Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija v nočnih urah??

Alergija v nočnih urah??

Alergijo na razne trave, cvetni prah, plesen ipd. so mi odkrili že pred leti nazaj in seveda se vsako let (predvsem pomlad) borim s tem vragom. Ampak zadnjih nekaj let me muči predvsem v nočnih urah in to NE čez vso leto, pač pa zdaj recimo že kaka dva tedna. In to vsako leto ob približno istem času. To traja potem kak mesec ali dva, potem pa je mir. Ponavadi okrog 1h zjutraj mi začne tečt z nosa, pekoč, skeleč občutek v očeh in nosu (kljub temu da jemljem tablete Aerius) po eno na dan. To mi vzame potem kako uro spanja na noč. Ponavadi se cela procedura ponovi še 1x proti jutru. Ni pa vsako noč in nikakor ne morem odkrit, kaj sproži to reakcijo. V tem času tudi opažam, da imam več težav v zaprtih prostorih, kot pa zunaj. Se kdo spopada s podobnimi težavami ali mi predlaga kaj za boljše spanje?

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Antihistaminik pred spanjem tista dva tedna.

No, da se ne bomo napačno razumeli. 2 tedna zdaj traja že tole, vendar še ni končano. V bistvu sem napisal tudi, da tole nočno prebujanje traja kak mesec ali dva. Napisal pa sem tudi, da jemljem Aerius tablete, kar mislim da je antihistaminik. Mene predvsem zanima, zakaj se to dogaja v točno določenem obdobju v letu in to v zaprtem prostoru.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

pršica!!!!!!!!!

ja v vzmetnicah, zelo lepo uspeva v toplih vlažnih prostorih. pa ne misli da morajo bit vlažni d aplesen gor raste, ker to je za plesni. takšni v katerih živimo so najboljši za njen razvoj.

preoblači posteljo 1x tedensko, operi na vsja 60 stopin. vzglavnik in odejo če se da operi , pe ne daj v zamrzovalnik. za vzmetnico pa tako premisli o nakupu nove, če je že starejša, da ne boš ža takoj na vrat na nos kupoval antialergijske posteljine, poskusi z več plastmi rjuh, morda bi na vzmetnico prej dal še nepropustno podlogo, ker če ne prepišč vode, tudi pršic ne bo skozi. ampka tudi v tem primeru daj na jogi eni dve rjuhi, ker so te podloge precej vroče in ti spanje na njih ne bo dobno.

pa veliko zrači.

morda v sobi kjer spiš odstranite rože, zavese, tepihe.

lahko uporabiš še ionizator ali čistlec zraka.

antihistaminiki pa ja zaenkrta naprej, morda bi ga zamenjal, seveda pa o tem se pogovori z zdravnikom.

a, ja v borbi proti pršicam če imaš težave ponoči, je bolje da vzameš antihistaminik pred spanjem. kar pa nikakor ne velja v primeru drugih inhalatornih alergij.

Dobro, ampak zakaj bi me pršice zbujale samo v tem obdobju (februar, marec)?? Ker to se mi potem res ne dogaja nikoli več čez leto (niti izjemoma ne). So pršiče v tem času kaj bolj aktivne, se gonijo al kaj?!
Antihistaminiki pa jemljem okrog 16h. Pa vem, da sem jih že poskušal pred spanjem, tudi kapljice v oči ali pršilo v nos pred spanjem, pa se mi zdi da nikoli ni zaleglo. Kot da bi ta zadeva šla mimo vseh “zdravil”, ne vem več. V spalnici pa nimam rož, ne preprog. Je pa zanimivo da tudi ni vsako noč. Jogi ni kriv, saj tudi ko je bil nov, se je to že dogajalo (vsaj kolikor pomnim).

za pršice je značilno da največ težav povzročajo v hladnih zimskih dneh ko kurimo in manj zračimo.
je pa tako da obstajajo tudi navzkrižne rekacije in ja v februarju, marcu se že začne prvo cvetenje.

