Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija alergija na sonce

alergija na sonce

Spoštovani,

upam, da sem se obrnila na pravi naslov. Moja težava je kot že naslov pove, v povezavi s soncem Zadnje dve leti opažam, da se mi alergija na sonce v obliki koprivnice pokaže predvsem na morju, toplicah… skratka po daljši izpostavljenosti. Na pomlad grem ravno zaradi tega parkart v solarij. Nisem pretirano bele polti, nisem pa tudi temna.
Letos pa se je alrgija pojavila že v teh dneh. In sicer sem jo opazila že kar po obisku v solariju, ki sem ga obiskala ta in prejšnji teden, obakrat za 8 minut. Posamezne pikice, ki bi hotele biti kar malo vodene, so se mi pojavile po rokah (po vrhnji strani dlani), včerja in danes dopoldne, ko sem bila 15 min na soncu, pa sem dobila koprivnico še po dekolteju in ob lasiču. Vsak večer vzamem tabletko Flonidan ampak se mi zdi, da nič ne pomaga. Pikice niso toliko rdeče, še vedno pa so prisotne, čim se pokažem na soncu pa postanejo rdeče.
Zanima pa me tudi, če je to lahko v povezavi s kontracepcijskimi tabletkami. Moje telo jih namreč ne sprejema najbolje in čim zamenjam ene in pričnem z drugimi, se mi pokaže kakšne drug stranski učinek. Trenutno dva meseca jemljem tabletke Microgynon in me res zanima vaše mnjenje, če je lahko tudi to povezano. Ker če je lahko tudi to eden izmed vzrokov alergij, jih bom prenehala jemati, ker je drugače obupno poletje pred menoj. Glede na to da imam že sedaj kar močne in srbeče izpuščaje po dekolteju in rokah.

Hvala za vaš čas.

Berta

Pozdrav!

Verjetno gre za takoimenovano alergijo na sonce, katere vzrok je preobčutljivost kože na premočno sonce.
Preventiva je najboljša- izogibanje soncu, zelo postopno izpostavljanje soncu, v terapiji pa so v pomoč protivnetna zdravila, injekcije , mazila.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close