alergijski rinitis
Lep pozdrav!
Zanima me v kolikšni meri kajenje vpliva pri alergijskem rinitisu sam imam močno odebeljeno nosno sluznico in tudi evstahijeva cev je skoraj neprehodna. Sicer sem že postavil vprašanje, če bi imunoterapija pomagala pri moji težavi ampak bi vseeno prosil še za kakšen nasvet. Imel sem že dve operaciji in sicer zaradi devijacije nosnega pretina pri drugi operaciji pa so mi obrezali nosno sluznico, sedaj je dihanje skozi nos olajšano vendar imam še vedno neznosne težave z ušesi ki se mi vedno vnamejo pozimi (neprehodna evstahijeva cev).
Zanima me če poznate kak podoben primer učinkovitega zdravljenja in ali je možno zadevo ozdraviti do te mere, da na mraz nebi bil tako močno občutljiv. Problem je še večji ker opravljam terensko delo in sem na delovnem mestu večino časa zunaj. Vparšanje postavljam med drugim tudi zato ker sem strasten kadilec in me zanima koliko to vpliva na bolezen. Drugače pa redno uporabljam Nazonex tafen nasal in izmenično Aerious, Xizal, Flonidan(ne več ker mi škoduje), claritine. Alergičen sem na pršiče, plesen, zeli, pleveli, zgodnje rastje, candido in mačjo dlko (pa še kaj bi se našlo).
Kljub vsemu zdravljenju ni stanje kaj dosti boljše.
PS. TRPIM!!!!!!!!!!!!!!
Lepo vas prosim za kak uporaben nasvet.
Spoštovani!
vaša sluznica je močno obremenjena in zaradi tega tudi spremenjena, tako da so težave neizbežne. Dokler boste kadili, sluznica ne bo normalno delovala, ker cigaretni dim ohromi migetalke celic nosne sluznice. vse kar dajete v nos je v redu, vendar ne pomaga tako, kot bi želeli, ker dodatno dražimo sluznico (alergija, dim, zrak na terenu…). Kakšne skrite terapije žal ni, le čim manj dražiti sluznico.
Lp. drIB.
Za spremljanje kontrole vašega alergijskega rinitisa (in astme) priporočam, da začnete z uporabo brezplačne aplikacije MASK air https://www.mask-air.com/
(nastala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, WHO), ki je od že na voljo tudi v Sloveniji.