alkohol- “Boštjan”
Boštjan,
že od nekdaj “obožujem” alkohol.
Mislim, da samo takrat živim pravo življenje, sem sproščena, zelo mi je všeč, seveda samo občutek, ko sem pod vplivom alkohola.
A mi je začelo to, da ne morem polno živeti brez alkohola že presedati, ker vem, da to ni ok.
Že večkrat sem rekla, da ne bom več pila ali pa samo malo, pa prekršim obljubo. Tako je bilo tudi ta vikend, sem sklenila, da nekaj časa sploh ne bom pila. A sem se že v petek prekršila (sicer nisem veliko spila ampak vseeno) in potem spet v soboto, tokrat pa je bilo več…ne vem kam to pelje.., vsak vikend kaj spijem, ampak le takrat spoznavam nove ljudi, drugače pa sem nesproščena..
kaj mi svetujete? Bi morala priti na kakšen pogovor? Razmišljala sem tudi o AD .., ampak ni se želim, ker sem jemala že pred leti pa vem, da to ni najboljša rešitev…
kaj bi mi še svetovali??
Hvala in lep pozdrav.
V Sloveniji je alkohol zelo razširjen, lahko bi rekel, da je del naše zgodovine. V preteklosti praktično ni bilo kmetije, kjer ne bi pridelovali alkohola iz jabolk, grozdja ali kakšnega drugega sadja. Kemijske odvisnosti so del marsikakšne slovenske družine.
Kako je z vašo rodbino ne vem, saj niste o tem nič napisali? Da ti alkohol res “zapaše” je potrebno kar precej časa, hitreje pa se to zgodi, če je nekje do 4 generacij nazaj kdo v vaši rodbini še posebej rad pogledal v kozarec.
Odvisnost je najpogosteje (če ne kar vedno) samo kompenzacija potlačenih (in neizživetih) potreb in impulzov. Od modernejših ADjev načeloma ne morete postati kemijsko odvisni, zato je na prvi pogled vsekakor to boljša rešitev kot alkohol. Tudi ADji pa ne bodo naredili ničesar v smislu prebujanja potlačenih impulzov, v smislu aktiviranja vaših potencialov, v smislu živeti življenje s smislom (poslanstvo). Tudi placebo odvisnost lahko povzročijo in nihče ne more 100% zagotoviti, da se telo na njih na nek način ne navadi. Nobenih zdravil naj ne bi uživali, če res ni nujno.
Brez alkohola se zna malokdo zabavati, še posebej če je star med 17 in 27. Koliko ste stari vi? Kakšen je vaš “rodbinski pedigre” kar se tiče alkohola? Zakaj ste pred leti potrebovali ADje? Kaj menite, da je razlog za vaše težave? Se te kažejo samo kot nesproščenost v družbi ali še kako drugače?
Pogovor s strokovnjakom bi bil na mestu. Ta vam bo pomagal, da se boste bolje sprostili v družbi, da boste okrepili samozavest in da boste lažje spremenili življenjske navade.
Bodite dobro.
Da vam odgovorim: stara sem “že” 36 let, pa se vendarle v vseh teh letih ko sem bolj ali manj pogosto pila kaj dosti ni spremenilo.(od nekje 13 oz. 14 leta).
Mislim, da bi potrebovala pomoč, če je sploh kaj možno popraviti, ampak do sedaj česarkoli od “pomoči” sem se lotila, ni obradilo sadov glede samozavesti, sproščenosti..
V družini kakor zdaj razmišljam le mami včasih pije (bolj na skrivaj, kar mi nikakor ni všeč, manjka ji tudi samozavesti), za ostale pa ne vem.
Napimer včeraj na množični zabavi namenoma nisem pila alkohola, ampak rezultat je pričakovan, kajti s kolegico nisva praktično nikogar spoznali.
Poleg nesproščenosti je problem, da zaradi tega nimam dosti družbe, počutim se osamljeno, nimam fanta..
ali se lahko oglasim pri vas ali mi priporočate kaj drugega?
Hvala in lp.
Lahko se oglasite pri meni (Ljubljana ali Žalec) na informativnem srečanju. V primeru, da vam bo moj način dela ustrezal boste nadaljevali. Ni vse za vsakega, potrebno je najti pravo formulo.
Glede na to, da pije tudi vaša mama, je velika verjetnost, da ste veliko njenih vzorcev (vedenja in čustvovanja) skopirali že zelo zgodaj v otroštvu preko genov in zrcalnih nevronov. Ni nujno torej, da vaše težave izhajajo iz kakšne vaše zelo slabe izkušnje. Možno je, da je v vaši rod rodbini še kakšen podoben primer. Duševne težave so še sedaj tabu, v preteklosti pa se o tem sploh ni govorilo, vse se je še bolj skrivalo in pometalo pod preprogo. Roko na srce, tudi načini pomoči niso bili kaj prida.
Sedaj je drugače. O duševnosti še vedno ne vemo vsega, vemo pa precej.
Zgolj to , da odrasteš, kar pomeni, da si sposobna sprejemat lastne odločitve ob katerih se zavedaš tudi posledic svojih dejanj in si z njimi ne delaš škode.
Občutek sproščenosti ob alkoholu je lažen in je zgolj posledica tvoje nesproščenosti v treznem stanju. Nesproščena si pa zato, ker se ti dozdeva, da ne živiš pravega življenja, ker te ljudje kao ne razumejo, ker ti ne dajejo tistega občutka večvrednosti, oboževanosti, ki ga bolestno potrebuješ zato si stvari olajšaš z neko vrsto omame (v tvojem primeru alko).