Ali je katera poskusila?
Ker ima moja 1,5letna hči postavljeno diagnozo atopični dermatitis, poskušam poiskati “krivca”, da mi je ne bo treba kar naprej mazati s kortikosteroidi oz. da ji malo olajšam težave.
Ena prijateljica mi je svetovala, da naj ji zamenjam vso posteljno preobleko v 100% bombaž bele barve. Jaz sem do sedaj bila prepričana, da imam posteljnino iz 100% bombaža – saj tako vedno kupujem, ampak mi je bilo rečeno, da je vedno dodano vsaj mao elastana (nekaj %) in nekateri tega ne prenašajo – sploh jogi rjuhe niso brez elastana. Pri tem bi ji morala kupiti tudi “pižamico” brez elastana bele barve… Čeprav piše na teh body-ih, ki jih kupiš v trgovini, 100% bombaž, ni nujno, da ni dodan elastan.
Ali ima katera podobne izkušnje pa je menjava posteljnine res pomagala? Ali sploh lahko kje to kupim ali bi morala to dati delati eni šivilji (predvsem pižamico, posteljnino ni tako težko zašiti)?
Vesela bom vaših mnenj…
kolikor sem prebrala v literaturi je najbolj nevtralna svila, tega o čem pišeš ti pa še nisem prej nikoli slišala. najprej poskusi zamenjat pralna sredstva (prašek, mehčalec, belila,…), dvigni nivo vode v stroju na max., pa še vedno ostajajo lahko vzroki v hrani, zraku, ipd. izloči iz prehrane hrano že pripravljeno hrano.
morda ti bo kdo dal še kaj boljši nasvet.
Kot sem napisala, to ni bila moja ugotovitev, ampak predlog prijateljice: njen svak je imel namreč podobne težave (samo v predelu nog) in kmalu je ugotovil, da so krive nogavice (smel je uporabljati le tiste s 100%bombažom bele barve, po vseh ostalih se mu je luskala koža in močno ga je srbelo).
Sicer pa to ni prva stvar, ki sem jo poskusila. Ker so bili vsi standarni kožni testi negativni, sem se lotila diete brez konzervansov, citrusov, svinjine, začimb… pa se je stanje še vedno postopno slabšalo, potem sem naredila dieto brez kravjega mleka, brez soje – enako brez uspeha. Čaka me še dieta brez jajc… potem pa ne vem kje naj nadaljujem (zato sem razmišljala o posteljnini).
Sicer pa že nekaj časa perem samo z indijskimi oreščki, uporabljam dvojno količino vode (na pralnem stroju imam gumb za alergije), mehčalca nikoli sploh nisem uporabljala… Posteljnino imam 100% poliester (polnilo) s 100% bombažem (prevleko) – tako da se izognem pršicam…
Kaj mi še ostane – ima katera kakšen predlog?
Hvala!
Vneto ima kožo po vratu, obeh nogah zadaj (v pregibu), na zgornjem delu dlani in v zapestju, sedaj se še nekaj krastic pojavlja tudi v komolcih in po mečih, kadar je zelo slabo, ima tudi vneta lica, lušči se ji predel okoli oči… Opazila sem tudi nekaj drugačnih pikic po trebuhu – kot mozolji, ki pa ji čez več kot teden dni ne zginejo.
dianafr: Kaj je Dermasilk?
Hvala!
Zdravo!
Pred dobrim letom sem opisala naše izkušnje in se popolnoma strinjam z zt. Bolj smo jo mazali in negovali, slabše je bilo. Prav vse negovalne kreme, mila, sirupi za lajšanje srbenja … so vsebovali alergen v eni od oblik tako imenovanih benzoatov. Če bi jo jaz namazala po vsem telesu z Adermo ali katero drugih tako hvaljenih krem, bi pristali na urgenci. No, ko smo ugotovili, da je bila nega naš sovražnik, smo vse skupaj zmetali proč in imamo doma popolnoma drugega otroka, siten praskaček je postal dobrovoljček z gladko kožo. Za začetek ji ukini mila. Če ni zelo umazana, je voda dovolj! Po zelo aktivnem in umazanem igranju ji dam v lonček nekaj namočenih pralnih oreškov, ki se pod tušem prav lepo penijo. Po takšnem kopanju je njena koža čista in mehka, nič suha. Od krem naša zaenkrat dobro prenaša le navadno solea kremo, ki je brez benzoatov ali parabenov. Če se začne praskat, jo namažem in je potem OK. Isto tubo elocoma imava že več kot leto dni. Potrebujem ga le takrat, ko je v stiku z drugimi, seveda namazanimi z vso mogočo kramo (prijateljčki na igrišču, sorodniki in sosedje). Poskusite, skoraj ne morem verjeti, da je pretirana uporaba teh dodatkov škodila prav samo naši sončici. Na internetu je namreč o tej temi napisanega veliko. Je pa treba na začetku biti precej vztrajen, saj ostane teh stvari v organizmu precej, se kopičijo v jetrih. Naša še po več kot enem letu postane pikasta ob pregibih, ko se zelo poti ali ima vročino. Jaz to laično pripisujem čiščenju organizma. Še eno opozorilo: nam ne odgovarja prav nobena krema za sončenje, ne Weleda, ne Ilrido, dr.Hauscke , da ne naštevam naprej. Sestavine mi izgledajo OK, ko pa jo namažem, je kmalu vse narobe. Zato letos uporabljamo faktor “SENCA in klobuček”.
