AMH.- rezultat in pomembnost antimilerjevega hormona
Spoštovani!
S partnerjem se že nekaj let trudiva pri zanositvi in začela sva z zdravljenjem neplodnosti. Njegov spermiogram je mejni, moji hormoni (v priponki) naj bi bili v redu. Šla sva v 1. postopek, pridelala sem samo 2 folikla — oba prazna, zato me je zdravnik poslal na AMH. Rezultat 0.77 ng/ml, ni referenčnih vrednosti in zdaj brskam, kaj to pomeni in našla sem samo, da eni pravijo zelooo slabo, eni skoraj normalno, tako da sem že čisto zmedena 🙂
A mi lahko poveste, kaj ta rezultat pomeni in kakšne so posledice? Vem, da je to moja zaloga, ampak a bo zaradi tega zanositev veliko težja ali se da AMH kako izboljšati? Stara sem 32 let, nimam otrok.
Hvala za odgovor.
pri AMH 0,77 ng/ml ste v skupini “low fertility” (nizka plodnost). V tej skupini velja razpon med 0,3 in 2,1 nG/ml. Slabše je le še skupina “very low fertility” z 0,0 do 0,29 ng/ml. AMH ni mogoče izboljšati, ker je to mera za rezervo jajčnikov, ki se zgolj in samo zmanjšuje, nikoli ne povečuje. Največja je ob rojstvu in potem le še pada.
Pozdravljeni,
bi mi lahko prosim obrazložili izvidi.. Stara sem 25let, partner 26,.. lansko leto sva imela eno neuspelo umetno oploditev ni prislo do transferja. pridelala sem 1 jajcece ki ni “prezivelo” (degenerirano) .. sedaj sva v drugem postopku in mi je dr. rekel na prvo dam kri da vidimo kaj in kako je z AMH-jem.. danes sem dobila rezultate vendar mi niso jasni. najlepša hvala za odgovor. lp
Spoštovani,
vaš AMH je precej nizek in kaže na nizko stopnjo plodnosti. Več bi vam težko napisal in tudi težko rečem, kaj gre s tem rezultatom početi. Poskusite še 1 ali 2 ciklusa OBMP in če ne uspe, vam bodo verjetno predlagali donorsko jajčno celico.
Spoštovani mag.Stanko Pušenjak
prosila bi vas za razlago hormonskih izvidov ,ki so bili narejeni na tretji dan menstruacije.Stara sem 30let in z možem se trudiva da bi zanosila že par let in nič…možev spermiogram je normalen dvakrat narejen! V mojih obeh jajčnikih so vidne ciste na uz.
S-FSH IU/L 5.98
S-LH IU/L 6.20
S-Prolaktin ug/L 16.24
S-AMH 2.78 ng/mL
Prosim vas za vaše mnenje.hvala in lp
vsi hormoni so v mejah norme in ne nakazujejo problema v reproduktivni funkciji. Več iz tega ni mogoče reči.
Se opravičujem, ampak s temi merskimi enotami je nekaj narobe, kajti ni mogoče da bi imel vrednost AMH 670 nG/ml. Vse kar je nad 6,8nG/ml je ekstremno visoko, če je pravi rezultat 0,67 nG/ml, bi bila pa to zelo nizka vrednost… skratka, predlagam, da najprej preverite izvid, ker je zelo sumljiv in kot takšen neinterpretabilen.
1 nG/L je 1000x manj kot 1 μg/L. oziroma je 1 μG/L = 1 nG/mL
To je bistveno boljši rezultat in kaže na skoraj primerno stanje rezerve jajčnikov. Adrialab sicer ni referenčni hormonski laboratorij ampak ima očitno kakovostne storitve. zanesljiv referenčni hormonski laboratorij ima UKC Ljubljana.
oba zanesljivo nista veljavna, ker se AMH tako hitro ne spreminja, ampak, ker ima prvi že tak čudne mere, ne le številke, bi upal trditi, da prvi ni veljaven. Sicer pa resnico lahko izveste le v ustreznem, referenčnem laboratoriju.
Spoštovani,
izvid vašega AMH je normalen, torej ne kaže na zmanjšano rezervo jajčnikov. In to je vse, kar si od AMH lahko obetamo.