alkohol
Pozdravljeni
Sem 31 letna mati dveh otrok . Zadnje dve leti na kar nisem ponosna sem začela prekomerno piti. Zdaj sem ponovno noseča in sem v 4 mescu nosečnosti . Vendar sva se z možom razšla . Začela sem ponovno popivati vendar ne prekomerno. Prijatelji so mi omenili da se obnašam čudno oz nenavadno kot nebi bila ista. Sebi se zdim normalna vendar me skrbi ker spet pijem alkohol. Moja soseda, ki so jo odpustili pred kratkim zaradi popivanja, leži sedaj v bolnišnici. Ali je možno,da lahko umre z rakom? Obolenja ima na debelem črevesju. Če je možno mi prosim svetujte kaj naj naredim glede alkohola ter ali je tudi v mojem primeru možnost raka?
Lep pozdrav obupana Sandra
Draga Sara!
Vprašanje alkohola se pojavlja v kratkem času že drugič.
Prekomerno pitje alkoholnih pijač je povezano kar z večimi boleznimi. Veliko je tveganje za boleznimi srca in ožilja, potem pa še nenadna smrt, ciroza jeter, nekatere vrste raka in še druge bolezni.
Povečano tveganje za nastanek raka je najpogosteje pri zgornjem prebavnem taktu- usta, grlo, požiralnik, asefagus.
Bolj redko pa kažejo raziskave na povezanost med prekomernim pitjem in rakom jeter, črevesa in dojk. Med ostalimi vrstami raka , pa je potrjena tudi povezava za nastanek raka želodca, pankreasa in pljuč.
Najbolj dramatične povezave kažejo ameriške raziskave med prekomernim pitjem in nastankom raka na esofagusu, kar 75%, 50% pa pri nastanku raka ust, grla in požiralnika.Če se k temu doda še kajenje, so rezultati še bolj dramatični.
Številne raziskave potrjujejo tudi povezavo med uživanjem alkohola in nastankom raka debelega črevesa in danke. Analize kažejo povezavo med uživanje alkohola več kot 2 enoti na dan in tveganjem za RDČD, ki je bolj pogost v teh primerih na danki.
Ugotovljena je tudi povezava med povečanim pitjem alkohola in pojavom primarnega raka jeter. ta rak je v ZDA dokaj redek. Pojavi se pri 2 pacientih od 100.000, vendar pa je kar 36% od teh povezanih s pitjem.
Manj natančno kot statistični podatki o povezavah, so obdelani mehanizmi delovanja alkohola v telesu za take rezultate. Kar nekaj jih je pa že. Prekomeren vnos etanola je pogosto povezan z z malabsorbcijo, ki je posledica vnosa hranil in zmanjšanje prebave, absorpcije, transporta, shranjevanja, metabolizma in izločanja posameznih hranil, z direktnimi in indirektnimi vplivi etanola, kar je lahko povezano s kancerogenezo. Etanol inhibira sintezo albumina, ovira sprostitev beljakovin iz jeter, zmanjša glukoneogenezo in oslabi izkoriščanje vitaminov. Etanol lahko prepreči pretvorbo tiamina v aktivno obliko. Pri kroničnem vnosu alkohola se kažejo izgube dušika z blatom ter izguba cinka, kalcija, magnezija in fosfat z urinom. Metabolit etanola je acetaldehid, ki je poznan kot živalski kancerogen. Nizka aktivnost aldehidov hidrogenaze v sluznici debelega črevesa povzroča kopičenje acetaldehida v debelem črevesu in s tem pospeševanje nastanka RDČD.
To so le nekateri zbrani podatki povezani s prekomernih pitjem. Mnogo lepše je pisati recimo o vinu kot hrani, kadar se ga tudi uživa kot hrano.
Torej za zaključek vam lahko svetujem. Vzemite se v roke takoj in prenehajte s prekomernim pitjem. Če spremembe opazijo sosedje samo pomislite, kaj to lahko pomeni za vaše otroke.
Z voljo se da vse doseči. Oglasite se kako vam gre. Kar se tiče vaše sosede, vam pa pri tako skopih podatkih težko kaj napišem. Veste pa tudi sami, da veliko ljudi še vedno umre za rakom, odvisno je vse od faze razvitosti raka.
Srečno, veliko uspeha in lep pozdrav
Lidija