Alergija na pšenico
18 mesečni sin je alergičen na jajce in pšenico. Skrbi me, ker se mu kljub dieti vrednost povečuje.V oktobru 2005 so bili rezultati celokupni Ige 27,7,beljak 0,55, rumenjak pod 0,35, psenica 1,42, v novembru 2006 pa celokupni Ige 118,beljak 0,89,rumenjak 0,35, psenica 8,95. Ali je to velika vrednost za psenico, je moŽnost, da sploh kdaj izveni. Dajem mu piro, ali se je vrednost zato povečala. Hvala za odgovor. Ksenija
Tele vrednosti so zelo majhne. Moja 1letnica ima npr beljak 15 (zrastlo iz 6) in pšenico 17 (se znižalo iz 23). Zakaj grejo nekatere vrednosti gor kljub dieti, ne vedo, ampak največkrat se to dogaja, ker je otrok tem živilom še vedno izpostavljen npr pečenje jajc (ko sem jaz to probala, je bila mala v istem prostoru in je bila v 10 min polna utrikarij), kuhanje špagetov itd. Skratka, skozi dihalni sistem. Meni se je to zdelo čudno, a po preiskusu z jajci verjamem. Prav tako dobi npr rdeča lička, ko kuham špagete. Tako se zdaj izogibam pripravljanju hrane, ko je ona zraven, skuham, ko spi, potem dobro prezračim. Potem bomo pa videli, kako bo pri naslednji dieti. Skratka, bodi pozorna na to pa res se ne sekiraj, ker imate noro majhne vrednosti.
Pozdravljeni,
specifični IgEji se lahko zelo različno odražajo.
Moja Ema je bila v novembru na kliniki zaradi cepljenja (OMR) pa se je dr. Accetto odločila najprej za provokacijo na pšenico (2,34 kU/L). Pred provokacijo pa mi je rekla, da pri otrocih, ki so alergični na več prehrambenih alergenov tako majhna vrednost lahko pomeni veliko več. No, provokacija ni bila uspešna, saj jo je že po 10 ml prežganke začelo zvijati, po zadnji dozi (20 ml), čez približno dve uri pa je dobila izpuščaje po trupu in nogah.
Na srečo je cepljenje čez nekaj dni normalno prestala.
Pira je v bistvu prapšenica, vendar jo moja hči lahko uživa (pripravim je le pirin kuskus), je pa vse odvisno od organizma.
Lep pozdrav pa čimbolj vesel december,
T.
jaz se pri moji pupi izogibam vsemu na kar ima dokazano alergijo, če tudi so kožni testi neg., krvni pa visoko poz.. izogibam se tudi živilom, ki v svoji sestavi navajajo alergeno snov, razen v izjemnih primerih, ko piše lahko vsebuje, pa še takrat v izjemno majhnih količinah in tudi to le izjemoma. res pa je da z žiti nimamo težav.