Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Alergija na Naprosyn, Analgin…

Alergija na Naprosyn, Analgin…

Pozdravljeni,

cca 2leti nazaj sem imel velike težave z napadi suhega kašlja, ponavadi me je srbelo v “žlički”, po vseh možnih specialistih smo odkrili, da je to posledica GERB, kašljam, ker mi gre kislina iz želodca previsoko.

Nekako sem ugotovil, da se mi to redno za dlje časa (tudi po treh mesecih ni bilo ok) dogaja po tem ko zdravim vročino z Naprosynom. Po dolgih mukah sem z Nolpazo 20 to uredil, vmes še enkrat naredil napako (samo 1 tableto, ker drugega ni bilo pri roki) in se ponovno vsaj mesec in pol boril z nadležnim kašljem. Po tistem Naprosyna ne jemljem več, mi je pa nazadnje zdravnica, ko sem ji omenil, da naj mi ne da Naprosyna in bi raje Lekadol, dala recept za Analgin (Alkaloid).

Zdaj po tem Analginu spet opažam podobne znake in se bojim da bom moral spet reševati dolgotrajno z Nolpazo. Zanima me, ali ti dve zdravili vsebujeta kakšno podobno snov, katera mi bolj očitno vzpodbudi GERB (sicer z vračanjem kisline večjih težav nimam). Gledam da obe vsebujeta acetilsalicilno kislino. Jo Lekaldol tudi? Kaj pa Naklofen? Ker pri teh dveh težav nimam. Je možno da sem alergičen na to kislino in da mi to poveča težave z GERB?

Je morda te težave s kašljem in GERB rešiti kako enostavneje in hitreje kot vsaj mesec rednega jemanja Nolpaze20?

Je to morda bolj vprašanje za gastroambulanto?
Hvala

Spoštovani!

Omenjene učinkovine spadajo v skupino tako imenovanih nesteroidnih antirevmatikov (NSAR). Poleg pomembnih protivnetnih in protibolečinskih učinkov, ki so značilni za omenjene zdravilne učinkovine, jih na žalost pogosto spremljajo tudi številni bolj ali manj izraženi neželeni učinki. Eden izmed njih je zagotovo tudi neugodno delovanje NSAR na sluznico želodca, kar je posledica inhibicije sinteze za želodčno sluznico zaščitnih prostaglandinov.

Iz napisanega sledi, da se NSAR med seboj razlikujejo tako po jakosti delovanja kot tudi po izraženosti neželenih učinkov. Skratka, za vse NSAR je značilno da neugodno vplivajo na sluznico želodca, je pa ta neželeni učinek različno močno izražen pri posameznem NSAR.

Metamizol (Analgin), za razliko od naproksena (Naprosy) velja za relativno varno učinkovino pri želodčnih težavah, saj naj bi povzročal bistveno manj težav od večine ostalih NSAR.

Predlagam, da sedaj vsekakor poskusite z uporabo Analgina. V kolikor pa bi tudi pri uporabi Analgina, vseeno prišlo do omenjenih težav, svetujem uporabo paracetamola (Lekadol). Paracetamol ne spada v skupino NSAR (na žalost tudi nima antirevmatičnega delovanja, ima zgolj protibolečinsko in antipiretično (znižuje telesno temperaturo) delovanje) in zato ne povzroča težav z želodcem. V kolikor bo potrebna uporaba paracetamola, svetujem uporabo 1-2 x dnevno 1-2 tablet paracetamola.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close