Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija alergija…soja?

alergija…soja?

Mene pa zanima kako ste opazile, da je otrok alergičen na sojo? S testom? Mi imamo alergijo na KML in ne smemo tudi jajc, sem pa parkrat probala dat otroku (8m) sojin puding ali sojin jogurt in ko podira kupčke, ji gre ven, drugače pa ne. Uporabljamo pa tudi Pregomin, ki je na osnovi soje, vendar ni nikakršne reakcije. Izvide krvnih testov žal še nismo dobili.
Hvala.

majhnim otrokom običajno odsvetujejo dajanje soje, ker če tudi na njo niso alergični, lahko telo razvije alergijo na njo.
pri samem podiranju kupčka 8 mes. otroka, pa je še normalno da izpljune hrano ki se mu vrne v požiralnik. saj verjetno se vama to dogaja tudi pri drugi hrani. daj otroku raje riževe pudinge, ali pa puding skuhaj doma, na kompotovi vodi.

Opaziš najbrž podobno kot si opazila, da je otrok alergičen na KM. Verjetno ima določene simptome (bruhanje, driska, atopični dermatitis), če je alergičen na kaj. Drugače pa je naša 27-mesečnica alergična tudi na KM, na sojo ni (na krvnih preiskavah so ji ugotavljali med drugim tudi možno alergijo na sojo). Mi ji dajemo napitke na osnovi soje, sojinih jogurtov pa itak ne mara, tako da je napitek tudi vse, kar dobi sojinega.

Če ima rada sojine izdelke, bi ji jaz vseeno dala, če simptomov ni. Ali pa prosite za alergijske teste, testirajo tudi na sojo. Menda na sojo razvijejo alergijo predvsem tisti otroci, ki so alergični na veliko živil. Če je vaš otrok alergičen samo na KM, ima več možnosti, da na sojo ne bo razvil alergije, kot nekdo, ki je alergičen na vrsto živil. Zagotovil pa seveda ni.

Testirali so tudi alergijo na jajca, pa je ni, se moramo pa vseeno odpovedati jajcem, ker naj bi bila naslednja pogosta alergija. Glede alergije na KML, se je pa pokazala s fleki, kot koprivnica. In to hitro po zaužitem izdelku s KML, npr. rižolino, ki mu je bilo potrebno dodati le vodo, je dobila full flekov okrog ust. 🙁
Sojin puding ima kar rada, samo po malem, par žličk. Drugače jemo kašice s Pregominom, sadje, zelenjavo, meso in pa dojenje.
Zdaj se je stanje izboljšalo, smo na strogi dieti.
Na kaj pa še testirajo pri 7 mesečnem otroku? Ker krvnih izvidov še nimamo.
Hvala, lp.

jaz vedno dobim izvod (ambulantni karton), tudi na dan ko so bili vzeti vzorci, na njem piše za kaj vse so poslani. potem pa dobim izvid (ambulanti karton), ko so izvidi vpisani.

sicer pa si poskusila sojin jogurt, puding? moja ga do pred nekja meseci ni hotela, oz. je pojedla le par žličk, kot pišeš ti da je pri vas, le da je moja stara 7 let. sojo smo v prehrano uvedle okrog 5 leta, ko je začela zavračat pregomin in bruhat po allernovi.

je pa tudi soja sicer dober nadomestek za mlečne beljakovine, vendar tudi močan alergen, zato previdnost ni odveč.

lej kot sem ti napisala zgoraj, nam so sojo strogo odsvetovali, dovolili so nam da poskusimo šele ko je vse ostalo začela zavračat, pa še to zelo pazljivo. težav sedaj nima, vendar pa še vedno lahko razvije intoleranco tudi na sojo.

New Report

Close