Najdi forum

ali je otrok z epilepsijo

otrok s posebnimi potrebami? Sem opazila da pri dohodnini obstaja olajšava za otroke s posebnimi potrebami. Zanima me, kje povprašati oz. kam iti in kakšno dokumentacijo prinesti, da ti ta olajšava pripada.

Epilepsijo ima že eno leto, ima zdravila, vendar terapija še vedno ni vredu in jo še spreminjamo. Napde ima še vedno, tako da je kar težko organizirati življenje, saj ko je v obdobju napadov (2 tedna nazaj) je imela 3 tedne napad vsak dan ali celo več na dan in takšen otrok ne more iti nikamor v varstvo in jaz ostajam doma. Ponavadi koristim dopist, ker pa ga nimam dovolj mi pediatrinja tudi napiše bolniško.

Otrok z epilepsijo mislim da je otrok s posebnimi potrebami. Vprašajte na CSD.

Smejte se in svet se bo smejal z vami METKA

Otrok z epilepsijo ni otrok z PP.Hči ima E od 3.leta starosti(sedaj je stara 6.let)in ko sem uveljavljala Za nego otroka sem dobila neg. odgovor.Sedaj hodi v1.razred in ker ima težave v šoli je z novembrom uvrščena kot otrok z PP,kot dolgotrajno bolan otrok in otrok z6 primankljaji na posameznih področjih učenja.Imam tudi sina z PP in je uvrščen kot otrok z primankljaji na posameznih področjih učenja.Je hiperaktiven(Ritalin)in astmatik.Glede na vse to človek pomisli,da je mogoče upravičen vsaj do povračila potnih stroškov ampak ne, vse gre iz tvojega žepa.Verjemite, pa poti ni malo.

Pod točko tri na seznamu hudih bolezni piše: pilepsije neodzinve na zdravljenje, Sama bi poskusila z dodatkom za nego, najprej zleoa, nato zgrda. Če imate težave, bi bilo lepo, da dobite tudi pravice, ki vam zaradi teh težav pripadajo.

Anja,

Se oproščam, da ste na moj odgovor malce čakali.
Otrok s pp je vsak otrok, katerega razvoj, gibanje, socializacija, učenje in govor zaradi različnih vzrokov ne poteka tako kot pri njegovih sovrstnikih. Nekateri med otroke s pp prištevajo tudi nadarjene otroke.
Seveda, je otrok z epilepsijo lahko tudi otrok s pp – seveda je vse odvisno od njegovega epiletičnega sttusa, spremljajočih težav – predvsem pa, kako se vse skupaj odraža na otrokovem razvoju in učenju.

V pravilniku za uveljavljanje dodatka nego, so pod točko 3 navedene tudi epilepsije (v novem pravilniku so navedene epilepsije, neodzivne na zdravljenje). Vlogo za dodatek za nego uredite na CSD. Ko boste dobili odločbo za dodatek za nego, boste z to odločbo (fotokopijo kot prilogo davčni napovedi) lahko uveljavljali posebno davčno olajšavo

Nič niste napisali, koliko je otrok star. Obiskuje vrtec, šolo ali je v domačem varstvu?

Za otroka s pp starš lahko dobi dodaten dopust (od 3 do 5 dni, lahko tudi več odvisno od internih aktov podjetja, kjer ste zaposleni). Nekateri delodajalci zahtevajo še kakšno medicinsko dokumentacijo (v tem primeru zdravnika, ki zdravi vašega otroka, prosite, da vam izda zdravniško potrdilo).

Če vas zanima še kaj, le vprašajte.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Pošlji oblikovano (26-12-06 06:54)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hčerka je stara 3,5 leta in obiskuje vrtec od septembra letos – terapija se menjuje, saj smo preiskusili že cca 5 zdravil in zaenkrat še nobena niso popolnoma uspešna – najboljša je še vedno kombinacija tegretol + apilepsin, kjer se napadi pojavljajo občasno. Ob terapiji s friziumom so bili napadi vsak dan, ob terapiji s topamaxom je imela težave z govorom, ob terapiji z lamictalom so tudi bile težave.

