj ste mislili. Pri močnih krčih se lahko vbrizga botox, ki za nekaj mesecev nekoliko omrtviči mišico in zato ni toliko zakrčena. S tem je mišica ohromljena nekaj mesecev, kar je seveda prednost pred operativnim prerezom, kjer je to trajno. Za začetni celjenje je seveda to dobro, problem lahko nastane v starosti, ko mišična vlakna po naravnem poteku propadajo in je sfinkter ohlapen, lahko pride do inkontinence. Slabost Botoxa pa je, da je samo učinkovino potrebno plačati in včasih ponavljati.
Pri operaciji je težko oceniti čas okrevanja. Tisto začetno pooperativno je običajno 7-14 dni, fisura se pa celi dalje, spet odvisno od velikosti in številnih drugih dejavnikov. Cilj po operaciji je da vam naredimo “novo fisuro”, ki se seveda lahko celi več tednov ali celo mesecev – vi v bistvu takoj začnete izvajati higieno in nego kot dosedaj.
Žal je v tem predelu praktično nemogoče oceniti kakšen bo izid in koliko časa celjenje traja, koliko učinkovita bo operacija, saj na to vplivajo sposobnosti vašega telesa za celjenje, način celjenja, konsistenca blata in tudi vsebina (npr pomaranče lahko naredijo zelo kisel pH ki draži, zalo popularna lanena in druga semena velikokrat fizično poškodujejo saj jih nase telo ne razgradi popolnoma in v blatu ostanejo ostri delci…), nega in higiena (npr uporaba vlažnih robčkov, odišavljenega ali obarvanega wc papirja, intimnih mil – to vse velikokrat stanje samo poslabša)…

Pozdravljena, kaj pa bi priporocali za celjenje fisure? Torej nekaj za po odvajanju… Ribje mazilo? Bepanten? Slisala sem za neko zadevo z jodom, ki se pri nas sicer ne da dobiti.
Kako pa je glede aktivnosti in spolnosti? Za hemoroide vem da je kljucnega pomena fizicna aktivnost, ne vem pa kako je pri razpoki, ce jo je dobro drazit s pretiranim miganjem. In kako je glede (vaginalnega) seksa, zna fisuro to gibanje nadrazit?
Me pa zanima se nekaj, ko iztrebljam me strasno pece in zakrvavim, ampak bolecina izzveni hitreje kot je takrat, ko nisem krvavela. Je to kaksna kombinacija z notranjimi hemoroidi ali zunanjimi (ki so se zdaj zmanjsali nazaj v gubico odkar mehkeje odvajam) in so bili krivi za vecjo bolecino po odvajanju. Hemoroidi so se izgleda uredili ker ni napenjanja, nastala je pa se vecja fisura… Verjetno tudi zaradi zakrcenosti. Slisala sem tudi za razna sproscanja, meditacije, da se odpravi zakrcenost… Ampak ne vem koliko dejansko to ucinkuje.
Rada bi vedela tocno zakaj se gre, da vem kako najboljse zadevo odpravit. Na internetu je se vedno zelo malo informacij o tem, kot da ostaja nek tabu, ljudi je sram, je pa to neka stvar ki naj bi se pojavila vsaj enkrat pri vsakem drugem cloveku? Meni je zal, da se nisem uspela prej poducit o tem in sem si zadevo poslabsala, ceprav sem imela kaksno leto zdaj blagi mir. In ce bi delala pravo preventivo, bi se zadeva tudi srecneje koncala.
Hvala vnaprej za vaso prijaznost, cas in odlicne odgovore!

Pozdravljena!

