Alergija na pšenico – celiakija?
Mogoče malo butasto vprašanje, ampak ali je možno, da alergija na pšenico in celiakija nista nujno isti zadevi?
Sprašujem namreč, ker smo našemu 10-mesečnemu atopiku sedaj zaradi suma črtali iz prehrane še pšenico (koža je sedaj tudi lepša), zdaj pa ne vem, ali je možno da mu težave povzroča samo ta, ali pa gluten na splošno. Znakov (kot sem razbrala npr. sluzasto blato, napihnjen trebušček, nenapredovanje na teži…), ki bi kazali na celiakijo nima.
Vem malce zmedeno, takšno pa je tudi naše prehranjevanje. Včasih imam občutek, da koža odreagira že čisto na vsako novo živilo. Mogoče pa glede na njegovo občutljivost niti ni neumno, da ga še nekaj časa ´šparamo´ glutena, da ne bi naša alergija ´maširala´ še v to smer.
Lepo prosim, za vaše mnenje…..
Hvala in pozdravček,
mojcapec
Celiakija in alergija na pšenico res nista ista zadeva. Gluten je pravzaprav skupno ime za beljakovine s podobno strukturo in funkcijo v posameznih žitih, če jaz to razumem pravilno. In pri celiakiji gre za okvaro črevesne sluznice, ki ne “prenese” nobene izmed beljakovin, ki jih skupaj imenujemo gluten. Samo izogibanje glutenu na splošno vas po moje ne obvaruje pred celiakijo, obvaruje vas le pred posledicami, ki bi jih povzrocilo uzivanje glutena, ce imate to bolezen. Alergija na psenico pa je cisto drugacen odziv telesa na doloceno beljakovino samo v psenici. Mozne so pa seveda tudi alergije na beljakovine v ostalih zitih.
O simptomih celiakije pa malce pobrskajte po forumu nazaj, je bilo precej napisanega.
LP Barb