Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Ali slučajno obstoja še kaj drugega kot soc. den. pomoč?

Ali slučajno obstoja še kaj drugega kot soc. den. pomoč?

Lep pozdrav!

Končujem študij medicine (samo še en izpit, ki ga nameravam opraviti do konca marca), a sem že nekaj let brez statusa. In brez staršev – in zato (sploh zadnja leta, po njuni smrti) zaradi večkratnih honorarnih zaposlitev zelo počasi napredujem s študijem. Lani sem do avgusta dobivala den. soc. pomoč na CSD, malo pa mi je pomagal tudi fant. Zaradi zelo težke fin. situacije in ker sem takrat naredila prvo polovico tega nesrečnega zadnjega izpita, sem se odločila, da se zaposlim preko javnih del in doštudiram ob delu. Žal je vmes prišlo na faxu do sprememb glede tega izpita – cel izpit moram delat še enkrat. To pa pomeni veliko več učenja, kot sem si najprej mislila, zato sem morala z delom prostovoljno prekiniti (delala sem 3,5 mes – moja prva in edina dosedanja uradna zaposlitev).

Takrat mi je svetovalka na ZRSZ svetovala, da v primeru če lahko zdržim (samo s fantovo pomočjo), naj se ponovno na zavod ne prijavim, ker bi si morala aktivno iskat službo (dodeljena bi bila k drugi svetovalki, ker imam sedaj že del. izkušnje). Moja dosedanja svetovalka me je glede aktivnega iskanja službe ves čas “pustila pri miru” – javna dela so bila moja ideja. Poleg tega pa sem na CSD nato izvedela, da zaradi prostovoljne prekinitve dela do den. soc. pomoči še 6 mes po mesecu zadnje plače nisem upravičena – t.j. do junija 05. In se na zavod nisem prijavila, ker zdaj res aktivno študiram.

Živim sama v svojem stanovanju, ki je poleg 15 let starega avta (ki ga uporablja moj fant) edino moje premoženje. Ampak res vsak dan težje shajam (živim od fantove pomoči, njegova plača pa ni velika) in me zanima, če morda vseeno lahko dobim kakšno drugo obliko den. pomoči – ali je soc. den. pomoč na CSD oz. den. nadomestilo na ZRSZ (do obojega nisem upravičena) res edina oblika?
Zelo si želim končati ta moj večni študij do konca marca – v aprilu bi si že iskala delo do mojega pripravništva, ki ga lahko začnem junija. Tako, da bi mi kakršnakoli pomoč za ta dva – tri mesece res prišla zelo prav…

Najlepša hvala za odg. + LP, Urša

Lepo pozdravljena!

v kolikor razumem ste na svojo željo prekinila delovno razmerje, ki ste ga sklenili v okvir javnih del. Oseba je v program javnih del lahko vključena predvidoma eno leto, so pa tudi izjeme, ko je to mogoče podaljšati. Običajno zavod za zaposlovanje odobri vključitev posameznika v javna dela za tri mesece in potem pogodbo podaljšuje do enega leta, poenostavljeno povedano pedvidoma zavod podaljšuje pogodbo vsake tri mesece. Predvidevam da se vam to časovno ni izšlo.

Denarno socialno pomoč lahko prejmete, ko ste tri mesece brez dohodka in nimate nobenih drugih virov preživljanja. Pogoj za pridobitev denarne socialne pomoči je tudi, da ste na Zavodu za zaposlovanje prijavljena kot iskalka zaposlitve. Na zavod za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve pa se zaradi prostovoljne prekinitve delovnega razmerja ne morete prijaviti 6 mesecev po prekinitvi. V tem času ne morete uvaljavljati nobenih denarnih prejemkov, ker ne izkazujete ustreznega statusa.

Na Karitas se lahko obrnete po pomoč v obliki paketa s hrano, ki bi vam lahko v marsičem olajšal materialno stisko.

V kolikor živite v Ljubljani, vam predlagam, da obiščete Škofijsko karitas Ljubljana (Poljanska c. 2) in se naročite na razgovor pri gospe Alenki. (tel. 01 43 92 130). Ob obisku se bosta dogovorili o morebitnih možnih drugih oblikah pomoči.

V kolikor pa ne bivate v Ljubljani, pa me tudi obvestite in na moj e-naslov pošljite podatek kje živite, da vam svetujem kam v bližini vašega doma bi se lahko obrnili po pomoč. Vaši podatki bodo odstali anonimni, saj je vaše sporočilo objavljeno na netu šele, ko ga jaz potrdim. In sporočil z osebnimi podatki ne potrdim na net.

Vse dobro pri pripravah na izpit vam želim in tudi na sameem izpitu,

Polona

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Urša,

sam sem v podobni situaciji – “večni študent” brez zaposlitve, ki ni prijavljen na zavodu, ker moram pod nujno končati faks in nimam časa za službo. Zanima me, kako maš zrihtano obvezno zdravstveno zavarovanje, men so na občini zatežili, da moram biti prijavljen na zavodu kot iskalec, če mi oni plačujejo. sam pa nimam prihodkov, da bi si plačeval, lahko bi mi punca plačevala, vendar nimava prijavljenega skupnega bivališča, ker sva podnajemnika. Skratka, kako to rešiti oz. kako imaš ti to poštimano?

Jaz te povsem razumem, da sedaj veliko delaš, da dokončaš študij. Ne razumem pa, da ne moreš biti prijavljen na Zavodu. En dan v mesecu imaš gotovo čas, da se greš javit na Zavod. Prav pogosto te pa zagotovo ne kličejo tja in te pošiljajo na razgovore. Če slučajno dobiš delo, ga pa še vedno lahko zamenjaš, ko zaključiš študij. Sicer pa mnogo ljudi študira ob delu, pa jih še ni konec.

LP

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Strinjam se z vami spoštovana gospa Šporin!

Enkrat na mesec se p alahko javi na Zavodu. Vsi poznajo samo pravice, ne pa tudi dolžnosti. Tako je to v naši državi. Nekateri kar nič ne bi, niti delali, niti študirali. In ob tem še dobro živeli.

Kaj si pa doslej počel, da nisi študiral? Tudi sama sem študirala ob delu in povem ti, da se vse da , če ima človek interes in voljo do dela.

Pa brez zamere,
Liza Z.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close