Zadržkov za spolnost ni, vaginalni seks fisure ne poškoduje, je pa res da zaradi vašega miganja lahko kaj zapeče – zgolj zaradi premika in ker je sveža rana (kakor bi vas verjetno katerakoli rana na telesu ob premiku). Če vam bo neprijetno in se ne boste uspeli sprostiti potem ne seksajte 😉
Bolečina in jakost krvavitve je lahko vsakič drugačna, krvavitev se običajno pojavi ob sveži poškodbi, torej ko se fisura ponovno rani, bolečine pa so običajno dalj časa prisotne, ob vsakem odvajanju lahko v svoji jakosti… seveda lahko krvavijo tudi NOTRANJI hemoroidi, ki se nahajajo nekaj cm v zadnjiku in ne v zunanjih gubah – tega pa brez pregleda ne moremo ugotoviti, ali so ali niso. Zunanji hemoroidi so v predelu teh kožnih gub. Kadar je prisotna fisura je na tem mestu lahko prisotna še ena zadeva, ki se pogosto zamenja z zunanjim hemoroidom. To je “stražar”, gre pa za vneto in nabreklo kožo in leži pod fisuro (podobno kot papila leži nad njo). Ko se vnetje tukaj pomiri in oteklina splahni lahko je manj boleče.
Za po odvajanju je vredu kakršnokoli indiferentno mastno mazilo (ribje, bepanthen, vazelin, belobaza…), izogibajte se zeliščnim in rastlinskim saj kot vemo znajo rastline biti potencialni alergeni, kar bo stanje poslabšalo. Tisto lahko uporabljate kadar ni svežih ran in če vaša koža prenaša. Tudi jod zna bit močen alergen, uporablja pa se praviloma do 14 dni, saj daljša uporaba lahko povzroči razvoj odpornih bakterij, ki lahko spet povzročijo vnetje.
Glede ostalih metod sproščanja je pa zelo individualno, noben vam ne more napovedati ali bodo pri vas delovale ali ne.
Kot ste rekla, premalo se govori o fisuri in velikokrat je pozno diagnoaticirana, je pa zelo pogosta zadeva in z moje perspektive dosti bolj nadležna in težja za zdravit.

Pozdravljeni,
spet se javljam. Namreč v pol leta mi je uspelo fisuro nekako ublažiti in se je zadeva izboljšala z izločitvijo hrane živalskega izvora in pa glutena. Prav tako sem spremenila način odvajanja blata (stojim na pručki), in urejen bioritem pomaga pri tem, da odvajam redno vsako jutro (kar je bil prej čudež, ko sem hodila na wc približno dvakrat na teden).

Me pa nekaj zanima, konstantno se mi dogaja, da je začetek trd in kup čepov. Glede na to da jem vlakninasto, popijem 2-3 l vode na dan, je začetek pri odvajanju še vedno boleč, za tem pa je blato mehko (skoraj driska). Dejansko ne vem več ali je kaj funkcionalno že narobe z mojim črevesjem, da je začetek vedno zasušen? Je problem mogoče tudi v tem, da se več nočem napenjat pri odvajanju kot sem to počela prej (zaradi hiatalne kile) in se ne izpraznim do konca in se to do naslednjega dneva zasuši? Ali so to čepi ki ostanejo v črevesju še od prej, ker je mogoče da mi kakšna hrana ne paše?
Namreč čez 2 tedna imam bipsijo, da preverijo če imam celiakijo, januarja pa me čaka še kolonoskopija da se pogleda če bi bila KVČB (čeprav v to dvomim).
Enostavno ne vem več kaj bi še naredila, da bi lahko odvajala normalno kot vsak človek, ker se mi zdi, da se mi fisura nikoli ne bo zacelila kot treba oz. se mi bo vedno na novo odpirala. Res je naporno vsak dan razmišljat o hrani, ki jo ješ in da se ne pozabiš mazati s kremami itd.
Ne prestavljam si, da bom živela tako še 50 let… Imate mogoče kakšne predloge? Če je dejansko kaj funkcionalno narobe s črevesjem in je tako zavozlano pa je to problem čepov in zaprtja, kaj se v tem primeru lahko sploh naredi?

