Alkohol po 10 letih ://
Pozdravljeni!
pišem vam zaskrbljena, kajti nevem, da kaj naj naredim.
Oče je pred 10 leti bil alkoholik, imel je resne probleme in zaradi alkohola je skoraj umrl. Zato je njegov nekdanji šef rekel, da more na zdravljenje, kajti tako ne more delati, vsak dan po delu je pijan hodil domov, mama se je jokala zaradi toga, jas se ne spomnim natančno, da kaj kak je bilo, mlajši brat pa še bolj ne. A spominjam se, da smo jako trpeli, ker se je samo drl na nas. Kot sem omenila, njegov nekdanji šef mu je rekel, da more na zdravljenje, ker taksega ga več nebo imel. Pol se je oče odločil, da gre v Ormož na zdravljenje. Oče se je vrnil zdrav in vsi smo srečni bili. Odprl si je s.p. in zelo dobro njemu gre. Vendar problem je nastal zdaj, šel je delat na teren za 2-3 mesece. In mi nevemo kaj se je tam zgodilo, ker moški kateri so z njim delali so redno uživali alkohol. Pred 1 tednom je mama opazila, da oče na skrivaj hodi dol v klet in pije. Zadnje čase smo opaziili, da je bolj napeti, nič mu ne paše.itd. in mami je to čudno bilo, pred 1 tednom pa je opazila, da oče hodi dol v garažo kjer imamo tudi klet in, da tam na skrivaj pije. Kajti kozarec zelo smrdi po vinu in vedno je moker(ker ga opere). Kdaj se z njim od blizu pogoovarjamo se voha tudi po zadahu.
Zato vas prosim za nasvet, da kaj naj naredim, kajti cela druzina je zaskrbljena, ker oče po 10 letih spet začel piti, ko nam je resno tak lepo bilo, imamo denar, ker mu firma zelo dobro gre. In strah nas je, da vse to bo šlo po vodi.
Sicer očeta nemoremo napasti, da smo ugotovili, da spet pije, ker se bo izgovarjal.
Zato vas prosimo, če nam lahko nekaj svetujete.
Najlepša hvala že v naprej.
Čakam na Vaš odgovor
Drugega kot da mu iskreno izrazite svojo skrb ne vidim. ker človek točno ve kako je biti zapit in kako je, kadar nisi. Ve kaj ga čaka in morda se slepi.
Vprašajte ga, kako mu lahko pomagate, ne bodite pa pokroviteljski. tega ne potrebuje, potrebuje človeški stik, ljubezen in podporo, da bo morda zmogel reči ne alkoholu.
Pozdravljeni,
pri nas doma je podoben problem. Oče je bil alkoholik, nikoli ozdravljen, le štiri leta že abstinira, na to ga je prisililo zdravje. Niokoli ni priznal, da je bil alkoholik, čeprav je veliko pil vsak dan, skoraj vse moje življenje (stara sem čez dvajset). Zadnja leta pred abstinenco je bilo grozno, psihično nasilje nad mamo, ki je grozno vplivalo name, manj na brata. Zadnje tedne sva z mamo opazili, da je najbrž začel na skrivaj piti. Ne v ogromnih količinah, kot prej, vendar takoj zavohava, opaziva čudna razpoloženja, agresijo, nezdravo barvo obraza. Na smrt me je strah, da se bo situacija ponovila. Ko je pil, je bil agresiven, nesramen, hudoben, predvsem do mame, kar me je zelo bolelo. Z njim se sploh ne da pogovarjati o ničemer, je kar tiho. Res je, da smo v slabi finančni situaciji, je edini prehranjevalec družine, problemov je tako dosti. Z mamo ne moreva nikamor, ker je ona gospodinja, jaz še nisem doštudirala, obe se zelo sekirava. Naj omenim, da ima brata “najbolj rad”, zato bi mogoče moral on začeti pogovor? Naj povem tudi, da je moj oče zelo dober oče, ki bi dal vse za družino. Po drugi strani, pa je bolan in s tem vse uniči. Kaj storiti? Kako ravnati? Prosim za pomoč!
Živijo prestrašena,
odvrzite masko, pojdite po pomoč, začnite se izobraževati o Alkoholizmu in, če ne bolje in, če se ne bo pripravljen zdraviti in prav tako vi trije!!, ga zapustite ali pa se uničite…
Bolan je zaradi Alkohola. Alkoholizem je bolezen – uničuje telo in dušo in družinske člane. Če to ni dovolj, ste obsojeni na propad. Dovolj ste stari, da se soočite z Resnico. Brez prevzgoje Alkoholika, ste obsojeni na to kar imate sedaj, ali pa še na slabše…
Kar pogumno!
