Alergija-podobno pikom
Pozdravljeni,
že nekaj let se mi občasno-včasih večkrat dnevno, včasih je nekaj dni mir-iznenada pojavijo na koži v bližini obraza (vrat, dekolte) in na obrazu (lica, blizu ustnic, pri obrveh) pike, ki so podobne piku komarja (na sredini bele, okrog je rdečica), ki zelo močno srbijo in če jih pustim pri miru, v roku nekaj minut izginejo. Ne puščajo nobenih sledi, tako kot so prišle tudi gredo. Lahko se občasno pojavijo tudi na nogah ali podlahti.
Pojavljajo se kadarkoli, ne vezano na vreme, čas, oblačila, prostor, dejavnost, hrano.
V vseh teh letih sem menjala ličila, prašek, materiale oblek, ipd., in problem se še vedno pojavlja.
Bi mogoče vedeli kaj ta stvar je?
Poleg tega pa imam še eno vprašanje: v zadnjih nekaj tednih se mi je pod očesom (na ”podočnjakih”) pojavilo rdeče mesto podobno praski, ki je na začetku bilo zelo suho in je peklo. Mazala sem ga s Beppanthenom Plus, karitejevim maslom,…kar je pekoč občutek ublažilo, suha koža pa je ostala. Zdaj mesto ni več suho, zato pa rahlo srbi in je pordelo. Rdečica je kak dan bolj, drugi dan manj izrazita. Na otip je koža topla in občutljiva.
Dvomim, da je alergija na ličila, saj nisem uporabila nič novega, ličila pa redno menjam in pazim na primeren rok.
Po telesu pa se mi vsake toliko časa naredijo ”zaplatice” močno suhe kože, ki je na začetku rdeča in suha, kasneje pa rdečica izgine in ostane samo suha, hrapava koža, ki srbi. Velike so za en noht. Po nekaj tednih mazanja izginejo.
Drugače imam diagnosticiran Hashimoto, ki je v fazi urejanja…
Kaj mislite, da bi bil vzrok in primerna rešitev za zgoraj navedene probleme?
Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem!
lej vzrok ti za kronično urtikarijo lahko pove zdravnik. ma čaki malo kaj ta Hashimoto nima neke veze z ščitnico. kolk se spomnim je to neka avtoimuna bolezen in ja če je to to, pol je kronična urtikarija skoraj da zaradi tega. ma lej ko greš k zdravniku vprašaj, oz. povej kaj se ti dogaja.
drugače pa opazuj kdaj se to dogaja, morda zabeleži kolk časa traja, kaj si jedla, kje bila, zavedi čas (dan, mesec) morda še če na prostem ali v prostoru (sploh če je verjetnost za izpostavljenost pršici), če je v času cvetenja pa opazuj če je v deževnem dnevu in po dežju kaj bolje.