Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Ali semi je zgodila krivica?

Ali semi je zgodila krivica?

Spoštovani,

pred nekaj meseci sem dobila hud mastitis. Ker je moj ginekolog zasebnik s koncesijo in je delal popoldne-jaz pa ne vem kdo je njegova zamenjava, sem odšla k svoji osebni zdravnici v zdravstveni dom. Tudi ona je ta dan delala popoldne, zato sem sestro prosila, da me urgentno sprejme nekdo drug od splošnih zdravnikov, ki so bili tam. Ona pa je rekla, da bi bilo bolje, da me pregleda ginekolog, ki je tudi v tem zdravstvenem domu. Zato je poklicala tja in prosila, če me sprejmejo. Takoj sem odšla v ginekološko ambulanto zdravstvenega doma, kjer me je sprejela zdravnica, za katero ne vem kako se piše. Pregled je zapisan v neko debelo knjigo, težava pa je v tem, da mi je predpisala amoksiklav in bivacyn in sicer na beli recept, kar sem plačala okoli 40 EUR. Zdravnica mi je razložila, da amoksiklav ni na zeleni recept in da ga bom morala plačati, za vsak slučaj je to preverila tudi v računalniku in mi potrdila – res je, amoksiklav je na beli recept. Ker me je takrat vse bolelo, imela sem visoko vročino in bi plačala tudi 100 eur, samo da bi mi bilo bolje, sem to sprejela, odšla v lekarno,dobila zdravila in jih plačala.
Pa sem se nekaj dni nazaj pogovarjala z znanci, dva zdravnika, en farmacevt…in vsi so mi zatrdili, da ni prav, da je to bil beli recept. da amoksiklav še nikoli ni bil na beli recept in da se mi je zgodila krivica.
imam zavarovanje, tako obvezno kot dodatno, storitev svojih zdravnikov nikoli ne plačujem.
ali sem bila zavedena in od koga- kdo bi mi moral objasniti, da če grem k ginekologu in ne urgentno v splošno ambulanto, da bom morala plačati – je to odgovorna sestra, ali me je zavedla zdravnica, ki mi ni jasno povedala, da bom morala plačati, ker nisem pri svojem zdravniku oziroma me je zavajala,ko je gledala v računalnik, da je amoksiklav na beli recept…
v kakšnih primerih je amoksiklav na beli recept, ker imam zavarovanje in nisem odšla k privatnemu zdravniku. če pa gospa ginekologinja je zasebnica (ne vem ali so lahko zasebniki tudi v zdravstvenih domovih)pa bi mi najbrž morali to jasno povedati in razložiti. in najbrž bi potem vseeno želela da grem k splošnemu zdravniku kot urgenten primer – saj antibiotik lahko napiše prav vsak. mi je bilo čisto vseeno ali je zdravnik splošni ali ginekolog – da sem šla k ginekologu je na nek način sforsirala sestra.

hvala za odgovor

Spoštovana gospa!
Zdravilo Amoksiklav se lahko predpiše na beli ali pa zeleni recept, tako kot vsa zdravila. Razlika je v tem, kdo krije stroške za zdravilo. Stroške zdravila, ki so predpisana na zelenem receptu, krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zavarovalnica pri kateri ste dodatno zavarovani. Če pa je zdravilo predpisano na belem reeceptu, pa krije stroške uporabnik in to v celoti.
V vašem primeru ste verjetno naleteli na zdravnico, ki nima koncesije in v celoti ordinira kot privatnica. Prav bi bilo, da bi vas na to opozorili ali sestra, vsekakor pa zdravnica, ki bi vam lahko tudi razložila, zakaj tako ravna, vi pa bi imeli možnost odločitve.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close