Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergije in urtikarija

Alergije in urtikarija

Pozdravljeni,

Vnaprej se opravičujem, ker sem italjanka in moja slovenščina ni najboljša.
Leta 2011 me je osebna zdravnica poslala na alergološko testiranje zaradi težav z urtikarijo in rinitisom. Naredili so vse mogoče teste ampak niso nič ugotovili. Samo, da imam urtikarijo in da ni alergija.. Jaz nič ne razumem, ker ko se zbudim imam vse simptomi prehlada, ki minejo nekaj ur kasneje. Imam srbeče oči (včasih, kot danes, oteklina). Kadar čistim prah v stanovanju non stop kiham in kašljam ter dobim urtikarijo. Urtikarijo dobim tudi nekaj dni pred menstruacijo, sicer ni zelo hudo ampak moram vzeti Zyrtec. Če dežuje se vse poslabša.

Ko sem bila 18 let stara so naredili alergološko testiranje, ki je kazalo na alergijo na prah in “vlaga” ter cvetni prah. Zdravnik je rekel, da sem 100% alergična. Kako je možno, da trenutno nič ne kažejo, čeprav so simptomi prisotni celo leto in so isti simptomi, ki jih sem imela 15 let nazaj? A bi morala ponoviti testiranje?

Zakaj se urtikarija poslabša pred menstruacijo? Ginekologinja je rekla, da je vse v redu z mano (tudi sčitnica).

Hvala in lep pozdrav,

Giada

Pozdravljeni!

To da se alergije poslabšajo med menstruacijo je zaradi vpliva hormonov na mastocite. Torej je normalno, lahko pa je, da ste takrat zaradi strsnih hormonov bolj osredotočeni na simptome.
Zanimivi je, da se vam simptomi poslabšajo, ko dežuje. Ponavadi alergikom dež pomaga.
Urtikarija je splošen izraz, za vnetno dogajanje na koži. Lahko je kontaktna, lahko je alergijsko.
Če so vam delali vbodne teste na koži in ste prej jemali Zyrtec, lahko pride do lažno negativnih izvidov. Zyrteca ne smete jemati tri tedne pred testiranjem.
Bilo bi dobro pogledati kri na prisotnost IgE protiteles na posamezne alergene. Je veliko bolj zanesljivo.
Možna je tudi alergija na plesen (fungus) v hiši ali pa naravi, ta se ponavadi bolj kaže, ko dežuje, ko je bolj vlažno okolje. Naj vas testirajo na plesni, predvsen na aspergillus.

Lep pozdrav,

A.H., dr. med

New Report

Close