amarilis
Amarilis poganja kar dva močna cvetna poganjka in nekaj listov. To je sicer močno čebulo zgleda zelo izčrpalo, saj se se je zmanjšala kar za četrtino pa še zgrbančila se je. Je to normalno? Je potrebno gnojenje, kako pogosto?
In kako naprej, ko bo odcvetel amarilis? Vzamete čebulo poleti iz lonca?
Viva bližajoča pomlad!
Tudi meni se čebulice ob cvetenju skrčijo in zgrbančijo. Gnojiti jih začnem z gnojilom za cvetoče rastline ob cvetenju in potem nadaljujem do septembra. Ko odcveti takoj odrežem cvetno steblo, saj sicer lahko začne delati semena (je samooprašljiv), kar ga še bolj izčrpa. Čez poletje se čebulica nazaj odebeli. Nekajkrat sem pomladi čebulice posadila (presadila iz lonca) kar na cvetlično gredico. Tiste, ki so ostale so se tudi zelo lepo odebelile, pa še dela ni bilo z njimi. Toda izgube (voluharji, mačke?) so bile prevelike, tako da sedaj tega več ne počnem. Septembra porežem vse liste, očistim zemljo s korenin in pustim čebulice na suhem do začetka decembra. Takrat jih spet vsadim v svežo zemljo in nekje na začetku februarja ponovno cvetijo. Zmeraj pa dobim samo en cveten poganjek, ne pa dva, kolikor jih je običajno pri novi kupljeni čebulici.
Tudi jaz komaj čakam pomlad. Da začnem presajati moje številne lončnice, sejati solato in še vse kar spada zraven!
Lep pozdrav