Najdi forum

Pozdravljen dr. Rejec,

prosila bi vas če bi mi lahko svetovali kako naj na kakršen koli način pomagam očetu, ki se iz dneva v dan bolj utapla v alkoholu in s tem ne uničuje samo sebe, ampak celo družino. Vem, da ga nihče ne more prepričati v zdravljenje če si tega sam ne želi.
Rada bi mu pomagala, pa me nikakor ne posluša. Vem, da tudi sama velikokrat izgubim živce, ko se o tem poskušam z njim pogovarjati, ampak vseeno težko komunicirava. Naj povem še to, da se je pred pol leta upokojil in da zdaj, ko ima veliko več časa, tudi več pije.
Prosim, da mi svetujete kako naj ga “prepričam”, da ima problem. Tveganje zanj pa je še tako večje, ker je sladkorni bolnik. Ne jemlje inzulin, ampak tablete.

Hvala za kakršen koli nasvet, ki ga cela družina obupno potrebuje.

Spoštovani,

uvodna motivacija, ki privede do zdravljenja, je vedno neka vrsta prisile, saj odvisnik ni pripravljen opustiti nekega početja, ki mu prinaša zadovoljstvo, zgolj z milimi apeli. Za zdravljenje se odločijo bodisi zaradi pritiska na delovnem mestu, kar je v primeru vašega očeta brezpredmetno, drugi zunanji motiv je pritisk družine, se pravi: odločno postavljena zahteva ne samo enega družinskega člana, ampak po možnosti še širšega sorodstva, in tretji motiv so lastne po alkoholu intenzivneje izražene bolezenske težave. Ostaneta vam torej dve možnosti: prva je, da za pomoč pridobite sorodnike ali znance, katerih mnenje vaš oče ceni, pogovorite se z njegovim osebnim zdravnikom, ki bo po svoji strani ne samo predlagal zdravljenje, ampak očeta tudi fizično napotil tja in poskrbel za vse potrebne zdravstvene izvide.

New Report

Close