Najdi forum

ANALIZA DNK

Ne vem,če sem se obrnila na pravi forum,a bom vseenovprašala.Mojo sestro zanima kje se lahko naredi genski pregled oziroma dokazovanje očetovstva? Zanimajo tudi cena in ali je za tak pregled možno očetovstvo ugotoviti iz krvi,las ali česa drugega?
Hvala za odgovor.

Imam popolnoma enako vprašanje kot kmeta, vendar pa mene zelo zanima še dodaten podatek. Ali je tak test možno narediti že v zelo zgodnji nosečnosti dekleta, npr. že v prvem mesecu. V tem primeru je pač dekle imelo spolne odnose približno v enakem obdobju s svojim partnerjem in z drugim moškim. Test nosečnosti je zdaj pozitiven, zato sedaj ne ve kaj storiti. Rada bi ugotovila očetovstvo in to čimprej, da bi se lahko odločila kako naprej. Gre se za odločitev med splavom ali nadaljevanjem nosečnosti.
LP
Za Vaš čimprejšnji odgovor se lepo zahvaljujem.

Ta pregled opravlja Inštitut za sodno medicino v Ljubljani.Cena analize posameznega vzorca je reda velikosti 80.000 SIT. Analizirajo lahko različna tkia (kri, lase, najpogosteje pa uporabljajo celice notranjega dela lic, ki jih dobijo z bukalnim brisom. Seveda pa morajo v takšnem primeru primerjati DNK očeta in sestre.

LP

Pozdravljeni!
Ali bi bili tako prijazni in mi razložili še moje dodatno vprašanje na to temo: Ali je sploh možno ugotavljati očetovstvo v zgodnji fazi nosečnosti?, ker je od tega odvisna nadaljna odločitev tega dekleta.
Lepo prosim za ta odgovor in Hvala
LP

Da, očetovstvo je mogoče ugotoviti zudi že v zgodnji nosečnosti.Na osnovi sprejetih etičnih meril in deontološkega kodeksa zdravnikov pa pri nas preiskovanje očetovstva v nosečnosti ni dovoljeno.
LP

Spostovani,

dodatno bi me glede na zgornja vprasanja zanimalo ali je za analizo DNK potrebna privolitev domnevnega oceta ali/oziroma se analiza opravi lahko le na zeljo enega od starsev brez vednosti drugega, ce bi se delala analiza na npr. vzorcu las?

Hvala!

New Report

Close