Ali…
Pozdravljeni!
Katere bolezni v družini so tiste, zavoljo katerih se priporočajo genetske preiskave ( rak, psihične bolezni,, . . . ?) ?
Drugo vprašanje:
Moja mama je imela listeriozo, zato ji je umrl prvi otrok. Kasneje je imela mene. Ali je možno, da sem okužena tudi jaz oz. kako se ta listerioza prenaša in kako se ugotovi, da je ta okužba prisotna ( kakšne preiskave?)?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Enako!
Danes opravljamo dve vrsti genetskih preiskav:
Če se v družini pojavijo dedne bolezni, kot so npr. cistična fibroza, hemofilija ali duševna prizadetost sindrom fragilnega X, Duchennova mišična distrofija se prenašalstvo lahko ugotavlja s specifično analizo gena, ki določeno bolezen povzroča.
Če se rodi otrok prizadet zaradi kromosomske nepravilnosti strukture kromosomov npr. s translocirano obliko Downovega sindroma, se ev. nosilstvo uravnoteženih sprememb pri zdravih sorodnikih ugotavlja z analizo kariotipa sorodnikov.
Listerioza je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča Listerija monocytogenes. prisotna je v zemlji in v umazani vodi. Okužimo se z umazanami rokami, s slabo prepečenim mesom , vseh vrst, neprevretimi hrenovkami, klobasami, s surovim mlekom, ki ni pasterizirano ali prekuhano, s slabo oprano zelenjavo in sadjem. Bolezen se pojavi z vročino, bolečino v mišicah, včasih pa tudi z drisko. Zelo redko poteka tudi z menigitisom oziroma vnetjem centralnega živčevja. Nosečnice so za okužbo z L. bolj dojemljive kot izven nosečnosti. Če se okužijo tik pred porodom se ta okužba prenese na novorojenčka in, ima zanj lahko tragične posledice. Tudi dojenčki so za takšno okužbo bolj dojemjivi ko t zdravi odrasli oziroma starejši otroci. Listerioze se lahko ubranimo z osebno higijeno, dobro prekuhano hrano in uživanjem umitega sadja in zelenjave.
Če boste upoštevali ta navodila je malo verjetno, da se bi se okužili s to bakterijo.
LP
S kakšnimi preiskavami se pa ugotavlja okužba z listeriozo? Mislim tudi na tiste, ki niso noseče. Namreč simptomi se mi zdijo premalo specifični, da bi lahko človek sam ugotovil ali je okužen ali ne. Tudi prehlad ali gripo spremljajo podobni simptomi, ali ne ?
Najlepša hvala za vaše odgovore!!
Lep dan vam želim!