Amnio / nifty brezplačen
Spoštovani,
od 15.4.2023 dalje velja univerzalni skreening (presejanje) za vse starostne skupine in avtomatično AC ali BHR zaradi starosti ni več plačana. Za vse velja možnost NS + DHT in če je tveganje za T21 večje od 1:50 ali tveganje za T13 ali T18 večje od 1:25 se priporoča invazivna diagnostika, sicer pa do 1:300 za T21 in do 1:150 za T13 ali T18 je plačan NIPT. Pod 1:300 za T21 in pod 1:150 za T13 ali T18 pa je NIPT možen le samoplačniško.
Če želite kaj bolj občutljivega in bolj specifičnega pri relativno dobrem izvidu NS + DHT priporočam NIPT. Invazivna diagnostika res ni potrebna.
Spoštovani,
Stara sem 40 let in pričakujem drugega otroka, sem v 16 tednem nosečnosti (15 3/7). Nuhalna svetlina je bila dobra 1.1, nosna kost prisotna,
ß-hCG 75.3 IU/I
PAPP-A 1.610 IU
PIGF 22.400 pq
Bacground risk za
T21 1:77
T18 1:195
T13 1:609
Zaradi mojih let, se morem odločiti ali nifty ali amniocentezo za katero imam napotnico. Ali lahko nifty tudi naredim brezplačno glede na moja leta? Prosim vas za vaše mišljenje, glede na moja leta in rezultate.
Zanima me ali se lahko na amniocentezo naročim pri vas?
Vnaprej hvala za odgovor.
Spoštovani,
žal podatki presejalnega testa niso popolni. Podali ste le Backrgound risk, ki je zgolj na osnovi starosti, brez NS in brez DHT. Pomembno pa je, kolikšno je tveganje po presejalnem testu, ne pred njim. Tudi pravice do NIPT ali invazivne diagnostike izhaja iz rezultata presejalnega testa, ne starosti. Če želite kak komentar, moram imeti na voljo kompleten izvid.
Spoštovani,
v tem primeru sploh ni potreben ne NIPT in še manj invazivni test, kajti vsa tri tveganja so manjša od 1 proti 300, kar je meja za kakršnokoli podrobnejšo obravnavo. Tudi če imate napotnico, je ta bila izdana v nasprotju z dogovorom in storitev ZZZS ne bo plačal.