alergije – krvni testi
pozdravljeni,
imam 4 mesečno hčerko in se polno dojiva. Že pri njenih 2 tednih sem ugotovila, da ji mlečni izdelki in jajca povzročajo hude krče in sluzasto zeleno blato. Brez kakršnih koli testov sem se odločila za dieto. Stanje se je po nekaj dneh bistveno izboljšalo, po cca. 2 tednih pa simptomov sploh ni bilo več. Občasno ima punčka še težave, vendar se ponavadi izkaže, da sem mleko ali jajca užila v kakšni prikriti obliki (industrijska marmelada, bel kruh, margarina, ipd). Sedaj sem se odločila za test na alergije (zdravnica je predlagala krvnega – iskanje protiteles), ki pa je bil negativen. Moje razmišljanje kot laik – če sem na strogi dieti že več kot 3 mesece, ali je prisotnost protiteles sploh mogoča, če v telesu oz mleku ni alergenov? Po mnenju zdravnice namreč punčka ni alergična in bi jaz lahko začela uživati mleko in jajca. Ali obstajajo kakšni drugi testi, ki bi pokazali pravo stanje?
hvala za odgovore,
Enya
V nekaterih raziskavah se da prebrati, da so mozen vzrok za kolike proteini v mleku, jajcih, psenici, ribah, soji. Do sestih mesecev starosti naj bi bilo crevo se bolj prepustno in zato tudi naj bi pojav kolik do te starosti pocasi izzvenel. Poudarjam, MOZEN vzrok. Potem je tu moja izkusnja, pri kateri sta prva dva malcka imela kolike (pa ce sem se pazila sveze zelenjave in strocnic ali ne), pri zadnjem pa vseh nastetih zivil ne jem zaradi alergij in tudi kolik nima. Diete se drzim dosledno od 1 meseca starosti. Znake kolik je kazal le v drugi polovici prvega meseca, a se to samo po 5 do 10 minut na dan, potem pa ne vec. Dalo bi se sklepati, da je dieta preprecila tudi kolike, enaka verjetnost pa je tudi za to, da moj malcek kolik v nobenem primeru ne bi imel, ne glede na prehrano.
LP Barb
Res je tudi, da mlajši ko je otrok, večja je možnost, da krvni testi ne pokažejo alergije, čeprav obstaja. Moja hčerka je imela res hud AD, pa so pri 4 mesecih testi pokazali samo alergijo na arašide, na mleko in jajca pa ne. Pri 6 mesecih so pokazali tudi alergijo na mleko, na jajca pa šele pri letu in pol (jajc čisto preventivno nisem jedla, kar se je izkazalo za dobro).
Mi smo na strogi dieti že od prvega meseca. na testih (krvnih in kožnih) ne kaže alergije. Ko pa se pregrešimo sledi kri na blatu, izpuščaji, krči. Delali smo provokacijski test pri 1 letu, vendar smo od 5 dni v bolnici dobili zopet kri na blatu, enake znake in še dodatni virus, ki je takrat razsajal. Zato nas “prijazni” zdravniki vabijo še enkrat čez 3 tedne. sedaj sva se z možem odločila, da končamo s tem dokazovanjem zdravnikom, zavarovalnici … ČE TI NEKAJ NE UŽIVAŠ 1 LETO SE NE POKAŽE!
Zdi se mi kot, da namenoma delajo da ne moreš dobiti recepta in si vse skupaj zmišljuješ!
***mimogrede, ko je otrok v bolnici ne dobiš bolniške, jaz nisem dobila niti dopusta!!!!!!
Lidija, koliko pa je star vaš otroček?
Mi imamo namreč enake težave z dokazovanjem alergije pri našem 10-mesečniku. Testi so vsi negativni, ne prenaša pa mleka, jajc, banane, hruške. Ker te alergije baje navadno izzvenijo tam do tretjega leta, potihoma upam, da pri nas, ki imamo negativne teste, oblika alergije ni tako huda in bodo naši otročki prej zdravi. Ali pa se motim?!
Pa saj nam ne gre toliko zaradi dokazovanja, jaz pač vem kaj mu škodi in se temu izogibamo. Na provokacijske teste v bolnišnici pa ne gremo, ker je eno samo matranje, pa kot vidim večinoma še vedno nič ne dokažejo. Edino zoprno je, ker nekateri mogoče ne vzamejo teh diet tako resno, ker pač niso uradno predpisane. Bojim se kaj bo, ko bodo drugi pazili na otroka, ko grem v službo. No, pa to je že drug problem……
lp,
mojcapec