Ali lahko dobim pomoč?
Sem študent in nimam lastnih dohodkov, niti štipendije ne, ker prekoračujemo cenzus. Star sem 20 let. Starša imata solidno službo in solidno plačo, problem pa je, da ves denar zapravita za nepotreben luksuz (drage obleke, kozmetika, dopusti v toplicah (nimata kakšnih zdravstvenih težav, zaradi katerih bi jih potrebovala), drag avto (ki ga vedno uporablja le oče), itd, zmanjka pa denarja za moj študij in moje potrebščine. Ker živim v najemniškem stanovanju v Ljubljani, potrebujem veliko denarja za najemnino, potem pa še za hrano, prevoz (vozim se z javnim prevozom, saj nimam svojega avta), šolske potrebščine, plačila terenskih vaj, itd. Ker sem redni študent in imam ogromno študijskih obveznosti, ni niti misliti na to, da bi delal preko študentskega servisa. Zanima me, če mi pripada kakšna pomoč, če se lahko kako (kakorkoli) prijavim kot samska oseba in zaprosim za denarno socialno pomoč in, ker ne bom več v družini, ki ima velike dohodke, ampak gre ves dohodek za kič, luksuz in sijaj staršev, tudi štipendijo, pa četudi sem star le 20 let in sta me starša dolžna preživljati do konca študija oz. najdlje do 26. leta?
Naj še poudarim, da sem se s staršema že poskusil dogovoriti, da mi omogočita normalen študij tako, da mi dajeta sredstva v primerni višini, tako da bom lahko študiral, toda ne – nočeta! Pa da ne boste mislili, da sem lenuh in da sem vsega sam kriv! Letno moram opraviti 10 izpitov, ki so zelo težki, imamo ogromno matematike, za katero potrebujem tudi inštrukcije, saj mi marsikaj ne gre. Za predavanja porabim ogromno časa in ker nimam denarja za urbano, porabim zdaj pozimi, ko ni možnosti kolesarjenja, tudi ogromno časa za pešačenje od mojega stanovanja do fakultete in nazaj. Študentsko sobo si delim s tremi sostanovalci, prav tako tudi računalnik (kar zelo ovira moje delo, saj bi moji sostanovalci najraje kar ves čas igrali računalniške igre, jaz moram pa delati seminarske naloge – računalnik ni moj ampak je od sostanovalca). Žuriram ne (še nikoli nisem bil na žuru), prav tako ne kadim in ne pijem, študentske bone pa imam najcenejše možne. Tudi stradal sem že. Tako da res ne vem, kje še lahko kaj privarčujem. Že tako se večkrat vozim z vlakom kot slepi potnik. Pa štopam in veste, kako se bojim, da bi me kdo oropal??? Vse to zato, ker ne dobim dosti denarja od staršev! Nujno bi rabil svoj računalnik, dovolj denarja vsaj za javni prevoz če že ne svoj avto, dovolj denarja za učbenike (zdaj imam polovico izposojenih v knjižnici, kjer me že postrani gledajo, ker non-stop zasedam literaturo, ki bi jo po mnenju knjižničark rabili absolventi za svoja diplomska dela),… Na koga se še lahko obrnem?
Pozdravljeni!
Po ZSV so starši dolžni preživljati otroka med časom šolanja in študija, t.j. do dopolnjenega 26. leta starosti, zato niste upravičeni do DSP, IDSP niti občinske in se nikakor ne morete uveljavljati kot samska oseba, žal!
Dokler je redni študij brezplačen, naj fakulteta poskrbi za svoje študente, v kolikor so plačljiva dodatna izobraževanja, če se študent in starši znajdejo v finančni stiski.
Glej fante tudi ostali smo študirali in doštudirali, čeprav nismo imeli nobene finačne pomoči iz strani staršev. Tebi pač nočejo pomagati, meni pa niso imeli od kje. Jaz računalnika do svojega 25 leta nisem imela. Sem se pač znašla, največkrat mi je kakšna sošolka za normalno ceno natipkala seminar. O avtu tudi sanjati nisem smela. Imaš javni prevoz in dve zdravi roki pa pojdi malo preko študenta delat. Jaz sem tako delala tudi po dve službi dnevno, dopoldan v stroki, popoldan pa v bifeju. Aja pa izpitov smo iemli 14 v vsakem letniku poleg obveznih vaj.
Ja z neba ti res ne bo priletelo nič-bo treba delat.
Tudi moj sin je študent,ki ima takšen študij,da je na fakulteti od jutra do večera.Seveda starši dobro poskrbimo za NUJNE beri obvezne stroške,za luksuz poskrbi sam.Dela namreč čez vikende in si na ta način zasluži.Ima svoj prenosni računalnik,avto,lepa oblačila pa še za žur mu ostane,vse kupil z svojim denarjem in tudi bencin,registracijo vse sam plača.
Tako se je naučil,da v življenju ni vse podarjeno in ve ceniti kar ima.
Poskusi tudi ti,saj ni tako težko.
Forum je zaprt za komentiranje.