Lp
Pozdravljena Tara,
bom kar ”tikala” ker imam podobno izkušnjo.
Si že slišala za Al- Anon svojce in prijatelje alkoholikov?
Imajo tudi skupino kjer se zberejo odrasli otroci alkoholikov.
Kajti…. problem začne reševati tisti, ki ga prvi opazi in začne ga reševati pri sebi. Nič ne pomaga v temni sobi na nekoga nergat naj prižge svečko. Svečko prižge tisti ki jo imam in ima tudi vžigalice – torej tisti, ki se težave ZAVEDA. Akloholizem je, kot vemo bolezen (po definiciji svetovne zdravstvene organizacije WHO) in bolezen je treba zdraviti. So pa zaradi te bolezni prizadeti tudi svojci.
O vsem tem se boste iz oči v oči lahko pogovorili na Al-Anonu, naučili se boste kako ravnati, slišali izkušnje drugih, spoznali da v stiski niste sami … našli izkušnje moč in upanje.
Srečnih 24 ur vam želim
vtipkajte
Društvo Al-Anon za svojce in prijatelje alkoholikov poglejte kje se srečuje skupina, ki je vam najbližje in …. srečno novemu življenju naproti
dana
Pozdravljena damijana !
ja sem že slisala ,,ali problem je v tem, da nemremo se obrniti na al-anon , ker očetu še nismo nic rekli,,,sicer jas sem zadnje ćase vecX ciljala na to,,, da kak fajn ka ne pije…in da je super ati,,ker ne pije,,itd..ali nismo mu powedali da smo opazili da ponovno pije. Ker ce mu povemo bo zanikal..
Opazili smo da ne pije samo vino, ampak žganico tudi,,katera je v steklenicni in je bila do polovice, sedaj pa je skoraj prazna. Ko bo steklenička prazna, bomo ga vprasali da kje je zganica.
Sicer pa na al-anon se je bw obrniti…ker ne pije tak kak negdaj :S da bi bil zelo pijan… pije tak zmerno….ali opazi se na njemi ker zadnje čase dosti spi… nič mu ne paše. itd.. ni pa agresiven kot prej kdaj je še redno pil. tak da nwn kaj bi naj.. :S razocarani smo vsi …ker 10 let je kar lep čas..in full smo ponosni bili pa njega..pa smo ga hvalili da ze 10 let ne pije… ali zdaj ko je nazai začel je mama takoj opazila, saj ga najbolj pozna.. :S
vseeno hvala za odg. 🙂
Je kar res da je alkohol bolj problematičen kot se o tem sliši,današnja družba ima občutno premočno toleranco do alkoholizma.Čisto normalno je da se pije vsepovsod,celo zdravo je popiti kakšen deci vina na dan,no vsaj tako pravijo:)
Za mene kot alkoholika je to popolnoma nesprejemljivo!
Dejstva da sem jaz alkoholik sem se otepal z vsemi štirjimi,gledal sem vse druge kako pijejo,a sebe nisem videl,jaz sem pil tako kot večina drugih,v mejah normale haha,kakšna šala je to bila,ampak jaz sem verjel vanjo:) zdaj vem in vidim da sem pil preveč,tako kot ostali,smo jaz sem spoznal in priznal da sem alkoholik! težko je to res je težko priznat,ampak v trenutku se mi je odvalil kamen od srca.
No zdaj sem suh že leto pa pol,in moj namen je ostati suh do smrti,za mojo prvo obletnico treznosti sem prenehal tudi kaditi,2 škatli na dan sem pokadil,bilo je presenetljivo lahko se odreči cigareti,dosti lažje kot alkoholu!
Alkohol je hudič ne znebiš se ga do smrti,vedno in vsepovsod bo bedel nad mano in čakal na mojo šibkost,zato moram pa biti vedno pripravljen,meni daje vzpodbudo in moč skupina Anonimnih alkoholikov,zato bi jaz to priporočal vsem ki imajo probleme z alkoholom,za svojce so pa alanonke,
mojo partnerko sem spravil na ta srečanja,in sedaj se dosti bolj razumema,saj je spoznala da je alkoholizem bolezen,ki prizadane veliko ljudi okrog alkoholika.Tudi jaz z začudenjem opazujem ljudi okrog sebe in resnično je neverjetno kakšen vpliv ima alkohol na vse,na vso družbo,Sam v šali pravim,da smo AAjevci noji ki smo dali glavo iz peska in sedaj se čudimo ker je okrog nas res čuden svet:))
no dost sem nabijal zdaj tule,bom še drugič kaj napisal
lep pozdrav