Ali bom morda zaradi stresa popolnoma izgorel?
Spoštovani,
V zadnjih treh letih svoje telo prekomerno izpostavljam močnemu stresu in menim, da se mi morda kažejo znaki izgorelosti.
Da na hitro pojasnim, star sem 22 let in trenutno postavljam na noge svoja 3 različna podjetja in dodatnih 9 projektov za naročnike. V pisarni posledično sedim za računalnikom običajno 14-18 ur dnevno in prevečkrat tudi izmučen zaspim na stolu. Včasih delo neprekinjeno zavlečem na 40 ur ali več, vmes se zgolj stuširam da se osvežim in kaj pojem.
Upravljanjam popolnoma vse zadeve, torej vsak dan komuniciram s strankam, rešujem težave, programiram, načrtujem, mirim jezne naročnike, terjam dolžnike, upravljanjam več aktivnosti hkrati.. Torej delam veliko različnih stvari, vendar v večini primerov potrebujem popolno osredotočenost.
V zadnji 6 mesecih opažam določene spremembe in sicer:
– Močno nihanje razpoloženja (iz evforično dobrega razpoloženja postanem v trenutku zelo slabe volje). Nihanje je moteče in zelo izrazito praktično vsak dan.
– Občasno se mi stanje tako poslabša, da se dobesedno “zlomim”, čutim težko stisko in potem dokaj kmalu spet preidem v morda celo preveč intenzivno pozitivno stanje.
– Zaznavam upad delovne sposobnosti, predvsem v smislu osredotočenost in želje po delu. Zelo težko se zberem za normalno delo vendar se tudi takrat dobesedno prisilim in vseeno sedim za računalnikom, čeprav nisem zmožen v takšnem trenutku narediti ničesar.
– Prebavne težave so prav tako lahko prisotne dokaj redno.
– Opažam občasno močno potenje, tudi ob spanju.
– Apetita za hrano nimam vedno ravno veliko, ampak vseeno jem vsaj 1x dnevno. To je spet odvisno od razpoloženja, določene dneve se lahko tudi zelo nezdravo prenajedam in hrano mečem vase tako hitro, da komaj požiram. Upoštevajte, da mi hrana nikoli ni bila ravno priljubljena in sem tekom življenja običajno velikokrat pozabil jesti.
– V sklepih in mišicah je velikokrat prisotna tudi blaga bolečina oz. imam občutek, kot da je vse skupaj “napeto in neraztegnjeno”.
– Pojavljajo se mi tudi glavoboli, na način, da zaboli in kmalu popusti.
– Desni uho imam večkrat zamašeno (poizkusil sem očistiti na več načinov, vedno neuspešno – odmaši se potem samo od sebe, vendar zgolj za kratek čas.)
Druge informacije:
– teža 69kg
– višina 185cm
– redni kadilec
– vsak dan zjutraj ali zvečer hodim / tečem vsaj 5km
– bolniška odsotnost težko pride v poštev, ker sem trenutno edini človek v podjetjih.
Pri zdravniku sem bil zadnjič pred približno 10 leti.
Glede na navedene informacije me zanima kakšen korak predlagate, da bi zadeve vsaj malo izboljšal? Velik del težav laično pripisujejem psihosomatskim motnjam in se jih trudim razrešiti.
Pišem tukaj, ker nisem prepričan ali bi bil obisk zdravnika sploh smiselen in jih za takšne malenkosti brez predhodnega posveta ne želim obremenjevati z obiskom.
Hvala.
Pozdravljeni, če odštejem zamašeno uho, bi se pri vseh ostalih težavah strinjal z vašo oceno. Ker mislim, da vam zgolj taka ali drugačna medicinska terapija ne bo prinesla trajne rešitve, če se ne spremeni še nekaj v vašem življenjskem slogu (če seveda prav ta ni posledica vašega psihičnega “ozadja”). Ja, obiščite zdravnika, do takrat pa razmislite o vaših motivih, ciljih in življenjskih prioritetah… kaj vse in koliko edinega življenja ste pripravljeni žrtvovati za “uspeh”
Lep pozdrav