Ali mi res ni potrebno doplačati?
V primeru, da zdravnik napiše na recept: ne zamenjuj?
Ali v tem primeru, ko zdravnik to napiše na recept, pomeni, da mi ni potrebno doplačati razlike, ker zdravnik stoji za svojim mnenjem, da lahko zamenjava škoduje mojemu zdravju.
Povejte mi gospa Nada ali si jaz to pravilno razlagam.
Hvala že v naprej.
Jožica
Gospa Jožica, Vaša razlaga je pravilna.
Če zdravnik oceni, da bi zamenjava zdravila lahko ogrozila Vaše zdravje in to mnenje lahko tudi strokovno zagovarja in dokumentira, napiše na recept besedilo “Ne zamenjuj”. V takem primeru Vam po navodilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zdravila v lekarni ni potrebno doplačati.
Lep pozdrav.
Hvala za odgovor.
Ali potem obstaja kakšna komisija, ki pri dotičnem zdravniku preverja te dokaze, zakaj se je tako odločil?
Jozica
Jožica,
za vaše vprašanje sem se pozanimal kar direktno pri zdravnikih, ki so mi razložili naslednje.
na ZZZS-ju, obstaja komisija, ki pregleduje vse recepte na katerih piše izrecno sporočilo NE ZAMENJUJ, kar pomeni, da ima zdravnik tehten razlog, da farmacevt ne ponuja zamenljivega zdravila.
To pa pomeni, da vam ni potrebno doplačati za dražje zdravilo. Vendar pa ta komisija, lahko vzame ta recept ven in gre k dotičnemu zdravniku in v ordinacijo, ter lahko vzame kartoteko in preveri kaj je v njej napisano, zakaj piše na receptu ne zamenjuj. In če tam notri ni dovolj tehtnih razlogov, da vam je zdravnik to prepisal, mora doplačilo plačati organizacija ali pa zdravnik sam, odvisno od organizacije in reda v tej organizaciji. Seveda poleg tega pride še kakšna kazen in črne pike za zdravnika.
Kot nam je znano pa morajo zdravniki redno pridobivati plus pike, da lahko še naprej opravljajo svojo dejavnost. To pomeni, da se morajo udeleževati strokovnih srečanj, predavanj in tako naprej, da kao napredujejo z znanjem, zato se tudi izogibajo negativnih pik.
Upam, da sem vsaj delno pravilno napisal tale postopke., če ve kdo kaj več naj me prosim popravi.
Primož
Forum je zaprt za komentiranje.