Lepo pozdravljena!
Začetek blata se pač zasuši, to v večini primerov tako je in ne pomeni da je kaj narobe… črevo pač izsrka tekočino, če bi bilo blato dolgo časa v črevesju (par dni) bi bilo toliko trše. Zgleda bo pri vas začetek vedno nekoliko trši, za samo fisuro tudi ni vredu da je blato tekoče.
Probajte maslene svečke pred odvajanjem, te zmehčajo nekoliko začetek blata in namastijo analni kanal.
Vsekakor opravite preiskave za izključitev raznih črevesnih vnetij.
Lp

Pozdravljeni,
Sama sem imela tezavo z analno fisuro katera je zdaj zaceljena. Pri tem je nastala naslednja tezava hipertrofična papila in sedaj cakam na operativni poseg odstranitev papile. Zanima me sam poseg in okrevanje po operaciji saj sedaj nimam tezav z odvajanjem edino kadar tezko odvajam papila skoci ven in je bolece. Skrbi me da mi nebi sama operacija se poslabsala zadevo.
Hvala za odgovor.

Lepo pozdravljena!
Sama papila je pecljata zadeva, operacija se opravi tako, da se jo prireže pri njeni bazi, nastavi se minimalno šivov.
Ker ni večjih rezov ali številnih šivov je okrevanje praviloma hitrejše kot pri obsežnejših operacijah v tej regiji.
Prve dni je lahko nekaj bolečin, svetuje se počitek in nega, pomembna je tudi urejena prebava (mehko blato).

Za vas odgovor se vam zahvaljujem. Zanima me se ali so šivi potrebni tudi pri rani katero bodo z laserjem odstranili. Koliko casa je po operaciji potrebno okrevati,da se stvar normalizira in bolecina poleze. In ali po operaciji lahko uporabljam vroce kopele takoj in mazila kot so olivno olje.
Marjeta
Lp

Lep pozdrav!
Na vprašanja o bolečini in hitrosti okrevanja je res zelo težko saj je res zelo individualno. Glede na študije naj bi bil čas okrevanja po analni nekoliko krajši, bolnike pa spremljajo do 1 leto, zmanjšanje simptomov se ocenjuje velikokrat po 1, 3 in 6 mesecih. Tako da idealnega stanja v prvih dneh ni za pričakovati, vsekakor bo potrebno izvajati intenzivno nego.
Vroče kopeli ne, bolj mlačno-tople, glede masaže pa načeloma ja. Ampak za vsa navodila po posegu najbolje da se obrnete na kirurga, ki bo poseg opravil, oziroma sem prepričana, da jih boste po posegu dobila.
Lp,

Po analni papili se toliko casa okreva ? Upam da mi operacija ne poslabsa zadeve kajti zdaj ni toliko motece edino, ko skoci ven je bolece nekaj dni. Hvala za vas odgovor
Lp

Pardon, jaz sem odgovarjala za fisuro 🙂
Po odstranitvi papile bi pa načeloma okrevanje moralo biti kar hitro, v 14h dneh po izkušnjah že čisto ok. Težav nato bi moralo biti bistveno manj (oziroma sploh ne) kot jih imate sedaj.
To kar sem zgoraj napisala je za zdravljenje fisur, ki je bistveno bolj kompleksno in okrevanje dolgotrajnejše.
V kolikor gre za OP papile mislim da ne bo zadržkov za nego kot ste jo navedla. Lp

Hvala na vasi zelo hitri odzivnosti. Sporocim rezultat operacije kajti imam jo cez 10dni 😀

Lp

Le napišite kako je šlo. Saj veste, morda ima pa kdo podobne težave ali vprašanja pa je fino vedet iz prve roke kako je po operaciji.
Vi boste lahko v bistvu bolje povedali te izkusnje kot jaz. 😉
Lp

Zdravo samo,da sporocim pred 3dnevi sem opravila operacijo in sicer odstranitev papile. Sama operacija ni bila boleca tudi po operaciji prvi dan vrjetno zaradi lokalne ni bilo bolecin. Zdaj 3 dan so bolecine prisotne vendar ni pretirano hudo. Pri samem odvajanju bolecine niso prisotne so pa po odvajanju sama si pomagam z kopeli,ker mi oblazijo bolecino. Vsak dan mazem z olivnim oljem tako da upam da se stanje normalizira je pa seveda se prehitro po 3dneh.

Pozdravljena!
Me veseli da je tako, kot pa ste sama ugotovila je to kar hitro po operaciji, nekaj “težav” je seveda normalnih.
Želim vam čimprejšnje okrevanje!

New Report

Close