Deklica je bila napotena na razvojno ambulanto, kjer jo tudi spremljajo od septembra letos: bila je pri psihologu, katerega mnenje je: da psihični razvoj poteka v okviru normale, dosežki na mentalni in motorični ravni so na meji slabega povprečja, prisotne so disfunkcije na področju psihomotorike (nakazane tudi z hiperaktivnostjo), težave na govornem področju , okornejša je tdi groba motorika in koordinacija gibanja.

Sedaj obiskujeva delovne terapije, v naslednjem mesecu pa imava pogovor z defektologom.

Ali sem po vašem mnenju upravičena do dodatka? Vsekakor pa bom poklicala na CSD in se še tam pozanimala.

Hvala za odgovore.

Anja,
težko rečem. Najbolj je, da kar date vlogo in počakate na odločbo.

Če ima težave z govorom, bi mogoče bil potreben tudi pregled pri logopedu.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

je otrok z posebnimi potrebami !

PRIJATELJICA IMA OTROKA S POSEBNIMI POTREBAMI
kljub potrdilu ni bila upoštevana davčna olajšava
citiram izjavo referenta na občini-ali potrebuje otrok za nego in druga opravila tretjo osebo
ker je bil odgovor negativen, tudi olajšave ni bilo

srečno Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!

Tiffany,

ima prijateljica odločbo o dodatku za nego? Če ji kljub temu, davčna olajšava ni bila priznana – naj se pritoži. Tole, da se olajšava prizna le, če potrebuje otrok za nego in druga opravila tretjo osebo, pa ne drži.

Ravnokar sem dobila odločbo, da ji pripada 90,02 € za dobo dveh let. Torej je otrok s posebnimi potrebami.

Sedaj pa me zanima, kaj lahko res odločbo priložim za dohodnino in mi pripada še dodatna olajšava pri dohodnini? Če ima katera izkušnje s tem naj mi pove kako je s tem. Je pa odločba od 1.2. 2007 torej predvidevam, da bom lahko zahtevala olajšavo pi obračunu dohodnine za leto 2007.
In kakšna je ta olajšava? Se obračunava že med letom, ali samo ob koncu leta – glede na to da bodo obrazci za leto 2007 že natisnjeni.

Hvala!

Anja,

za dohodnino za leto 2006 velja, da je potrebno obrazcu priložiti (kopijo) odločbe o dodatku za nego. Sicer pa tudi CSD dajejo podatke davčni upravi o dodatkih za nego.
Najbrž bo za leto 2007 vam olaja priznana “avtomatsko” – vsaj predvidevem. Nekaj več o dohodnini pa na:

Spoštovana Petra,

zanima me naslednje, ker mi ni čisto jasno – če nam z odločbo pripada dodatek za nego otroka od 1.2. 2007 dalje, ali to torej pomeni, da posebne olajšave pri dohodnini za leto 2006 še ne moremo uveljavljati?

Hvala že vnaprej za pomoč in lep pozdrav!

A.

A.

če vam je dodatek za nego priznan z 2007 letom, ga ne morate uveljavljati za 2006. Po novem namreč velja, da je odločbo za dodatek za nego odločilna. Kdaj pa se vložili zahtevo?

Zahtevo sem vložila sredi januarja 2007.

Hvala in LP,
A.