Res je,da v novem jogiju ni pršic, so pa sestavine tudi take, da ti lahko povzročijo alergijo.Noter je vse živo nametano. Jaz sem jogije rešila tako, da sem si kupla vodno posteljo. Tam se pršice res ne morejo zadrževati. Ker se ponoči vsi ljudje potimo, ta pot ostane v jogiju, in na prevleki, vodna postelja je ogrevana in prevleko, ki je od potu vlažna tudi posuši. Ni šans da so noter pršice. In še preveleko lahko opereš.
Glede tega,da se pojavlja alergija ponoči in v zimskih mesecih, je možno, da imate v spalnici suh zrak, v teh mesecih ko se najbolj kuri v stanovanjih. Stanujete v bloku?
in pa še to: res dati ven tepihe, zavese, skrbeti da ni prahu. Svetujem tudi razmislek o postelji

Ne, ne berete dovolj pozorno. Zima se je začela novembra, decembra oziroma vsaj hladno vreme. Moje težave pa so se začele pred dvema tednoma in vsako leto je tako. Prej sem živel v bloku, zdaj v hiši in glede tega ni razlik. Tudi zjutraj, ko se zdaj vstanem, mi skoraj vsako jutro začne tečt z nosa svetla sluz in lahko traja tudi 2 do 3 ure, preden se umiri (pri tem me skeli v nosu). Ampak, to samo v tem obdobju, zgodnje pomladanskem, čez jesen in zimo ter tudi poletje ni teh težav. Ok, zdaj je še zima (gre h koncu). Ni to vsako jutro, je pa večinoma vsak dan (v tem času zdaj). Zdaj sem se sicer zadnje 3 dni mogoče samo za trenutek prebudil, ni bilo tako hudo da bi moral vstati in se popolnoma prebuditi. Je bilo dovolj, da sem parkrat obrisal nos in se je umirilo.
Ne vem, ne morem si razložit tega, zakaj se to dogaja v zaprtem prostoru, kjer je ponavadi moje zavetje (ko je zunaj najhuje).

http://www.ivz.si/ na tem nalsovu boš našel podatke o vsebnosti alergenih snovi v zraku, predvsem v času cevetenja. za ostalo pa se boš žal moral obrnit na zdravnika, mislim serozen izcedek iz nosu je lahko alergijski rinitis in pekoč občutek v nosu prav tako. pa te naj testirajo. čeprav sedaj marca je vprašanje če te bo kdo testiral, to raje počno preden se začne sezona inhalatornih alergij. ma ne rečt znova da ne beremo, ker beremo, ma kar ne napišeš se ne more vedet, ti pa od enega do drugega posta ponavljaš eno in isto. in ja za testiranje reči naj je na plesni, pršico, hišni prah, in jasno da se ponovi test na že zanane alergene.

Potem je vzrok res morda to, da se v teh mesecih ponavadi kdaj otopli in začnejo določena drevesa cveteti. Saj ni tako,da bi bil cvetni prah samo zunaj – pride tudi noter. Zakaj pa ravno ponoči, je pa zopet zagonetka. Predvidevam da je ta reakcija kombinacija vsega.

Sem mislila že prej odpisati, pa pravzaprav nimam nobenega pametnega predloga. Sezonsko pojavljanje kaže na cvetni prah, vendar pojavljanje ponoči in samo občasno to domnevo postavita na glavo.

Mogoče si lahko pozoren na to kdaj zračiš prostor-če je to bolj proti večeru-je lahko to vzrok.

Druga stvar so plesni ali pršica. O plesnih ne vem veliko. Postavlja se vprašanje, ali imajo tudi te svoj življenski cikel glede na sezono? Če da, bi to lahko bil vzrok. Pršica (prah) pa ponavadi povzroča težave skozi celo leto. Vendar: meni je recimo težave povzročilo, ko nisem zračila in stepala odeje, ki sem jo imela pod rjuho na kateri sem ležala. Ko se je nabralo dovolj praha/izločkov pršic (proti koncu zime) sem čutila kako se mi ponoči zamaši nos in težje diham. Naredi generalko po sobi (posesaj jogi in blazine z globinskim sesalcem, stresi odeje) pa boš videl če bo kaj boljše.

Če bo sedaj, ko je bolj hladno situacija boljša, potem je verjetno kriv cvetni prah, drugače bo potrebno iskati vzrok v notranjosti hiše.

Aja še glede tega, da je sedaj “zima”. Jaz sem v februarju in marcu že pojedla 20 tablet proti alergiji na cvetni prah (leska, vrba,itd…). Letos se je začelo zgodaj.

