Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Ali je mogoče za veliko noč jesti "zdravo"?

Ali je mogoče za veliko noč jesti "zdravo"?

Če želimo za veliko noč jesti “zdravo”, se moramo vprašati, kaj je zdravo?

¤ Velikonočni obrok je bogat s holesterolom in nasičenimi maščobami.
¤ Velikonočna hrana ne vsebuje dosti zelenjave in vlaknin, ki bi telesu pomagala pri presnovi.
¤ Je pa res, da velikonočni zajtrk ne vsebuje toliko neprimernih snovi, da bi ga morali izpustiti in se ga ne veseliti.

Velikonočne jajčke ali pirhi
Nekoč je veljalo prepričanje, da jajca vsebujejo ogromno holesterola in so zato nezdrave. Z leti se je to mnenje spremenilo in sedaj lahko zdravi ljudje nemoteno uživajo 1 jajce na dan, ne da bi s tem negativno vplivali na svoje zdravje. Prej nasprotno – jajce je bogato z beljakovinami, antioksidanti, minerali, vitamini.

Šunka
Naši starši so živeli v prepričanju, da je uživanje nasičenih maščob zelo povezano z razvojem bolezni srca in ožilja. Vendar trditev ni popolnoma pravilna. Analize so pokazale, da nasičene maščobe niso tako povezane z zgoraj navedenimi boleznimi kot nekatera druga živila.
Če imate strah pred debelostjo, boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa II, se morate izogibati sladkorja in škroba – ker nasičene maščobe vam nebodo tako škodovale. Če bi radi vedeli več o vplivu sladkorja na vaš organizem, si preberite tukaj.
Res pa je, da to sedaj ne pomeni, da lahko maslo jeste z žlico, da se s svinjino mastite neomejeno in da so goveja rebra dobrodošla vsak dan na krožniku. Pri našem dnevnem vnosu kalorij, nasičene maščobe naj nebi predstavljale več kot 7 do 10%. Vsekakor se nam nasičenih maščob ni potrebno izogibati, dobro se je poučiti o njih.

Kaj torej narediti, da bo naš velikonočni zajtrk bolj “zdrav”?
Držimo se naslednjih nekaj nasvetov.

1. Jajce (pirhe) pobarvati z naravnimi barvili
Pirhi so obvezna sestavina velikonočnega zajtrka. V trgovini lahko kupite različna umetna barvila, kar pa res ni potrebno, ker imamo mnogo različnih naravnih alternativnih barvil.
Naprimer:
– Če želite rdeča jajčka, jih kuhajte v soku rdeče pese.
– Jajčka lahko zavijete v čebuljni olupek in dodate kakšno travnato cvetlico. Dobili boste lepo, domačo kreacijo.
– Če želite zelene pirhe, v vročo vodo dodajte nekaj žličk spiruline.

2. Omejite velikonočne porcije
100 g šunke vsebuje 6 g maščob, od tega 2 g nasičenih; 1 srednjeveliko jajce vsebuje 1,5 g nasičenih maščob in 170 g holesterola. Brez slabe vesti si ju lahko privoščite. Vašo potrebo bosta zadovoljili 2 rezini šunke in 1 jajce, organizem pa bo zlahka sprejel hranila in jih skrbno uporabil.

3. Omejite (uprite) se kruhu
V kolikor boste zraven šunke in jajc pojedli še kos kruha in nato še kos ali dva potice, bo telo imelo velike težave prebaviti vse to skupaj. In še nekaj: inzulin bo skokovito poskočil in čez pol ure boste rezali novi kos šunke ali potice.
Poskušajte kruh zamenjati z regratom ali radičem.

4. Uporabite BIO jajca
Če imate možnost, uporabite bio jajca (pridobljena iz kokoši, ki se prosto pasejo). V kolikor te možnosti nimate, poskusite vsaj jajca iz talne reje.

Mogoče je uporabiti tudi prekajen bio tofu namesto šunke na potici in svež hren za povrhu.
Zakaj bi uničevali telo z živalskimi izdelki, če pa je nepotrebno? Pa še prišparamo. Bio kokošja jajca pa so fail. Kokoši se ne pasejo prosto ampak so za razliko navadne reje (natrpanost v kletke), natrpane v en večji prostor.

New Report

Close