Spoštovani !
Moja hčerka je otrok s pp – njena diagnoza je tumor glandule pinealis (bil odstranjen),rezistentna epilepsija in socialne motnje (depresija ??) Jemlje zdravila .Menjali smo že nešteto terapij,najprej mono,nato pa kombinacije – napadi pa še vedno vztrajajo,sicer jih ni več toliko kot včasih( tudi do 6 dnevno) ,so pa. Dobiva tudi redno Zoloft.
Pred časom,ko sem bila ogromno na bolniških negah, sem se že zanimala na CSD-ju za pridobitev dodatka za nego,pa so mi odgovorili,da če otrok nima raka ali hudih motenj v razvoju (huda duševna zaostalost) oz. ne potrebuje tretje osebe za spremstvo – da nisem upravičena do ničesar. Ker smo morali na vse kontrole in preiskave hoditi v Ljubljano (kjer je tudi vodena pri nevrologu) so bili stroški res veliki,da o izpadu zaslužka niti ne govorim.
Ali je že prej veljalo,da bi bila upravičena do dodatka za nego , ali pa je to novost v zakonu ?
Je kaka možnost , da zdaj vložim zahtevek oz. sem sploh upravičena do česa ?
V primeru,da bi mi dodatek pripadal,ali se lahko uveljavlja tudi za nazaj ?

Kam se lahko obrnem za natančnejše informacije , ker na našem centru vedo o teh zadevah zelo malo (tako so sami rekli,baje da nimajo veliko primerov) ali pa pojasnil morda tudi NOČEJO dati …

Zahvaljujem se vam za odgovor !

lp N.

Nikita,

zberite vse papirje in oddajte vlogo. Ne vem, zakaj vam niso rekli, da bi vlogo oddali že takoj, ko je bila znana diagnoza.
Po novem zakonu boste do dodatka upravičeni načeloma le, če gre za epilepsije, neodzivno na zdravljenje.

Dodatek ne morate uveljavljati za nazaj, ampak velja z dnem, ki je napisan na odločbi.
Mogoče v pomoč take link:

Ali za preglede pri nevrologu potrdite potne stroške (ravno veliko nazaj ne boste dobili, a nekaj pa kljub temu bo). ZZZS namreč pri potnih stroških odšteje tudi vaš lastni delež.

Pošlji oblikovano (20-02-07 18:46)

Ga.Petra,hči je opredeljena kot dolgotrajno bolan otrok in otrok z primankljaji na posameznih področjih učenja.Ima tudi epilepsijo.Vložila sem tudi prošnjo za dodatek za nego.Ker nekako sumim,da bom dobila neg.odgovor vam bom napisala strokovno mnenje.Zanima me,če se je sploh smiselno pritožit. Deklica ima težave z vizualno motorično koordinacijo v smeri znakov psihične disfukcije organske etiologije.Globalne mentalne sposobnosti ni moč določiti zaradi prevelike razlike med šibko povprečnimi neverbalnimi sposobnostmi in verbalnimi sposobnostmi v območju lažje duševne manjrazvitosti.Deklica razume le enostavna in konkretna navodila,obseg slušne pozornosti je omejen na 2.eniti.Izražanje je šibko.Dobila je 5.ur dodatne pomoči s strani defektologa.

Pesek,

za dodatek za nego so “veliko bolj pomemmbne” medicinske diagnoze. Opis stanja je sicer tudi pomemben.
Pri epilepsiji je odvisno – kljub pravilniku – mi še ni uspelo “pogruntati” sistema, zato težko rečem. Če boste dobili negativni odgovor, se vsekakor pritožite (pa vmes dobite še kakšno mnenje zdravnika).

Pošlji oblikovano (22-02-07 08:51)

Tudi jaz imam hčer, ki ima epilepsijo.

Vlogo za dodatek sem oddala 20.2 in sem 23.3.2007 dobila odločbo za dodatek 90 EUR, in sicer za obdobje enega leta.

K vlogi sem priložila izvide Od Pediatrične klinike v Ljubljani iz katerih se vidi, da menjavamo zdravila in tako gre za epilepsijo neodzivno na zdravljenje.

Če se bodo napadi nadaljevali bom ponovno dala vlogo prihodnje leto, še boljše pa bi bilo da napadov več ne bi imela.

Hvala vsem tukaj na forumu, saj sem tukaj prebrala, da je po novem tudi za epilepsijo mogoče dobiti dodatek.

Lp

New Report

Close