Najdi forum

Ali sem res prezahtevna?

Zadnje čase si res belim glavo, kaj hudiča se dogaja v njegovi glavi. Pred nekje mesecem dni sva imela nek ostrejši pogovor, ampak do prepira ni prišlo, ker se on tako ali tako ne krega, ampak je samo tiho. Po tem pogovoru se pogovarja z mano samo osnovne stvari, sploh nobenega dotika, poljubčka, v glavnem nič.
Tema pogovora je bila glede pospravljanja, kot že velikokrat.
A je moškim res tako všeč, da ko kaj postorijo jih moreš blazno nagradit in pohvalit, nas ko pa vsak dan delamo gospodinjska opravila pa ni potrebno??
Oba izhajama iz ne najbolj perfektnih družin, alkohol, …
Sama vem, da nočem biti taka kot so bili moji starši in se bom poskušala maksimalno potrudit za svoje otroke. On se zmeraj izgovarja na svoje starše, da mu niso nikoli nudili ljubezni, opore, razumevanja, oče alkoholik, oče lenuh, mama zahtevna, nikoli pohval, …. Ampak sama tudi marsičesa istega nisem doživela. Moti me ker se non stop izgovarja na očeta, opažam pa da mu sam postaja vedno bolj podoben oz. da mu je podoben bolj kot si sam misli. Glede teh stvari sem se želela pogovrit z njim, ampak ne gre ker ne pokaže čustev, mišljenja, … v glavnem nič. Jaz nekaj govorim in on na koncu samo “Ja res je”. Občutek imam kot da se pogovarjam sama z sabo ali pa z 3 letnim otrokom, ki ne ve kaj mu govorim. Kako naj takšnega človeka pripraviš, da kaj spregovori, kako naj sam sprevidi, da niso za vse drugi krivi in da lahko marsikaj sam spremeni?
Za nek normalen partnerski odnos tudi sama ne komunicirama dovolj, vedno jaz težim k resnejšim pogovorom, on pa samo MHM, AHAM. Kot, da sploh nima svojega mišljenja, oz. kot da se ne zna z mano pogovarjat. Sprašujem se ali v pogovorih jaz delujem tako ostro, hočem imeti prav, ali njemu enostavno ni do pogovora? Počutim se kot mama odraslemu človeku.
Opazila sem, da se vedno znova in znova hoče dokazat pred drugimi, predvsem starši. Ampak ker s strani staršev ne dobi potrditve ali pa če jo tudi dobi, mu ta potrditev ne pomeni dolgo.
Kako ravnati s takim človekom? S svoje strani mislim, da sem poskusila dovolj.

Lepo pozdravljeni!

Odnos, ki ima najverjetneje za sabo že kar nekaj let in prehojene poti. Odnos, ki je v času svoje rasti prišel do točke, kjer se je med vama prebudilo vse tisto, kar je ostalo boleče in neizgovorjeno.

