alopecia areata
Pozdravljeni!
Stara sem 32 let, mati dveinpol letnice s sedečim delom in precej stresnim življenjem. Imam kup zdravstvenih težav. Sem hud alergik (kožni testi pozitivni na vse živo), imam blago bronhialno astmo (flixsotide 250 1 vpih), imam revmatoidni artritis nepojasnjenega izvora, trenutno z drugimi sklepi nimam težav, imam pa jih s hrbtenico in levo ramo, imam kalcinate v levi rami in staro poškodbo, tako da čutim bolečine v predelu leve rame proti prsim, zadnje čase pa mi precej nagaja hrbtenica.
Od februarja imam alopecio areato, ki se sicer z mazanjem z elocomom ustavlja, vendar se pojavljajo nova žarišča (nastaja že tretje), vse na zatilju, čisto spodaj, lasišča. Čisto obupano že iščem vzroke zanjo. Bila sem že pri ginekologu, tirologu, na gastoskopiji, revmatologu, vse bp, bris nosu in žrela je bil negativen, na ortopanu ni bilo nič videti. Vsi so mnenja, da gre za skrito avtoimuno bolezen.
Želim pa vaše mnenje o sledečem (se opravičujem za daljši uvod): pred 13, 14 leti so mi operativno odstranili modrostni zob in v “luknjico” vstavili nek implantant. Ne vem, kaj je to bilo, nihče me ni vprašal za dovoljenje, niti mi zadeve podrobneje pojasnil. Na ortopanu je videti, da je ta zadeva sedaj zakostenela in ni videti nobenih vnetij. Imam pa občasno na površini dlesni rahlo vnete. (tudi drugače imam večkrat rahlo, malo, vnete dlesni, zato so me tudi testirali za Sjogerov sindrom, a so bili testi negativni).
Ali bi po vašem mnenju ta implantant lahko bil kriv za vse moje avtoimune težave? Bi recimo lahko bila nanj alergična in bi to povzročalo težave? Bi se na ortopanu nujno videlo, da je kaj narobe s tem? Zaradi nečesa se mi očitno sesuva imunski sistem. Ali je ta tujek v telesu laho temu vzrok, čeprav na rentgenu ni videti, da bi bilo z njim kaj narobe , niti ne boli?
Hvala za razumevanje in vaš čas!
Spoštovana NuškaM,
žal ne vem, kaj naj bi bil ta implantat, ki ga omenjate. Pod pojmom implantat razumemo nadomestek za zob oz. njegovo korenino, ki nosi prevleko. KAj so vam vstavili v ekstrakcijsko rano, mi ni jasno – mogoče piše v izvidu, ki ste ga dobili pri posegu. Najprej sem pomislila, da so vam pri posegu vstavili v alveolo gobico, ki preprečuje krvavitve, kar pa povsem razpade v nekaj dneh. Kako pa je sprememba videti na ortopanskem posnetku??
Kakorkoli, iz vaše obsežne anamneze tudi sama najprej pomislim na avtoimunsko bolezen in ne na vnetno žarišče, sploh pa ne zaradi nečesa, kar imate (??) že 13,14 let. Za natančnejšo razjasnitev oz. ev. določitev žarišč še s področja orofaringsa pa lahko obiščete še oralnega kirurga, ki si bo tudi ogledal spremembo na rtg posnetku.