Amniocenteza v lj
Pozdravljeni,
po slabih rezultatih NS+DH (tveganje za DS 1:53, tveganje za trisomijo 21 1:112, starost 30 let, rezultat DH tveganje povecal za cca 20x) sva se s partnerjem odlocila za amniocentezo.
Sama amniocenteza je zaradi slabih rezultatov krita s strani ZZZS. Veckrat pa sem na tej strani zasledila se, da se izvaja tudi hitri test za diagnostiko trisomij 13, 18 in 21 in se par najpogostejsih napak. Rezultati naj bi bili v dveh dneh.
Na genetskem posvetu ta hitri test ni bil omenjen, zato me zanima ali je tudi krit iz strani ZZZS ali samoplacnisko (cena?). Je dovolj da na dan posega poves da bi rad da se izvede tudi hitri test ali se mora to vedeti prej?
Je ta hitri test 100% zanesljiv ali se lahko rezultat potem z nadaljnjo kariotipizacijo spremeni? tj. Ali sem lahko potem po rezultatih hitrega testa prepricana da otrok nima teh kromosomskih napak?
Vnaprej hvala za vas odgovor.
Spoštovani,
hitri test opravijo vsaj na KIMG (Ljuibljana) pri vsaki nosečnici avtomatsko in če je kaj narobe, jo obvestijo, sicer se pa čaka na dokončni rezultat. Hitri test je dokaj dober predvsem za T21, T18 in T13, ampak kompletni kromosomski izvid pa še vedno potrebuje dalj časa.