Občutek imate, kot pišete, da se pogovarjate s triletnim otrokom, ki samo kima. Priden otrok, ki nima sebe, svojega lastnega jaza. Ta moški v sebi nosi veliko krivde in strahu, zato se je lažje zapreti vase in ne komunicirati, kot pa se počutiti nenehno kriv, da si naredil nekaj narobe, da s teboj nekaj ni vredu. Najverjetneje oba nosita v sebi zelo okrnjeno podobo o sebi. Biti otrok v družini z alkoholom, kjer alkohol in strah zasedeta toliko prostora, da ti kot oseba sploh ne šteješ. Vsa družina se ukvarja s tem alkoholom in s strahom pred že pričakovanim vedenjem očeta, ko je opit. Otrok v takšni družini ne šteje. Tam ni dotika, poljubčka, objema. Objem je alkohol, ki zasede vse v družini. Objem je strah, groza, nepredvidljivost, osamljenost, prilagajanje, nenehna skrba za mater, kako se bo počutila… Če je v takšni družini veliko prepirov in nasilja (čustveno, fizično), se odločiš, da se pa ti, ko odrasteš ne boš kregal, ker tako ne želiš živeti. In utihneš. Na žalost ali pa srečo, pa se poročiš z žensko, ki želi od tebe odziv in bi naredila vse, da bi se enkrat odzval z jezo. Ker se tak otrok boji jeze, saj je bila doma izražena zelo negativno, si tudi v zakonu ne dovoli izraziti jeze in je tiho, saj je to bolj varno. Ženska pa je zahtevna in išče in pritiska. Zakaj? Ker je za to tišino zelo močen in aktiven svet, ki ga vi čutite. Veliko čutenj je potlačenih in neizraženih, ki jih nezavedno kot žena čutite in želite, da jih izrazi. Njemu, pa je bolj varno ostajati na nivoju tri letnega otroka, saj tam še ni odgovornosti. Pa tudi vprašanje je, zakaj tri leta? Kaj se je v njegovem razvoju zgodilo, da je ostal na nivoju tri letnika in ne zmore odrasti? Katere potrebe niso bile zadovoljene, oz. so bile zatrte? Potreba po objemu, po dotiku, po poljubčku? V glavnem nič, kot pravite, saj ni bilo nič, bil je alkohol, ki popolnoma prekine stik in uniči otroško razigranost in sproščenost. Tam ne smeš biti otrok, tam moraš skrbeti za ravnovesje, da je mama srečna… In ob vsem tem resnično otrok nima prostora zase, za svoj razvoj. Misli, kot mislijo drugi, doživlja, kot doživljajo drugi, čuti, kot čutijo drugi, vede se, kot je drugim sprejemljivo. In ko takšen človek odraste, se ženska ob njem počuti kot mama, saj je tisti dan ko vas je prvič videl, videl mamo, kjer je doživel željo po objemu, poljubu in dotiku, ki ga mama ni znala dati. Vi ste mu dali obljubo mame-nezavedno. Potem pa se stvari zelo obrnejo in nastane tišina. In tisto, po čem sta najglobje hrepenela v zaljubljenosti, postane največji strah, strah pred biti objet. Zakaj? Vse tisto, kar nista izgovorila in vaju še vedno boli, se je ponovno prebudilo.

Sprašujete ali delujete ostro in hočete imeti prav, ali je torej krivda v vas, da ne gre, saj ste že vse poskusili? On vas najverjetneje resnično tako doživlja, kot ostro, zahtevno, vedno imate prav… Strah ga je, saj se mu prebuja tisti svet, ki ga je doživljal ob mami. Tako si nezavedno oba prebujata neke vsebine, ki sta jih prinesla od doma in obljubljajo stik s starši. Preseči ta odnos, je resnično umetnost, in hkrati izziv ter potencial, ki vedno ždi v nas, saj se odnosi vedno nagibajo k rasti in razvoju. Morda poiščeta pomoč terapevta, ki vama bo pomagal uvideti, kje sta se v rasti ustavila. Občutek imam, ko berem vaše pismo, da veliko jeze nosite za vašega moža, ki je on ne zmore in ne upa izraziti. Oba bosta potrebovala veliko sočutja in besed, pa tudi objem, poljub in dotik, ki bo varen in bo izražal sprejetost in ljubezen.

Vse dobro vama želim na vajini poti v odnosu in verjamem, da zmoreta premostiti stisko, ki je nastala pa srečno.

Sabina Stanovnik, zakonska in družinska terapevtka
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
041/867-856
[email protected]

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

prebrala sem vaše vprašanje in odgovor ga.Sabine Stanovnik
zanima me kako ste rešili problem z vašim moškim oz. bi vas prosila, če se mi lahko javite na moj email, kajti jaz imam ravnotak problem z možem kot je opisala gospa pod naslovom Prezahtevna
Prosim, če se mi gospa javi:moj email je:[email protected]

New Report

Close