No, hvala za ves trud. Zadnje čase je malo bolje, vsaj čez noč. V jutranjih urah pa ne vem, kaj me zmoti. Sem poskusil že s tem sesanjem in vsem tem, čeprav tudi globinski sesalec pršice baje ne spravi ven (sem bral v enem članku). Pa itak, mislim da pršica ni vzrok, saj bi imel potem težave čez vse leto, še posebej takrat, ko ne jemljem antihistaminikov (jemljem jih predvsem skozi pomlad). Pa se kdo od vas tukaj sploh sooča s kakšno podobno težavo, namreč nihče ni tega omenil.

kar se sesanja tiče imaš prav. kar se pršic tiče pa ne vem ali ne razumeš ali pa imaš vse leto stanovanje hermetično zaprto in zato praviš da bi moral imet skozi celo leto težave. ker če slednje ne drži pol je normalno da ti je poleti ko veliko zračiš, po možnosti še spiš pri odpretem oknu lažje.

poskusi z ionizatorjem ali pa čistilcem zraka, samo to je kar naložba z vidika stroškov, ma če ti bo pol lažje, samo da nas pol ne boš tu gor k….. da si ven vrgel denar pa ti nič ne pomagalo.

lahko pa je čist običajen prehlad ki se vleče, zakaj se vleče pa ti bo moral povedat kdo drug.

eH, nobenega ionizatorja ne bom preskušal. Prehlad ni, toliko že ločim. Sem bil tolikokrat prehlajen v preteklosti, da sem ekspert na tem področju. Ker, če bi bil prehlad, potem bi bili simptomi prisotni čez cel dan, ne samo ob določenih urah, to je prvo kar je.

Poglej (spet ponavljam, žal mi je), zima oz. hladno vreme se začne že oktobra, novembra (kurit začnemo tam nekje). In od takrat, pa do tega časa zdaj enako zračim, saj so nekako čez cel čas enaki vremenski pogoji. Težav nimam ne novembra, ne decembra, tudi še ne januarja. Začnejo se nekje v februarju ali marcu.
Zakaj pravim, da bi moral imeti skozi celo leto težave. Zato, ker mislim, da če je pršica prisotna, je to čez celo sezono, ne glede na to koliko zračiš. Ne vem, zakaj zračenje sploh povezuješ s pršico. Dvomim, da kaj drastično vpliva na prisotnost pršic v ležišču. Mogoče res, ne vem.

Pravzaprav bi razumel, da bi mi bilo ob pogostem zračenju čez noč kvečjemu težje, ne boljše, saj s tem neprestano v sobo prihajajo razni alergeni. Ni tak?

kar se tiče cvetenja ja, kar se tiče pršice pa je ravno obratno.

dejstvo je v tem da pršica dobro uspeva oz. se razmožuje v toplih ravno prav vlažnih prostorih. in kot pravijo strokvnjaik, je preden smo spoznali dobro tesnenje oken (pvc okna ipd.) niso poznali oz. niso poznali težva z njo.

lej med navodili za pršico je tudi dovolj zračenja.

Meni se znaki alergije pojavijo, ko sem zunaj, ali kmalu po tistem, ko sem bila zunaj. Če vzamem tableto se v hiši stanje v kakšni uri umiri. Seveda se znaki pojavijo tudi ob zračenju in “izletih” na balkon. Zraven pa zagnano proč mečem mačice (vrbove, da ne bo pomote;)), ki jih prinesejo dobronamerni obiski ali domači, ki še vedno po toliko letih mislijo, da cvetni prah pomeni samo rožice.
Tole pojavljanje alergije ponoči in zjutraj je res nenavadno verjamem pa, da je zelo moteče.
Je pa tako, da vsak človek drugače reagira na isti alergen in isti človek ima lahko več vrst reakcij na različne alergene. Meni npr. prva runda cvetenja (leska, vrba) udari na dihala. Kasneje pa še ena runda na oči (mi še ni uspelo ugotoviti kateri).

No, ne vem kaj se je zgodilo. Ampak, zdaj že kak teden ni nobenih težav ne ponoči in ne zjutraj (tudi čez dan ne). Uf, kako olajšanje. Edina razlaga, ki mi pade na pamet je, da tablete rabijo en svoj čas, da začnejo polno učinkovat. Lahko je pa tudi to vlažno vreme, ne vem.

Marko, sama imam iste težave. To noč sem vstala 3x in si po pol ure brisala in čistila nos. Jemljem tablete XYzal redno vsak večer, letos si sploh ne morem privoščiti prekinitve, ker imam non stop težave. Stanovanje je novo, sesam, perem posteljnino, nimam tepihov, zračim in še marsikaj. Težave z alergijo na prah, pršico in perje imam že dvajset let. Prvič pa se dogaja, da se zbudim ponoči, ker mi teče iz nosa. Ponavadi mi teče zjutraj z nosa še najmanj uro,ko vstanem.

Sploh ne vem, kaj naj storim.

New Report

Close