Veliko sreče in lp, binca
O Dermasilku je nekaj napisanega na :
http://www.intervent.si/inter/index.php?page=shop.browse&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=34&vmcchk=1
Koliko je to res, ne vem, presodite sami.
Hvala za vaše odgovore!
*binca se strinjam s tabo glede prevelike uporabe mazil, ampak jaz moje hčerke nisem do pojava alergije praktično nič mazala.
Kopala sem jo vsak dan, ker je bil to večerni obred in ker je v tem uživala, vendar sem uporabljala strogo le vodo. Enkrat tedensko sem uporabila trdo milo po ritki, pod pazduho, okoli vratu…kjer se pač nabere več svinjarije. Glavo sem ji s šamponom prala na 7-10 dni, vmes, ko skoraj ni imela las pa še to ne – tako da v enem letu in pol še nisem porabila reklamnega vzročnega šampona od Nivee, ki sem ga dobila v paketu.
Kar se krem tiče – za ritko sem ugotovila, da ji nabolj ustreza navadno hladilno mazilo od Galenskih laboratorijev (kadarkoli je imela vneto ritko, je to vedno najbolj zaleglo – tudi še danes), le redko sem jo pozimi, če sva šli na hud mraz, namazala še po obrazu z zaščitno kremo.
Tudi krem za sončenje sem zelo malo uporabila – lani smo bili na morju le 5 dni…
Od začetka, ko je imela zelo majhen predel vratu vnet, sem hitro ugotovila, da kakšne zelo mastne kreme, ki se ne vpijejo niso dobre, ker se notri uleze umazanija in je bilo še slabše – mazala sem jo z olivnim oljem, poskusila sem nekaj različnih izdelkov, pa ni nič preveč pomagalo.
Sedaj se pa stanje iz tedna v teden slabša, če je ne mažem nič, je koža vsa luskasta, potem si pa spraska luskice dol in je vse krvavo… Skoraj si ne upam je čisto nič namazati, zdi se mi, da se tudi praska manj, če je vsaj malo namazana.
Tako sedaj uporabljam oljno kopel – na začetku je bilo za odtenek bolje, poseben šampon, trdega mila sploh ne več (razen kopeli, nobenega mila več). Velikokrat pa jo samo stuširam z vodo. Trenutno jo mažem z doma narejeno kremo iz kamilic, olivnega olja in čebeljega voska – malo blaži vnetje, pri tem moram vsaj enkrat tedensko uporabiti kortikosteroide za dva dni…
Sedaj sem naročila sončno kremo od Lavere kozmetike (letos bova več kot en mesec na morju…) in pa nekaj njihovih izdelkov, da vidim, če bo kaj bolje.
Katjusa, verjetno si že zasledila to povezavo : http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1588
To so strokovna mnenja, “laiki” pač imamo lastna prepričanja, o katerih ni priporočljivo govoriti na glas, sicer nas lahko “uradna medicina spravi še na zatožno klop, čeprav tudi “ta” le preizkuša učinkovitost farmacevtskih izdelkov ali metod zdravljenja.
Sam večkrat “fašem” kako obliko alergije (narava dela pač) a jo kar hitro in učinkovito odpravim z raznimi kopeli na osnovi naravnih surovin ali olja oz. kožo nahranim znotraj z dodatki k redni prehrani. V večinih primerih je način omiljenja ali popolne odprave simtomov alergij odvisno od osebe do osebe. Zato govoriti nasplošno “TA ZADEVA ZAGOTOVO POMAGA” je nesmiselno. Potrebno je pač poskusiti znane izdelke in opazovati reakcije na malem delu kože. Potlej pa testirano površino postopoma povečati. Seveda, za to je potreben individualni pristop in neposredni stik z alergično osebo.
Samo testiranje izdelkov za nego kože oz. dodatka k prehrani je v principu, kadar je to namenjeno otroku “brezplačno”. O pristopu k preizkusu pa se starši oz. skrbniki odločajo samostojno glede na osebna prepričanja po končani predstavitvi izdelkov. Predstavitev izdelkov je lahko na Vašem naslovu oz. v kraju vašega bivanja, po predhodnem dogovoru in uskladitvi termina. V kolikor se ugotovi oz. dokaže pozitivna učinkovitost določenega izdelka, takrat pač stranka ima možnost izdelek kupiti pod enakimi pogoji kakor drugi uporabniki v za to registrirani prodajni center.